Atveriamos durys lengviau steigti privačius darželius

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) parengė metodiką norintiesiems steigti privačius vaikų darželius. Ministerija tikisi, kad ši metodika paskatins nevalstybinio ikimokyklinio ugdymo sektoriaus plėtrą.

"Tikimės, kad mūsų pateikiama informacija ir pagalba telefonu paskatins imtis iniciatyvos tuos, kurie "jaučia pašaukimą", bet nedrįsta pradėti steigimo procedūrų, iš anksto baimindamiesi perteklinio popierizmo", - sako švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Anot jo, žinant apie vietų trūkumą ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir nepakankamą teikiamų paslaugų lankstumą, norima paskatinti naujų darželių kūrimąsi.

Besidomintiesiems privačių darželių steigimu parengtos trumpos rekomendacijos, pristatančios žingsnius, kuriuos reikia atlikti naujo darželio kūrėjui. Rekomendacijas galima rasti ŠMM interneto svetainėje, taip pat galima skambinti ir nurodytu konsultacinės linijos telefonu.

Pasak viceministro, privačių darželių plėtrą paskatins ir bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija parengtos supaprastintos higienos normos, įsigaliojusios nuo liepos.

Tai pat tariamasi su Aplinkos ministerija, kaip supaprastinti patalpų paskirties keitimą, kad darželiai galėtų kurtis kad ir gyvenamuosiuose namuose ar nenaudojamose biurų patalpose, kaip daroma Švedijoje.

ŠMM tvirtina, kad vaikų darželių plėtrą paskatins ir nuo 2011 metų įvedamas ikimokyklinio krepšelio principas. Metinis 2555 litų dydžio krepšelis bus skiriamas 4 ugdymo valandoms per dieną, arba 20 valandų per savaitę, o valstybės finansavimu galės naudotis ir tėvai, norintys vesti vaikus į privatų darželį.

Mėnesio kaina privačiuose darželiuose siekia 700-1500 litų, o savivaldybei priklausanti įstaiga kainuoja 100-250 litų per mėnesį. Darželio kainas nustato steigėjas.

Palyginti su kitomis šalimis, Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigose ypač trūksta vietų vaikams nuo gimimo iki 3 metų. Iš viso nėra patenkinta apie 20 tūkst. prašymų leisti vaiką į darželius.

2009 metų pabaigoje darželius lankė 93,7 tūkst., arba 55 proc. vaikų nuo 1 iki 6 metų. Ypač nedaug vaikų darželius lanko kaime - šiek tiek daugiau nei 20 proc., miestuose į darželius eina daugiau nei 75 proc. vaikų.


Šiame straipsnyje: darželis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių