Artėjant Jūros šventei - nerimas dėl kraujo atsargų

Iki didžiausio pajūrio festivalio - Jūros šventės - liko mažiau nei savaitė. Uostamiesčio medikai ragina žmones būti visuomeniškus ir aktyviau duoti kraujo.

Pasak Klaipėdos chirurgų draugijos pirmininko Artūro Razbadausko, įprastai per Jūros šventę į uostamiestį suvažiuoja tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos, tad kraujo poreikis padidėja net kelis kartus.

Dažniausiai per jūros šventę į ligonines patenka jauni žmonės, nukentėję masinio susibūrimo vietose, per muštynes. Įprastai į gydymo įstaigas per parą atvežama keliasdešimt įvairių traumų patyrusių žmonių. A. Razbadausko teigimu, operacijų šventės metu būna itin daug, tad kraujo poreikis būna didžiulis.

„Mums, medikams, darbo per Jūros šventę būna kur kas daugiau nei per neramią Naujųjų metų naktį. Operacijų chirurgai turi daugybę, tad nuogąstaujame, kad šiemet mums nepritrūktų kraujo atsargų. Ne paslaptis, jog šiuo metu Klaipėdoje tarp kraujo donorų vis dar yra suirutė. Konfliktuojant Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialui ir privačiai bendrovei „Kraujo donorytės centras" kilo beprasmė sumaištis. Dėl kraujo trūkumo kartais mums tenka netgi atidėti operacijas", - sakė medikas.

A. Razbadauskas patikino, jog medikams nesvarbu, kiek kraujo centrų yra Klaipėdoje, kokios intrigos tarp jų vyksta. Medikas sako, jog svarbiausia, kad šį šventinį savaitgalį būtų užtikrinamos pakankamos kraujo atsargos. Klaipėdos chirurgų draugijos pirmininkas ragina žmones būti aktyvius ir artėjant audringajam savaitgaliui duoti kraujo.

„Žmonės dažnai klaidingai mano, kad labiausiai trūksta rečiausios kraujo grupės. Yra kaip tik priešingai, nes didžioji dalis pacientų turi II Rh teigiamą kraujo grupę. Dažniausi pacientai, nukentėjusieji, ir yra žmonės, turintys ne retą kraujo grupę, o labiausiai paplitusią II Rh teigiamą. Tačiau raginu kraujo duoti ne tik šias kraujo grupes turinčius žmones. Šį savaitgalį mums gali prireikti visų kraujo grupių", - patikino medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių