Apšaudyta Lietuvos karių stovykla Afganistane (papildyta)

Šiąnakt apšaudyta Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG-7), kuriai vadovauja Lietuva, stovykla Čagčarane. Į stovyklos pusę paleista raketa nukrito netoli stovyklos tvoros, įvykio metu niekas nenukentėjo, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Naktį Čagčarane įvyko du sprogimai, mieste vyko susišaudymas. Pirmasis sprogimas miesto centre sukėlė gaisrą, kuris vietinių gyventojų buvo užgesintas. Vėliau į PAG stovyklą  iš šiaurinės pusės buvo paleista raketa, ji nukrito oro uosto teritorijoje.

Stovykloje tuojau po sprogimo sustiprinta apsauga, apie incidentą informuota Čagčarano miesto policija. Pradėtas bendras įvykio tyrimas.

„Situacija Afganistane reikalauja ypatingo budrumo, tačiau aš didžiuojuosi savo kariais, kurie, nepaisant pastarųjų dienų įvykių, savo pareigą atlieka labai gerai. Aš pasitikiu jų profesionalumu ir geru pasiruošimu vykdyti misiją," - sakė PAG-7 vadas pulkininkas Ramūnas Baronas.

Operacijų centro valdymo viršininkas majoras Mantas Paškevičius pirmadienį sakė, kad šiuo metu situacija Čagčarane yra rami, tačiau stovyklos apsauga yra sustiprinta.

Kariuomenės atstovas teigia, kad neramumai Čagčarane yra naujas reiškinys. Iki šiol Goro provincija buvo laikoma viena ramiausių Afganistane.

Kaunodiena.lt primena, kad Lietuvos karys Arūnas Jarmalavičius žuvo praėjusį ketvirtadienį, kai į Goro provincijos sostinėje Čagčarane esančią NATO bazę, kurioje tarnauja lietuviai, mėgino įsiveržti afganų riaušininkai. Remiantis skirtingais pranešimais, jų galėjo būti nuo 300 iki 2 tūkst. Lietuvos karys žuvo nuo šūvių, tačiau dar neaišku, kas šaudė.

Incidento metu dar du Lietuvos kariai lengvai nukentėjo nuo afganų demonstrantų sviestų akmenų.

Manoma, kad incidentą galėjo įžiebti kilęs pasipiktinimas į Koraną šaudžiusiu amerikiečių kariu.  

Tuo metu Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad neramumai galėjo būti susiję su prasidedančiu narkotikų gabenimo sezonu. Anot jo, gaujos, kurioms kariai trukdo užsiimti savo veikla, galėjo paskatinti masinius neramumus.

Prezidentas pirmadienį A. Jarmalavičių už narsumą ir pasiaukojimą atliekant Lietuvos ir NATO užduotis Afganistane apdovanojo Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi.

Provincijos atkūrimo grupei Lietuva vadovauja nuo 2005-ųjų metų birželio. Pagrindinė PAG užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Afganistane šiuo metu tarnauja apie 120 Lietuvos karių.

 

PAG stovykla, Krašto apsaugos ministerijos nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių