Aplinką teršia daugiau įmonių negu skelbiama

2004 m. buvo suformuotas daugiau kaip 10 tonų teršalų per mėnesį išmetančių Lietuvos įmonių registras, į kurį įtrauktos 66 įmonės. Šiuo metu renkami 2007 m. duomenys, kurių pagrindu 2009 metais Lietuvos įmonės bus įtrauktos į Europos išmetamų teršalų registrą.

Regioniniai aplinkos apsaugos departamentai Lietuvoje veikiančioms įmonėms išduoda leidimus, kuriais remiantis matuojamos taršos apimtys. Tačiau šiuose leidimuose dažniausiai nurodomi tik pagrindiniai teršalai, kurių išsiskiria didesni kiekiai (azoto oksidai, kietosios dalelės, acetaldehidai ir t.t.), bet neįtraukiamos kitos pavojingos ir mažesniais kiekiais į aplinką patenkančios medžiagos.

Tokia taršos vertinimo tvarka neatitinka ES reglamento reikalavimų, nes šiame reglamente nurodyta registruoti ir gamybas, kurių metu išsiskiria net nedidelis kiekis 25 rūšių teršalų, tarp jų ir itin pavojingų medžiagų (pvz., dioksino, tiuramo, pasižyminčių kancerogeninėmis savybėmis, ir t. t.).

Nors Lietuvoje nėra tinkamos įrangos išmatuoti šiems teršalams, Aplinkos apsaugos agentūra pagal minėtą reglamentą galės patikrinti tų duomenų realumą, net ir neturėdama reikiamos įrangos. Tai bus galima padaryti naudojantis reglamente nurodytu principu, kad tam tikra gamyba generuoja tam tikrą kiekį teršalų ir jų dydis apskaičiuojamas balansiniu metodu, tai yra proporcingai gamybos apimtims. Aplinkos apsaugos agentūros nuomone, užregistruotų teršalus išmetančių įmonių veikiančių Lietuvoje sąrašas plėsis.

Europos parlamento narė Margarita Starkevičiūtė gavo daug gyventojų skundų dėl statomų arba jau veikiančių įmonių, kurių gamybos procesai gali turėti neigiamą poveikį gyventojų aplinkai ir sveikatai.

ES direktyvos pažymi, kad visos tokios įmonės turi būti užregistruotos Europos išmetamų teršalų registre. Šiuo metu tokių įmonių iš Lietuvos šiame registre nėra, bet šiemet Lietuva turėtų pateikti atnaujintus duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių