Ar serialas „Vyno kelias“ nepažeis Alkoholio kontrolės įstatymo?

TV3 televizija netrukus kvies žiūrovus pasinerti į naujo lietuviško serialo „Vyno kelias“ peripetijas. Režisierių Raimundo Banionio ir Alvydo Šlepiko kuriamo siužeto herojai blaškysis tarp Lietuvos ir Gruzijos. Istorija apie karšto gruzino ir lietuvaitės meilę padės iš arčiau pamatyti Gruzijos kultūrinį gyvenimą.

Lietuvoje įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymui, atsakingos institucijos pro didinamąjį stiklą žiūri į kiekvieną žiniasklaidoje pasirodančią informaciją, kurioje minimi ne tik alkoholinių gėrimų pavadinimai, bet ir jų rūšys. Ar lietuviško serialo pavadinimas, kuriame minimas vyras, gali sulaukti kritikos dėl alkoholio vartojimo skatinimo?

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė spaudai Vaida Liutkutė portalui diena.lt teigė, kad kol kas sunku spręsti, kokį poveikį turės serialas. „Iš to, ką matome dabar, pažeidimo neturėtų būti. Iš pavadinimo daryti išvadų negalima. Lauksime, kol eteryje pasirodys serialas ir žiūrėsime, koks jo turinys“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasak V.Liutkutės, ieškant Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų viešojoje erdvėje - svarbu įvertinti  kontekstą. „Alkoholio rūšis pavadinimuose minėti galima, tiesiog reikia žiūrėti, ar pavadinime yra komercinis pagrindas“, - teigė kontrolės departamento atstovė.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovas Aurelijus Veryga serialo pavadinime užslėptos alkoholio reklamos ar skatinimo jį vartoti kol kas irgi nemato. „Vien pavadinimas, ko gero, negali būti laikomas pažeidimu. Kiekvienu atveju yra sprendžiama atskirai. Jei tai bus serialas apie alkoholio vartojimą, skatinimą tai daryti ar alkoholio vartojimas bus siejamas su gera būsena, tuomet serialo pavadinimas gali būti įvertintas kaip reklama“, - aiškino pašnekovas.

Pasak A.Verygos, iš sveikatos pusės gal nereikėtų į serialo pavadinimą įtraukti alkoholio rūšių, tačiau pridūrė, kad apie įstatymo pažeidimą gali nuspręsti tik teismas. „Teoriškai pavadinimas gali būti traktuojamas kaip pažeidimas. Jei straipsnis pavadintas „Degtinės gėrimas mažina skrandžio ligų riziką“, jis netinkamas, nes negalima sieti alkoholio vartojimo su teigiama sveikatos būkle. Tačiau ir turinys turi atitikti pavadinimą“, - kalbėjo Nacionalinio tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovas. Pasak pašnekovo, alkoholio vartojimas taip pat negali atspindėti teigiamos psichologinės būklės. „Dėl pavadinimų jau buvo kilęs ne vienas ginčas. Pavyzdžiui, buvo bylinėjimasi dėl išleistos knygos pavadinimu „Vyno dieta“, - priminė vyras.

Jurga Klimaitė-Riebling, atstovaujanti serialą kuriančiai kompanijai „Videometra“, teigė, kad lietuviškame televizijos projekte alkoholio vartojimo skatinimo nebus. „Mes neketiname reklamuoti alkoholio. Pavadinimas – kultūrinis klausimas. Vyno kelias driekiasi per plačiąją Gruziją ir tame kelyje nutinka visko. Pavadinimas nėra tiesiogiai susijęs su alkoholio vartojimu. O kad vynas yra gruzinų kultūros dalis – to nepaneigsi“, - kalbėjo atstovė. Pasak jos, žodis „vynas“ seriale pasirinktas kaip Gruzijos simbolis.

Portalas diena.lt primena, kad vos prieš savaitę kilo skandalas dėl leidyklos „Alma litera“ dar 2009 metais išleistos knygos vaikams „Miško pasakos“. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pradėjo tyrimą dėl knygelės turinio, kuriame neva alkoholio vartojimas siejamas su fizinės būklės, psichinės veiklos pagerėjimus, gydomosiomis savybėmis. Taip pat teigiama, kad knygoje pateikta klaidinanti informacija apie alkoholinius gėrimus. Pasakose pasakojama, kaip nykštukas moka ežį gaminti sidrą ir kaip sušilti nuo kalvadoso.


Šiame straipsnyje: Vyno keliasalkoholio vartojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių