Iš Ariogalos – reikalavimai Rusijai

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai ragina Vyriausybę inicijuoti derybas su Rusija dėl kompensacijų mokėjimo už tremtyje ir lageriuose sužalotą sveikatą.

Taip pat - reikalauti Rusijos valdžios pensijų mokėjimo už Rusijos federacijos teritorijoje lietuvių tremtinių ir politinių kalinių dirbtą laiką bei atlyginimo už priverstinį darbą.

Tokie raginimai Vyriausybei išdėstyti šeštadienį į sąskrydį Ariogaloje susirinkusių politinių kalinių ir tremtinių numatomoje priimti rezoliucijoje.

Ariogaloje vyksta kasmetinis Lietuvos partizanų, Laisvės kovų dalyvių, buvusių politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis „Su Lietuva širdy", kuriame, be kita ko, žadama priimti kelias rezoliucijas.  Panašius raginimus buvę tremtiniai buvo išsakę ir prieš metus priimtoje rezoliucijoje.

Nuo sovietų represijų nukentėjusieji nurodo Austrijos pavyzdį, mokančios išmokas nacių aukoms, priverstinai dirbusioms Austrijos įmonėse, nors pati Austrija tuomet buvo nacių okupuota.

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai taip pat ragina Vyriausybę atkreipti dėmesį į blogėjančią nuo sovietų nukentėjusiųjų socialinę padėtį.

„Vis didėjanti infliacija labai skaudžiai žeidžia visus pensininkus, jei bendras metinis infliacijos lygis artėja prie 13 proc., tai pensininkų vartojimo krepšelis pabrango daugiau nei 20 proc. Maistas, vaistai, būsto ir medicinos paslaugos brango daugiausia ir praktiškai atima visas senų žmonių pajamas. Nukentėję nuo okupacijų asmenys labai pažeidžiami, nes jų sveikata, suprantama, silpnesnė už kitų bendraamžių", - pažymima vienoje iš Ariogalos sąskrydžio rezoliucijų.

Todėl Vyriausybė raginama jau nuo šių metų spalio 1 dienos padidinti nukentėjusių asmenų valstybinę pensiją mažiausiai iki 250 litų, o pagerėjus ekonominei padėčiai - sulyginti šią pensiją su socialinio draudimo bazine pensija (360 litų).  

Be to, prašoma sudaryti sąlygas ligotų buvusių kalinių ir tremtinių nemokamam gydymui sanatorijose vieną kartą per metus, vaistų ir medicininių protezų kainą kompensuoti ne mažiau kaip 80 proc.

1941 metų birželį Lietuvoje buvo pradėtos masinės represijos, kurias vykdė Sovietų Sąjunga. Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkstančių žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, apie 80 tūkst. lietuvių iki 1960-ųjų sugrįžo į tėvynę. Lietuvoje ir už jos ribų žuvo ar buvo nužudyta apie 100 tūkst. lietuvių.

1940-1952 metais sovietinės ir vokiečių okupacijos metais Lietuva dėl teroro ir genocido neteko daugiau kaip pusės milijono žmonių, dar pusė milijono lietuvių, lenkų, vokiečių buvo priversti palikti Lietuvą.

Šiemet apie 40 tūkst. narių vienijanti Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga mini veiklos dvidešimtmetį.

Ji įkurta 1988 m. liepą, sukvietus pirmąjį buvusių tremtinių ir politinių kalinių suvažiavimą, iš pradžių pavadinta Tremtinio klubu. Vėliau ši visuomeninė organizacija tapo visuomenine politine Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, 2004 metais susijungė su Tėvynės sąjunga. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių