Aplinkos ministras V. Mazuronis: gyvūnams reikia žmonių pagalbos

Užtrukę žiemiški orai jau kelią pavojų kai kuriems gyvūnams. Jiems gresia vadinamasis „baltasis badas“.

„Sudėtingiausia situacija - Šiaurės ir Rytų Lietuvoje, ypač miškinguose rajonuose. Dėl suledėjusio sniego sluoksnio kanopiniai žvėrys, visų pirma stirnos, negali pasiekti maisto, be to, gyvūnams sunku judėti“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jo žodžiais, nors žiema gyvūnams ir nebuvo labai sunki, šiuo metu žvėrys jau yra išsekę, todėl jiems būtina žmonių pagalba. „To prašytume miškininkų ir medžiotojų, tai galėtų daryti ir moksleiviai kartu su mokytojais bei visi kiti geros valios žmonės, kurie nėra abejingi mūsų šalies faunai. Tikrai kviestume susitelkti ir imtis veiksmų“, – teigia ministras.

Paprasčiausias būdas pasirūpinti gyvūnais – nuvežti jiems į mišką maisto. Geriausia – natūralios kilmės maisto produktų: grūdų, kukurūzų, runkelių, bulvių, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Maisto trūksta ir šalyje žiemojusiems ar per anksti sugrįžusiems paukščiams. Jei jie buvo lesinami ir priprato prie lesinimo vietos, globą reikia tęsti tol, kol paukščiai ras pakankamai natūralaus maisto.

„Susiklosčiusios gamtinės sąlygos kelia grėsmę ir žuvims, nes dėl pakankamai storos ledo ir sniego dangos vandens telkiniuose ima trūkti deguonies, žuvis gali pradėti dusti. Pavojingiausi šia prasme – nepratekantys, pelkėti, o taip pat ir iškastiniai vandens telkiniai bei tvenkiniai“, – perspėja ministras V. Mazuronis.

Vandens telkinių naudotojams, savininkams ir žvejams rekomenduojama esant galimybei ištirti vandenyje esantį deguonies kiekį, o pastebėjus jo trūkumą, kreiptis į vietinį regioninį aplinkos apsaugos departamentą dėl tolimesnių veiksmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Tokias zinias reikia skelbti ir per TV.

joo

joo portretas
O tie kuriems padės paskui leidimams sumedžioti tiks...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių