Atšalę orai atneša gaisrų pavojų

Stipriai atšalus orams ir gyventojams ėmus šildyti būstus visomis įmanomomis priemonėmis draudikai prognozuoja vis daugiau nuostolių gyventojų turtui dėl gaisrų.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, šaltąjį metų sezoną gaisrų skaičius išauga du kartus, lyginant su pavasario – vasaros laikotarpiu, o gaisrų padarytas nuostolis yra didžiausias gyventojų turtui padaromas nuostolis.

„Lietuvos draudimo“ žalų ekspertai pastebi, kad pernai vieno gaisro vidutinė žala sudarė 13153 litų, tuo tarpu praėjusios šaltos žiemos šalčiai šią sumą gerokai kilstelėjo ir draudikų duomenimis vienas gaisras šaltą žiemos mėnesį vidutiniškai kainavo net 25.279 litų.

Prognozuojama, kad smarkiau paspaudus šaltukui, gaisrų sukelti nuostoliai nebus mažesni ir šį šaltąjį sezoną.

„Nepaisant to, kad žmonės nuolat raginami prieš kūrenimo sezoną pasitikrinti savo krosnis, katilus, atlikti profilaktiką ir būti ypač atsargiems su ugnimi, gaisrų nemažėja. Jų skaičius išauga atšalus, kai gyventojai neatsargiai šildosi būstus. Klaidingai manoma, kad gaisrai kyla tik dėl neatsargaus rūkymo, netvarkingos krosnies, kad sudega tik seni, dažniausiai mediniai namai. Tai – netiesa. Turime atvejų, kai dega naujos statybos namai, o gaisrus sukelia ne tik netvarkinga elektros instaliacija, bet ir neprižiūrėti ar netinkami dujiniai katilai, neišvalyti kaminai. Beje, didžiausi ir daugiausiai nuostolių atnešantys gaisrai yra tie, kurie kilo būtent naujos statybos namuose“, - sako AB „Lietuvos draudimas“  Gyventojų draudimo skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Šiemet „Lietuvos draudimas“ registravo 725 turto draudimo atvejus, kuriuos sukėlė gaisrai. Tai – 24 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Didžiausia gaisro padaryta žala gyventojui pagal turto draudimo sutartį siekia 806 tūkstančius litų. Deja, draudimas nuostolius atlygina ne visiems, nes, statistikos duomenimis, Lietuvoje turto draudimu apdraustas tik kas ketvirtas namų ūkis.

Gyventojams patariama šalčių metu būti atsargiems ir nepamiršti apsaugoti vaikus, bei dėmesingai elgtis su šildymo prietaisais, atsargiai kūrenti židinius, atkreipti dėmesį į šildymo prietaisų profilaktiką.

„Gaisro nuostoliai, net ir didžiuliai, tėra vien pinigai, skaudžiausia, kai gaisruose žūva žmonės, o tokių nelaimių taip pat pasitaiko neretai“, - sako A. Gimbickas. 


Šiame straipsnyje: šaltisgaisrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių