Atkurtas unikalus XIX a. Bistrampolio dvaras

Netoli Panevėžio esančio Bistrampolio dvaro rekonstrukcija artėja prie pabaigos - šiuo metu atlikti svarbiausi restauracijos ir vidaus apdailos darbai, kuriuos koordinuoja Kauno statybos ir investicinių projektų bendrovė „Šeba".

Dvaro rekonstrukcija prasidėjo maždaug prieš metus, o visi atstatymo darbai turėtų būti pabaigti iki rugpjūčio mėnesio. Šis projektas iš dalies finansuojamas Europos sąjungos struktūrinių fondų pinigais, o kitą dalį lėšų skiria Panevėžio miesto savivaldybė bei pastato savininkai VšĮ „Jaunimo integracijos galimybių centras".

„Rekonstruodama šį unikalų dvarą mūsų įmonė ne tik įgijo vertingos patirties, bet ir turėjo galimybę prisidėti prie Lietuvos kultūrinio ir architektūrinio paveldo atkūrimo. Tikimės, kad po rekonstrukcijos projekto Bistrampolio dvaras, turintis istorinę ir kraštovaizdinę vertę, taps vienu iš lankomiausių šalies kultūros objektų", - sako „Šebos" atstovas.

Bistrampolio dvarvietė egzistuoja jau nuo XV a. pabaigos, o klasicistinio stiliaus dvaras ir aplinkinių sodybų ansamblis buvo pastatytas XIX a. viduryje. Dvaro teritorijoje taip pat yra parkas, 3 tvenkiniai ir kapinės. Iki 1940 metų dvarą valdė Bistramų giminė. Dvare gyveno ir kūrė Nobelio premijos laureatas rašytojas Henrykas Sienkiewiczius, rinkęs medžiagą istorinei trilogijai, todėl šis dvaras labai svarbus ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos istorijai bei kultūrai. Vėliau dvaras buvo apleistas ir ėmė nykti.

Po rekonstrukcijos darbų šis unikalus pastatų ansamblis pakeitė savo veidą: buvo atlikta ne tik centrinių dvaro sodybos rūmų fasado restauracija, bet ir įrengtos grindys, sudėti langai ir durys, įrengti inžineriniai tinklai patatų viduje ir dvaro komplekso teritorijoje. Be to, pastate įrengtas telekomunikacinis tinklas, televizijos bei vaizdo stebėjimo sistema. Buvo atlikta ir kitų dvaro komplekso pastatų restauracija. Taip pat buvo sutvarkyta dvaro aplinka - atkurtas parko paviljonas, sutvarkyta ir apželdinta parko teritorija, įrengti takeliai, teritorijos ir fasadų apšvietimas.

Viso rekonstrukcijos projekto vertė -   4,3 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių