Ar apšvietimas mokyklose pakankamai geras?

Visuomenės sveikatos specialistai aiškinasi, ar šalies mokyklose ir darželiuose yra tinkamas apšvietimas.

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba (VVSPT) ir Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija įpareigotos atlikti atitinkamus dirbtinio apšvietimo matavimus, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

"Mokyklų periodinė kontrolė vykdoma nuolat, dabar ministro pavedimu mūsų centrai atliks ir apšvietimo matavimus", - BNS sakė VVSPT atstovė Veslava Golnis.

Anot jos, išvados apie 2010 metų higienos būklę švietimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose turėtų paaiškėti lapkričio pabaigoje.

VVSPT 2009 metų duomenimis, patikrinus 1081 bendrojo lavinimo mokyklų ir jų skyrių, paaiškėjo, kad ketvirtadalyje jų mokymo ir ugdymo patalpų apšvietimas neatitinka nustatytų reikalavimų.

Daugiausiai tokių pažeidimų konstatuota Kauno apskrities (33 proc.), Vilniaus apskrities (40 proc.) ir Panevėžio apskrities (34 proc.) mokyklose.

Visuomenės sveikatos specialistai taip pat atkreipė dėmesį, kad 42 proc. mokyklų prie sporto salių neveikia dušai ir tualetai, 8 proc. mokyklų neveikia ir yra techniškai netvarkingi sanitariniai įrenginiai.

"Iki šiol mokyklų steigėjai nelaiko prioritetu sanitarinių higieninių įrenginių priežiūros bei jų renovacijos ir moksleivių higienos įgūdžių diegimo", - teigia VVSPT.

Be to, anot tarnybos, neskiriamas reikiamas dėmesys moksleivių kūno kultūrai ir fiziniam lavinimui - 14 proc. mokyklų neįrengti sporto aikštynai, o 26 proc. mokyklų neturi sporto salių.

VVSPT atkreipė dėmesį ir į tai, kad esant perpildytoms mokykloms, nesudaromos tinkamos sąlygos vaikams ugdyti, pažeidžiant higienos normos reikalavimus, mokiniai 2 ir daugiau metų turi mokytis antroje pamainoje, trumpinamos pertraukos.


Šiame straipsnyje: mokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių