Audros apgriautoms Smilgių kapinėms – valstybės pagalba

Praūžusios audros gerokai apgriautoms Smilgių kapinėms sutvarkyti iš valstybės rezervo bus skirta 25 tūkstančiai litų. Tokį sprendimą priėmė Vyriausybė.

„Sekundė“ rašė, kad siautusi audra išvartė kapinėse medžius, krisdami jie apgadino arba išgriovė paminklus, sulaužė tvoreles. Dabar jau žinoma tikslesnė žala – nuvirtę 34 medžiai suniokojo beveik 80 kapviečių.

Panevėžio rajono savivaldybė tikisi, kad kapinėms sutvarkyti užteks valstybės skirtų lėšų, kitaip jų tektų ieškoti skylėtame šių metų biudžete.

„Bandysime verstis su šiais pinigais. Dar ne visų prašymų sulaukėme dėl kompensacijos skyrimo, o komisija vyksta įvertinti žalos. Jei neužteks valstybės pinigų, turėsime pridėti savivaldybės biudžeto, bet kiek jų gali reikėti, kol kas negaliu pasakyti. Suniokotos 78 kapvietės, vienur nuversti paminklai, kitur jie tik įskelti ar apgadintos tvorelės – labai įvairi žala padaryta. Žmonės patyrė ir didelių, ir mažesnių nuostolių“, – „Sekundei“ sakė Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys.

Pasak administracijos vadovo, gyventojai jau pradėjo rašyti prašymus kompensuoti patirtus nuostolius. Gauti devyni pareiškimai iš artimųjų kapvietes prižiūrinčių žmonių, kai kurie prašo kompensacijų ne tik už nuniokotus kapus, bet ir už vėtros nuplėštus šiferinius stogus.

Įvertins žalas

V.Žiurlys kalbėjo, kad gyventojai prašymuose patys įvertina nuostolį ir prašo jį atlyginti, tačiau tikslesnei patirtai žalai nustatyti Savivaldybė žada siųsti komisiją.

„Vieni prašo 200 litų, o kiti – 1200. Tai – jų pačių nuomonė. Savivaldybės komisija važiuos vertinti ir tiksliai suskaičiuos, kam kokia žala padaryta“, – teigė V.Žiurlys.

Smilgių seniūnija jau yra apskaičiavusi, kad valstybės 20 tūkstančių litų būtų išdalinti bendrovėms ir įstaigoms, kurios likvidavo audros padarinius. Išvirtusiems medžiams pašalinti ir kapinėms tvarkyti buvo samdomi darbuotojai ir technika.

„Esam apskaičiavę, kad reikėtų 20 tūkstančių litų. Buvo supjauti medžiai, šakos, važiavo traktoriai, kurie kelmus rovė. Pirkom specialius įrankius – visa tai išlaidos“, – pasakojo Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė.

Artimųjų kapus prižiūrintys žmonės prašo atlyginti maždaug penkių tūkstančių litų vertės žalą, tačiau Z.Dabužinskienė teigė nežinanti, ar visi iš valstybės gaus kompensaciją.

„Nežinau, ar žmonės gaus tiek, kiek prašo, ar tik dalį – negaliu pasakyti. Tai turės nutarti Savivaldybės taryba, nes Vyriausybė jau yra nusprendusi pinigus skirti“, – teigė Z.Dabužinskienė.

Prašančiųjų daugės

Prašymų kompensuoti gamtos stichijos padarytus nuostolius gali būti ir daugiau, nes dalis kapus lankančių žmonių gyvena atokesnėse Lietuvos vietose, o kai kurie visai neseniai apsilankė Smilgiuose.

„Dar ir dabar žmonės prašymus pateikia, skambina ir klausia. Ne visi spėjo aplankyti kapines, kai kurie dar ir per Tėvo dieną atvažiavo iš Vilniaus. Kai pamatė, skambino ir žadėjo rašyti prašymus dėl kompensacijos“, – kalbėjo Z.Dabužinskienė.
Seniūnė teigė, kad liko nemažai apgriautų kapviečių, tačiau didžiąją dalį jas prižiūrintys žmonės sutvarkė.

„Liko nugriautų paminklų, apgadintų kapų. Kur reikėjo tik tvorelę pataisyti ar atlikti kitus mažesnius darbus, žmonės pagalbos nesikreipė – patys susitvarkė“, – tvirtino Smilgių seniūnė.
Pasak Z.Dabužinskienės, jeigu liktų pinigų, jie būtų panaudoti avariniams medžiams nupjauti, tujoms atsodinti. Nelikus lėšų, kapines atsodinti tikimasi po truputį.


Šiame straipsnyje: SmilgiaiKapinėsaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių