A.Ūsas iš D.Kedžio už šmeižtą siekia prisiteisti 1 mln. litų

Kauniečio Drąsiaus Kedžio jo mažametės dukters tvirkinimu apkaltintas Andrius Ūsas siekia iš jo už šmeižtą prisiteisti 1 mln. litų.

Pirmadienį Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo posėdyje turėjo būti nagrinėjama privataus kaltinimo byla, kuria A.Ūsas siekia, kad D.Kedys būti pripažintas kaltu jį apšmeižęs.

Pasak D.Kedžiui atstovaujančio jo sesers, Kauno apygardos teisėjos Neringos Venckienės vyro, advokato Aido Venckaus, A.Ūsas prašo D.Kedį pripažinti kaltu jį apšmeižus per visuomenės informavimo priemones ir priteisti 1 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Kaip sakė advokatas, apšmeižtas A.Ūsas jaučiasi dėl vienoje televizijos laidų D.Kedžio paskleistos informacijos, esą A.Ūsas tvirkino jo dukrą.

Vis dėlto posėdis neįvyko, nes neatvyko nei A.Ūsas, nei jo atstovas. Posėdyje nedalyvavo ir D.Kedys, kurio atžvilgiu praėjusios savaitės viduryje buvo paskelbta tarptautinė paieška.

Vienintelis atvykęs minėtas D.Kedžio atstovas teismo prašė, kad byla būtų nutraukta, esą, jeigu nei A.Ūsas, nei jo atstovas nepasirodė teisme be svarbios priežasties, tai reiškia, kad privatus kaltintojas atsisakė kaltinimo.

Teisėja Aldona Tumelionytė vis dėlto priėmė kitokį sprendimą - ji atidėjo bylos nagrinėjimą iki lapkričio 18 dienos, nes, pasak teisėjos, nėra duomenų, ar svarbios yra priežastys, dėl kurių neatvyko kaltintojas ir nukentėjusysis A.Ūsas.

Ji nusprendė užklausti Generalinę prokuratūrą apie A.Ūso procesinę padėtį bylose, o apie jo atstovo neatvykimą be pranešimo nusprendė pranešti Advokatų tarybai.

Po posėdžio advokatas teigė manąs, kad A.Ūso skundas yra nepagrįstas.

Pasak advokato, egzistuoja teorinė galimybė šią bylą nagrinėti ir be šiuo metu teisėsaugos ieškomo D.Kedžio.

"Teoriškai įstatymas numato galimybę nagrinėti baudžiamąsias bylas kaltinamajam nedalyvaujant, tačiau tam turi būti sąlyga, kad kaltinamasis nebūtų Lietuvos Respublikoje, turi vengti atvykti į posėdžius", - sakė A.Venckus.

D.Kedys beveik prieš metus kreipėsi į Kauno policiją dėl savo mažametės dukros ir jos pusseserės tvirkinimo. Prie tvirkinimo organizavimo, anot jo, esą prisidėjo ir mergaičių motinos. Mažamečių tvirkinimu jis kaltino teisėją Joną Furmanavičių, Pilietinės demokratijos partijos atstovą A.Ūsą bei nenustatytą asmenį vardu Aidas.

Pusmetį byla tirta Kauno miesto apylinkės prokuratūroje, paskui ją perėmė Kauno apygardos prokuratūra.

D.Kedys prokurorus tuomet apkaltino dangstant mergaitę esą tvirkinusį teisėją J.Furmanavičių, nes prokuroras atsisakė jį apklausti, prokurorai savo ruožtu mergaitės tėvą kaltino vengimu bendradarbiauti su teisėsauga, nes jis atsisakė leisti mergaitę pakartotinai ištirti psichologams, jam nedalyvaujant.

Sąvadavimu tėvo apkaltinta motina tvirtino, esą jis siekia taip prisiteisti sau vaiko globą. Vienas D.Kedžio "įtariamųjų", A.Ūsas mergaitės motinai padėjo kovoti dėl vaiko globos, vėliau tapo ir mergaitės krikštatėviu - mergaitės motinos teigimu, esą dėl to ir užsitraukė D.Kedžio nemalonę.

Kylant triukšmui šią bylą išsireikalavo Generalinė prokuratūra, vėliau perdavė ją Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Praėjusį pirmadienį Kaune teisėjas J.Furmanavičius bei D.Kedžio buvusios gyvenimo draugės, mergaitės motinos sesuo Violeta Naruševičienė buvo nušauti. Įtariamojo D.Kedžio vis dar ieškoma.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių