Apskričių viršininkai be duonos neliks

Jau nuo rytojaus panaikinus apskričių viršininkų administracijas, pareigų netekę viršininkai be duonos kąsnio neliks.

Visiems dešimčiai apskričių vadovų pasiūlytos ministro pirmininko patarėjų pareigos regionų plėtros tarybose.

„Kadangi apskrities viršininko pareigybė buvo politinio pasitikėjimo, pareigybių sąrašas papildytas ir buvę viršininkai automatiškai nuo liepos 1-osios tampa Vyriausybės atstovais regionų plėtros tarybose“, – teigė premjero atstovė spaudai Jarda Paukštienė.

Dėl naujųjų pareigų kol kas nėra apsisprendę tik du – Vilniaus ir Alytaus – viršininkai.

Panevėžio apskričiai paskutinę dieną vadovaujantis Viktoras Trofimovas teigia pasinaudosiantis Vyriausybės pasiūlymu, nors sklando kalbos apie neva jam numatytą direktoriaus vietą Panevėžio darbo biržoje arba miesto centriniame pašte.

„Dabar negaliu atsakyti, ar dalyvaučiau konkursuose į šitas vietas. Vyriausybės atstovo regiono plėtros taryboje pareigos irgi rimtos, būsiu savotiškas Panevėžio regiono ambasadorius“, – kalbėjo V.Trofimovas.

Papildys bedarbių gretas

Skaičiuojama, kad dėl apskričių reformos kito pragyvenimo šaltinio ieškoti priversti 1083 iš daugiau nei 2000 darbuotojų.

Pasiūlymų įsidarbinti kitose valstybės institucijose negavo apie 100 Panevėžio apskrities viršininko administracijos valdininkų iš 240-ies.

Bedarbio duonos išvengė apie 30 žemėtvarkininkų, įdarbintų Nacionalinėje žemės tarnyboje prie Žemės ūkio ministerijos, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos žinion pervesti Civilinės saugos skyriaus darbuotojai, Aplinkos ministerijai perduoto Statybos priežiūros departamento valdininkai, dalis Socialinių reikalų ir švietimo skyriaus specialistų tapo pavaldūs Švietimo ir mokslo ministerijai.

„Viršininko administracijoje ne kokios nuotaikos, jokių atsisveikinimo iškilmių nebus, atsisveikinsime tik simboliškai, padėkas darbuotojams esame parengę. Laimingi tie, kuriems pasiūlė darbą, o dėl kitų, ką padarysi – toks gyvenimas. Kai kurie iš jų ir į Darbo biržą nueis“, – teigė Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojas Jonas Tvarkūnas.

Tautos prisikėlimo partijos į šias pareigas deleguotas J.Tvarkūnas tvirtina taip pat  nesulaukęs jokio pasiūlymo ir liekantis be darbo.

Išeitinėms – milijonai litų

Skaičiuojama, kad panaikinus apskričių viršininkų administracijas išeitinėms išmokoms ir kompensacijoms išmokėti iš valstybės iždo prireiks 17,5 mln. Lt, tačiau esą jau kitąmet dėl įvykdytos reformos bus sutaupyta apie 35 mln. Lt.

Iš viršininkų administracijų vykdytų 88 funkcijų panaikinamos 58, dešimt funkcijų perduotos savivaldybėms, o dar 20 atliks Vyriausybės įstaigų ir ministerijų žinioje. Joms perduotas žemės tvarkymas, teritorijų planavimas ir statybų priežiūra, regioninė plėtra, regioninių bibliotekų, ligoninių aptarnavimas, civilinė sauga ir kitos funkcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių