A.Sacharukas apkaltino premjerą

Seime vykstančiame apkaltos procese vienas kaltinamųjų Aleksandras Sacharukas dėl šio proceso apkaltino premjerą ir du jo bendražygius.

Priminė 1999 metų apkaltą

Seime ketvirtadienį vyksta specialus posėdis, kuriame svarstoma, ar pašalinti iš parlamento opozicinės Krikščionių partijos frakcijos narius A.Sacharuką ir Liną Karalių, kurie, anot Konstitucinio Teismo (KT), šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Posėdžio pradžioje Seimo pirmininkė Irena Degutienė perskaitė pranešimą, kuriame išdėstyta KT išvados esmė.

A.Sacharukas pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją dėl to, kad parlamento posėdžiuose naudojosi L.Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus. L.Karalius nusižengė dėl to, kad išvyko į užsienį ir nedalyvavo Seimo posėdžiuose.

Ketvirtadienį plenariniuose posėdžiuose, kuriuose bus sprendžiama dėl apkaltos, dalyvauja apkaltinamųjų advokatai Vygantas Barkauskas ir Saulius Žentelis.

A.Sacharuko advokatas V.Barkauskas savo kalboje priminė, kad 1999 metais Seime jau vyko apkalta baudžiamuoju nusikaltimu kaltinamam parlamentarui Audriui Butkevičiui. Tačiau tuomet pritrūko balsų atimti mandatą iš kyšio prievartavimu ir ėmimu apkaltinto Seimo nario. „Tai neturėjo įtakos nei konstitucinei santvarkai, nei parlamentarizmui apskritai“, - sakė advokatas.

V.Barkauskas apeliavo į Seimo narių sąžinę. „Tik jūs turite teisę ir pareigą spręsti dėl mandato atėmimo iš A.Sacharuko. Prašau jo nepanaikinti“, - baigė savo kalbą advokatas.

Apkaltino premjerą, jo patarėją ir ministrę

Seimo pirmininkė ir advokatas turėjo teisę užduoti klausimus A.Sacharukui, tačiau nei vienas to nepadarė.

Vėliau A.Sacharuko ir V.Barkausko pradėjo klausinėti Seimo nariai. Pasak advokato, KT sprendimas dėl A.Sacharuko priimtas "dėl abstrakčios situacijos, kai neva klastojami oficialūs dokumentai".

A.Sacharukas, atsakydamas į Seimo narių klausimus, išsižadėjo savo ankstesnių pareiškimų, kad savarankiškai atsisakys mandato, jeigu KT sprendimas bus jam nepalankus.

Šis parlamentaras taip pat tvirtino, kad apkalta yra "politinis susidorojimas", kurį neva organizavo premjeras Andrius Kubilius, jo patarėjas Virgis Valentinavičius ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. "Jie atvedė mane į šią apkaltą", - sakė A.Sacharukas.

"Gyvenime aš esu matęs daug, bet šita trijulė, sakyčiau, jei palygintume, tai Henrikas Daktaras yra šventasis prieš juos", - pridūrė jis.

Pripažino padaręs pažeidimą

Advokatas, atsakydamas į Seimo narių klausimus, teigė, kad pasaulyje apkaltos procedūros taikomos itin retai ir tik už labai didelius prasižengimus. "Gana reta apkaltos procedūra kitose šalyse, taikoma itin retai – kartą per dešimtmečius ar net šimtmečius. Tai daroma paprastai už kur kas didesnius nusikaltimus, pavyzdžiui, valstybės išdavimo. Už statuto ar kitokio procedūrinio dokumento pažeidimą nežinau, kad būtų taikoma tokia procedūra", - sakė V.Barkauskas.

A.Sacharukas pripažino padaręs prasižengimą, tačiau sakė, kad tai tebuvo statutinis pažeidimas, už kurį neturėtų grėsti apkalta. "Esu pirmą kartą Seime, pirmą kadenciją. Visi žmonės klysta. Pripažįstu, kad padariau pažeidimą. Bet jeigu žinočiau, kad tas statutinis pažeidimas grės apkalta, tikrai jo nedaryčiau", - teigė parlamentaras.

Atskleidė asmenines detales

Baigiamajame žodyje A.Sacharukas atsiprašė savo rinkėjų, kad yra "įveltas į apkaltos procesą".

"Noriu atsiprašyt savo rinkėjų, kad jau metus negaliu dirbti savo tiesioginio darbo, o esu įveltas ne savo valia į šį apkaltos procesą", - teigė A.Sacharukas.

Anksčiau operatyvinėse tarnybose dirbęs A.Sacharukas sakė: "Ir po kulkom, ir po peiliais lindau, bet tokių dalykų kaip Seime dar nemačiau".

"Buvo malonu dirbti su dauguma Seimo narių. Tikiuosi, kad dar pavyks padirbėti", - baigė savo kalbą Seimo narys. Tačiau laukto pareiškimo, kad atsisako savo mandato savanoriškai, jis kol kas nepadarė.

Vyks slaptas balsavimas

Vėliau žodis bus suteiktas L.Karaliui bei jo advokatui S.Ženteliui.

Dėl kiekvieno konkretaus veiksmo, kuriuo parlamentaras pripažintas pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką, pateikiamas atskiras nutarimo projektas. Dėl jo balsuojama slaptai.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 85 iš 141 Seimo narių.

Preliminariai planuojama, kad balsavimas turėtų prasidėti apie 16 valandą, o apie 17.30 val. paaiškės jo rezultatai.

Gali atsisakyti savanoriškai

Ketvirtadienį ryte valdančiosios frakcijos aptarė apkaltos eigą ir preliminarų balsavimo laiką.

Valdantieji ir opoziciniai socialdemokratai tikina, kad balsuos už mandatų atėmimą iš A.Sacharuko ir L.Karaliaus, kitos opozicinės partijos deklaruoja balsuosiančios laisvai.

Asmuo, kuriam taikoma apkalta, turi teisę bet kurioje apkaltos proceso dalyje, tačiau tik iki balsavimo pradžios, atsisakyti Seimo nario mandato, pateikdamas dėl to pareiškimą raštu. Toks pareiškimas turi būti nedelsiant patenkintas. Tokiu atveju apkaltos procesas Seime nutraukiamas.

Tiesioginė vaizdo transliacija iš Seimo posėdžių salės



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių