A.Sacharukas giria apkaltos komisijų darbą

Seimo Krikščionių partijos frakcijos narys Aleksandras Sacharukas sakė teigiamai vertinąs apkaltos komisijos atliktą darbą ir neturįs daug pastabų jos parengtam tekstui. Tuo metu jo kolega Linas Karalius atsisakė vertinti jo atžvilgiu atliktą darbą.

"Atliktas rimtas, objektyvus tyrimas. Konstatuojamoji jo dalis, mano akimis, yra švelnesnė nei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvados", - antradienį BNS sakė A.Sacharukas.

Jis ir L.Karalius antradienį gavo apkaltų komisijų parengtus dokumentus jų atžvilgiu. Savo pastabas parlamentarai, kuriems inicijuojama apkalta, turi pateikti maždaug iki trečiadienio vidurdienio.

Kol kas dokumentuose nėra pateikta vertinimų, ar A.Sacharuko ir L.Karaliaus elgesį galima vertinti kaip šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą.

A.Sacharuko projekte dar įrašytas siūlymas kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl melo.

"Aš dar sausio mėnesį sakiau, kad jeigu matote nusikaltimo požymių, kreipkitės į prokuratūrą, o ne kalbėkite apie apkaltą", - sakė A.Sacharukas.

Anot jo, komisija nustatė, kad jis pažeidė tik Seimo statutą ir ne daugiau.

L.Karalius antradienį nenorėjo komentuoti gauto teksto.

"Ilgas tekstas, pirma reikia jį išnagrinėti, pasitarti su teisininkais", - BNS sakė jis.

Trečiadienį apkaltų komisijos planuoja galutinai patvirtinti išvadas, kuriose turi būti atsakyta į klausimą, ar yra pagrindo rengti apkaltas A.Sacharukui ir L.Karaliui.

Seimas buvo pavedęs vadinamosioms apkaltos komisijoms iki gegužės 1-osios pateikti išvadas, ar yra motyvuotas pagrindas pradėti mandatų atėmimo procedūrą iš minėtų Seimo Krikščionių partijos frakcijos narių. Tačiau komisijų nariai pavedimo nespėjo atlikti laiku, paprašyta terminą pratęsti iki gegužės 15 dienos.

Dėl parengtų išvadų balsuos Seimas. Jeigu dauguma parlamentarų nuspręs, kad toks pagrindas yra, bus parengtas kreipimasis į Konstitucinį Teismą. Šis spręs, ar parlamentarai savo elgesiu nenusižengė Konstitucijai ir nesulaužė priesaikos.

Galutinį sprendimą dėl mandatų atėmimo priima Seimas. Pagal Seimo statutą, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai visų Seimo narių arba 85 parlamentarai.

Apkaltos tekste, kurį parėmė 50 Seimo narių, teigiama, jog yra pagrindo įtarti, kad Seimo narys "A.Sacharukas ir Seimo narys L.Karalius veikė bendrai ir iš anksto susitarę, siekdami pridengti Seimo nario L.Karaliaus nedalyvavimą Seimo posėdžiuose ir tokiu būdu neteisėtai pasisavinti valstybės biudžeto lėšas".

Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis atostogavo užuot dirbęs pratęstoje Seimo sesijoje, sakė netiesą, sudarė galimybę pasinaudoti jo mandatu. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad daug kartų neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele ir suklastojo dokumentus.

L.Karalius praleido visus sausio viduryje vykusios pratęstos rudens sesijos plenarinius ir komitetų posėdžius. Jis tuo metu buvo išvykęs į Aziją atostogauti. Tuo metu A.Sacharukas pasinaudojo kolegos balsavimo kortele.

Opozicinė Seimo Krikščionių partijos frakcija turi 12 narių. Ją sudaro daugiausia nuo Tautos prisikėlimo partijos atskilę parlamentarai.


Šiame straipsnyje: Sacharukaskaraliusapkaltos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių