A.Stancikienė prašo kultūros ministro įvertinti G.Kėvišo darbą

Konservatorė Aurelija Stancikienė kreipėsi į kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį, prašydama įvertinti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo Gintaro Kėvišo veiksmus.

"Būtų nemoralu, finansiškai ir pilietiškai neatsakinga, jei ir po 8 metų pasikartotų ta pati istorija ir G.Kėvišas po tokių atskleistų nusižengimų ir toliau liktų neįvertintas, toliau vadovautų LNOBT neva laukiant, kol baigsis Generalinėje prokuratūroje iškelta byla. Manau, kad bet koks jūsų delsimas šiuo atžvilgiu būtų rimta skriauda visam Lietuvos kultūros gyvenimui, kultūros politikai ir prasidėjusiai rimtai kovai su korupcija", - rašoma Seimo narės kreipimesi.

Parlamentarė LNOBT vadovo veiksmus prašo įvertinti Valstybės kontrolei (VK) pateikus sąrašą klaidų ir pažeidimų rekonstruojant Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenos įrangą.

Valstybiniai auditoriai konstatavo, kad teatro vadovai pakeitė viešųjų pirkimų konkursą laimėjusio tiekėjo pasiūlymo kainą ir už įrangą sumokėjo 62 tūkst. litų daugiau, nei nurodyta pardavėjo pasiūlyme.

Sudarydamas sutartį, pasak Valstybės kontrolės, teatras padarė esminius preliminarios sutarties sąlygų pakeitimus ir vieną scenos įrangą pakeitė kita, už kurią sumokėjo daugiau nei 2 mln. litų, nesilaikydamas Viešųjų pirkimų įstatymo, papildomai nupirko darbų ir įrangos už beveik 13 mln. litų.

Be to, iš valstybės biudžeto lėšų pagal sutartis papildomai už 7,6 mln. litų pirko preliminarioje sutartyje nenumatytų darbų ir įrangos, kuriuos buvo galima numatyti rengiant aprašomąjį dokumentą, todėl, anot VK, yra rizika, kad gali pritrūkti lėšų projektui baigti ir gali būti didinama jo kaina.

Teatras daugiau kaip 1 mln. litų panaudojo atsiskaitymams už darbus ir įsigytą įrangą, kurie išvis nesusiję su scenos įrangos rekonstravimo projektavimo ir įrengimo darbais, todėl, auditorių nuomone, lėšos panaudotos ne pagal paskirtį.

Apie Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre nustatytus pažeidimus Valstybės kontrolė informavo Generalinę prokuratūrą.

"Nepaisant to, kad išvadas apie minėtus stambius nusižengimus Valstybės kontrolė perdavė Generalinei prokuratūrai, prašau jūsų, kaip Kultūros ministerijos, esančios šio teatro steigėjos, vadovo, nedelsiant įvertinti tokius Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo veiksmus", - rašo parlamentarė ministrui.

Ji taip pat primena, kad tai jau ne pirmas kartas, kai randama rimtų finansinių pažeidimų G.Kėvišo vadovaujamose įstaigose. 2002 metais Valstybės kontrolė nustatė nemažai pažeidimų G.Kėvišo vadovaujamoje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir taip pat kreipėsi į prokuratūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių