Arkikatedroje su A.Brazausku Lietuva atsisveikino malda

Vilniaus Arkikatedroje ketvirtadienio rytą aukotos Šventosios Mišios už mirusį kadenciją baigusį prezidentą Algirdą Brazauską.

Jas aukojo Vilniaus arkivyskupas ordinaras, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, prieš kelias dienas priėmęs sprendimą neleisti velionio karsto atnešti į Katedrą.

Pirmose eilėse, skirtose A.Brazausko giminėms ir artimiesiems, taip pat aukščiausiems valstybės vadovams, buvo nemažai laisvų vietų. Protestuodama prieš „politinius ir bažnytinius žaidimus“ į Šv.Mišias neatvyko Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nebuvo ir Mišiose už A.Brazauską Kaišiadoryse dalyvavusių jo našlės Kristinos Brazauskienės, dukters Laimos Mertinienės su vyru Daliumi. Neatvyko ir kita A.Brazausko duktė Audronė Usonienė. Buvo tik keli mirusio prezidento anūkai su savo antrosiomis pusėmis.

Šv.Mišiose Vilniaus Arkikatedroje taip pat dalyvavo Bažnyčios hierarchų sprendimą dėl A.Brazausko kūno neįleidimo į Katedrą kritikavęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, taip pat Seimo pirmininkė Irena Degutienė, premjeras Andrius Kubilius ir didesnė dalis jo vadovaujamos Vyriausybės narių, dešiniosioms ir centro partijoms priklausantys Seimo nariai. Opozicinių politinių organizacijų atstovai, tarp jų A.Brazausko vadovautos Socialdemokratų partijos nariai, nuvyko į Šv.Mišias Kaišiadoryse.

Bažnyčioje nebuvo daugelio užsienio šalių diplomatų. Išvakarėse, remiantis neoficialiais šaltiniais, pranešta, kad Europos Sąjungos ambasadoriai Lietuvoje nusprendė boikotuoti Mišias Arkikatedroje. Tačiau į šventas iškilmes atvyko Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje laikinoji vadovė Laimutė Pilukaitė, taip pat Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta.

Mišių pradžioje perskaityta iš Vatikano gauta telegrama. "Sužinojęs apie Lietuvos Respublikos Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirtį, Šventasis Tėvas paveda Jūsų Eminencijai perduoti visiems artimiesiems ir šeimos nariams nuoširdžią užuojautą, užtikrindamas, kad iš širdies dalyvauja visą lietuvių tautą palietusiame gedule. Karštai maldoje užtardamas garbingo mirusiojo sielą, popiežius visiems jo gedintiems, taip pat visiems dalyvaujantiems laidotuvių apeigose mielai suteikia sustiprinantį Apaštališkąjį palaiminimą", - rašoma Šventojo Sosto valstybės sekretoriaus kardinolo Tarcisio Bertone laiške.

„Mirties akivaizdoje žmogaus gyvenimo prasmė ir vertė atsiskleidžia ypatingu būdu“, - sakė Mišias aukojęs kardinolas A.J.Bačkis.

Jis prisiminė sudėtingą ir vingiuotą A.Brazausko gyvenimo bei jo santykių su Bažnyčia kelią. "Pasirinktoji pragmatinė realistinė kryptis netenkino aukštesniųjų idealus puoselėjančius, tačiau buvo nuosekliai įgyvendinama", - pastebėjo kardinolas.

"Paklysti gyvenimo kelyje yra žmogiška, bet visi gali sugrįžti į tiesos kelią", - pridūrė jis.

A.J.Bačkis tvirtino šį pavasarį Pacientų ir ligonių dienos proga aplankęs A.Brazauską Santariškių ligoninės reanimacijos palatoje. "Jis man sakė: su dideliu susidomėjimu skaitau Šventąjį Raštą, man labai imponuoja Kristus", - kalbėjo kardinolas.

Žmonės į Katedrą leisti laisvai, pamažu jie užpildė visas laisvas vietas šventovėje. Dalis stovėjo bažnyčios gale ir šonuose. Tačiau Katedra nebuvo sausakimša.

Jokių ekscesų, protesto akcijų Mišių metu arba šalia Katedros neužfiksuota, nors išvakarėse būta daug nepasitenkinimo Bažnyčios hierarchų sprendimu neleisti A.Brazausko kūno į šventovę.

Šalia Arkikatedros budėjo keliolika policininkų ir greitoji medicinos pagalba.

Praėjusį šeštadienį miręs 77 metų A.Brazauskas bus palaidotas ketvirtadienį popiet Vilniaus Antakalnio kapinėse.


Šiame straipsnyje: Brazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių