A.Sabonis: prašau baigti mane šmeižti

Krepšinio legenda Arvydas Sabonis ragina baigti viešai spekuliuoti jo vardu, kai kalbama apie neva neteisėtai Preiloje pastatytus botelius.

Penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas A.Sabonis pabrėžė, kad vykdomas jo šmeižimo kampanija. „Na ką, „graži“ istorija prieš beveik septynerius metus prasidėjo. Bet kantrybė irgi turi ribas. Norėčiau pareikšti, kad baigtųsi mano šmeižimas, manęs ir mano vardo tapatinimas su kažkokiais įstatymo pažeidėjais, su kažkokiais nelegalais“, - kalbėjo jis.

A.Sabonis sakė, kad ne jis statė botelius Preiloje, todėl neteisinga juos tapatinti su jo vardu. „Ne aš stačiau šitą botelį. Statė UAB „Sabonio klubas ir partneriai“, aš buvau tik vienas iš akcininkų. Nederėtų per mano vardą kažkam tvarkyti savo reikalus“, - teigė A.Sabonis.

„Mes pirkome viską pažiūrėję, viską patikrinę, buvo gauti visi leidimai, visi sudėti „štampai“, velnias žino, kiek ten tų buvo lapų ir lapelių. Nieko nesiruošėm nei apgaudinėti, nei apgaudinėjome, nelegaliai nieko nedarėme, viskas buvo daroma legaliai ir pagrįstai“ - pridūrė jis.

A.Sabonis griežtai paneigė, jog bando spausti Vyriausybę, kad ši esą nevykdytų teismo sprendimo nugriauti jau pastatytus ir parduotus botelius: „Skleidžiama, kad aš kažkam dariau kažkokį spaudimą. Nei aš jį dariau, nei aš jį ruošiuosi daryti. Mes visgi tikime tiesa, kad ji kažkada atsiras“.

„Todėl dar kartą prašau baigti šmeižti mane. Nesu tas, kuris iš manęs padarytas. Čia panašiai kaip gautum Lietuvos pasą, išvažiuotum į užsienį, paskui grįžtum, o tave pasienyje sustabdo ir pasako, kad tas tavo pasas yra nelegalus, padirbtas. Ir tada tampi išvis nelegalu. Baikit čia tuos „bajerius“, - kalbėjo jis.

Turėjo visus leidimus

A.Sabonis pripažino, kad yra buvęs bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai“ vienu iš akcininkų, bet dabar jau toks nėra.

Krepšininkas trumpai papasakojo botelių statybos Kuršių nerijoje aplinkybes: „Ten buvo tokia apleista vieta Preiloje. Pasitaikė mums projektas ir tas sklypas buvo nupirktas. Tais laikais visi statė. Mūsų įmonė turėjo galimybę statyti, tą ir darė. Turėjome visus planus ir leidimus. Bet staiga po pustrečių metų kažkodėl tampi nelegalu. Kokios to priežastys, aš nežinau ir žinoti nenoriu.

Čia tik politikuoja su mano vardu. Kiek galima, baikit!“.

Paklaustas, kas kalčiausias šioje Preilos botelių pripažinimo nelegaliais statiniais ir teismo reikalavimo juos nugriauti istorijoje, A.Sabonis atsakė: „Kalčiausias turbūt užsakovas, tik nežinia, kuris, nes tokie dalykai šiaip sau negimsta. Aš daugiau kalbu apie savo vardą, jo apgynimą, nes daug metų rašoma, kad čia A.Sabonis kaltas, čia A.Sabonio boteliai, nors taip visai nėra“.

Kreipimasis į Prezidentę

Spaudos konferencijoje buvo perskaitytas kreipimasis į Prezidentę, Seimo pirmininkę, premjerą, ministrus ir Aukščiausiojo Teismo pirmininką.

„Teismas mums priėmė nepalankų sprendimą ne dėl pareiškėjų pareiškimuose ir viešuose pasisakymuose nurodytų mūsų „nuodėmių“, o dėl to, kad priėjo išvados, jog vadovaujantis Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos sprendimams prieštarauja detaliųjų planų sprendimai. Teismas konstatavo, kad rengiant detaliuosius planus, negalima buvo pakeisti teritorijos teisinio režimo iš ūkinės komunalinės į rekreacinę. Remdamasis šiomis išvadomis, teismas nurodė, kad statyba šioje teritorijoje negalima“, - konstatuojama pareiškime.

„Pažymėtina ir tai, kad nei viename teismo sprendime nebuvo nurodyta, kad UAB „Sabonio klubas ir partneriai“ būtų padarę kokį nors teisės pažeidimą. Nėra konstatuota ir tai, kad ir buvę šio objekto savininkai būtų kaip nors pažeidę rengiant detaliuosius planus ar gaunant statybos leidimus“, - priduriama jame.

Kreipimesi nurodoma, kad dabar galiojanti teisinė bazė leidžia toje Preilos vietoje statyti botelius. „Todėl ar galima šiandien griauti tai, ką rytoj galima bus pastatyti toje pačioje vietoje? Ar galima sunaikinti objektą, kurio vertė yra apie 23 mln. litų, o rytoj išmokėti kompensaciją mokesčių mokėtojų pinigais ir ciniškai įteikti statybos leidimą tokiam pačiam objektui statyti?“, - retoriškai teiraujamasi dokumente.

„Siekiame išnaudoti visas teisines priemones“

Kreipimąsi pasirašę A.Sabonis, taip pat Seimo nariai Vydas Gedvilas, Jonas Ramonas, profesorius Romualdas Ginevičius, UAB „Sabonio klubas ir partneriai“ generalinis direktorius Darius Dzidzevičius sveikina Vyriausybės pareikštą ryžtą siekti pasirašyti taikos sutartį ir botelių nenugriauti. Tokią galimybę ministrai svarstys pirmadienį savo pasitarime.

„Norime atsakingai pareikšti, kad nesiekiame bet kokia kaina nevykdyti teismo sprendimo. Priešingai, esame pasiruošę įvykdyti bet kokį teismo sprendimą, net jeigu jis būtų susijęs su mūsų objekto nugriovimu. Tačiau bet kokį teismo sprendimą esame pasiruošę vykdyti tik po to, kai bus išnaudotos visos teisinės priemonės mūsų pozicijai ir interesams apginti. Šiuo atveju teismo sprendimas gali būti įvykdytas ir taikos sutartimi“, - rašoma kreipimesi.

Paklaustas, ar bus siekiama kompensacijos, jeigu vis dėlto būtų įgyvendintas teismo sprendimas nugriauti botelius, D.Dzidzevičius atsakė: „Mes siekiame išnaudoti visas teisines priemones, kad apgintume savo veiklą, apgintume savo šį objektą. Ar mes prašytume kompensacijos, nežinau, situacijos dar nenagrinėjome. Bet mes tikrai naudosimės visom priemonėm, kad apgintume savo šį objektą. Tokia galimybė atsiveria pakeitus teisinę bazę, jeigu bus galimybė pasirašyti taikos sutartį“.

„Mes turėjome visus leidimus. Melas, kad jų neturėjome“, - pridūrė jis.

Niekas nėra patrauktas atsakomybėn

Advokatas Gintaras Černiauskas pastebėjo, kad dabar bene aktyviausiai botelius atakuojanti Seimo narė Aurelija Stancikienė pati prieš kelerius metus vadovavo Kuršių nerijos parko direkcijai, kuri ir ir išdavė visus statyboms būtinus leidimus. „Pustrečių metų vyko statybos ir ta ponia neturėjo jokių pretenzijų. Bet kai tapo Seimo nare, kažkodėl ėmė itin aktyviai reikštis tuo klausimu“, - sakė teisininkas.

Paklaustas, ar yra patrauktas atsakomybėn bent vienas pareigūnas, kuris išdavė teismo neteisėtais pripažintus statybos leidimus, G.Černiauskas teigė: „Mums tokie faktai nėra žinomi, kad kas nors būtų patrauktas atsakomybėn. Teismas įpareigojo botelius nugriauti, bet nepasakė, kad padengs dėl statybų patirtus nuostolius“.


Šiame straipsnyje: Arvydas SabonisbotelisPreila

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
KAS YRA BOTELIS? BOTELIS - tokia koja, strypynė prie valtinio tinklo. (pagal žodyną). O kas tie Sabonio boteliai? Kas paaiškins?

ula

ula portretas
man tai primena,brazauska kuris dare ka norejo ir nuo jo kaip nuo zasies vanduo... as nesuprantu kaip galima statyti namus prie vandens.. tik saboniui ,nes jis dievas

Danas

Danas portretas
Nidos architektas galetu pasakyti kas palaimino ta statyba
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių