Aviacijos bazėje su sniegu kovojama pasitelkus specialią techniką

Siaučiančios pūgos sukelia nemažai rūpesčių Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės kariams.

Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokuojami budintys NATO oro policijos misijos kariai ir naikintuvai, todėl būtina užtikrinti, kad karinis aerodromas taip pat veiktų nuolat, 24 val. per parą ir 7 dienas per savaitę režimu.

Pasak Aerodromo priežiūros grandies vado štabo seržanto Gintauto Paliuko, kovai su sniegu būtinas specialus planas, metodika ir speciali technika.

Viena iš pagrindinių taisyklių – sniegas valomas pavėjui. Sniegui nuo aerodromo kilimo ir tūpimo takų valyti naudojamos kelių tipų specializuotos mašinos.

Pirmoji mašina su 6 m ilgio priešaky stumiamu kastuvu atmeta sniegą nuo tako pakraščių tako vidurio kryptimi.

Vėliau antroji mašina su besisukančiomis mentėmis meta sniegą tolyn už tako krašto ribų. Ši transporto priemonė turi dvi, viena prieš kitą įrengtas vairuotojo vietas: iš vienos vairuojama mašina, kai važiuoja nedirbdama, kitoje vairuotojas sėdi, kai mašina dirba ir mėtydama sniegą važiuoja atbula.

Galiausiai dar viena transporto priemonė su besisukančia šluota nušluoja likusį sniegą. Taip nuolat valomas 3,5 km ilgio ir 45 m pločio pagrindinis Aviacijos bazės kilimo ir tūpimo takas. Valant taką, specialia technika taip pat tikrinamas ir sukibimo su taku lygis. Priklausomai nuo kritulių, kartais aerodromo taką tenka valyti ištisai kelias valandas.

Nors dabartinės oro sąlygos yra tikras išbandymas Aviacijos bazės kariams, jie puikiai susitvarko su užgriuvusiu sniegu, aerodrome nuolat kyla ir leidžiasi visų tipų lėktuvai.

„Prireikus, aerodrome galime priimti net tik visų tipų lėktuvus, bet ir Kalėdų Senį su elniais pakinkytomis rogėmis!“ – juokavo vienas iš Aerodromo priežiūros grandies karių.

Užtikrindami aerodromo funkcionavimą, Lietuvos kariai tuo pačiu teikia priimančiosios šalies paramą NATO oro policijos misijai ir prisideda prie misijos sklandaus vykdymo.

Aviacijos bazės kariai visiems Lietuvos gyventojams linki šiltų Kalėdų, laimingų Naujųjų ir sėkmingos kovos su sniegu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kns

kns portretas
kad taip su skurdu kovotų!

KOP majoras

KOP majoras portretas
Mūsų laikais valydavo pasitelkę nurašytus reaktyvinius variklius ir sumontavę juos ant ratų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių