Apklausa: labiausiai Lietuvoje diskriminuojami pensininkai

Naujausia visuomenės apklausa parodė, kad keturi penktadaliai Lietuvos piliečių, teigiančių, kad jų teisės buvo pažeistos, nė nebandė kokiais nors būdais jų ginti, kadangi tai beprasmiška.

Labiausiai žmonių teises pažeidžiančia institucija įvardinti antstoliai, toliau seka teismai, Seimas, prokuratūra ir policija, skelbia delfi.lt.

Labiausiai diskriminuojamais laikomi pagyvenę žmonės, po jų – psichikos liga sergantys žmonės, neįgalieji, homoseksualai ir moterys. Respondentai pasisako prieš seksualinės orientacijos paviešinimą, tačiau pritaria Seimo nario telefoninių pokalbių viešinimui.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) užsakymu Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ lapkričio mėnesį atliktos apklausos tikslas buvo įvertinti, kaip žmonės suvokia savo politines bei pilietines teises, ar mato jų pažeidimus, ar kovoja už jas. Anot centro direktoriaus Vlado Gaidžio, tai jau trečia tokia apklausa – jos atliekamos kas dvejus metus.

„Vienas iš klausimų buvo, kurios grupės gyventojai, respondentų manymu, labiausiai diskriminuojami. Buvo pateiktos septynios grupės, bet iš jų ypatingai buvo išskirti pagyvenę žmonės. Jie buvo nurodomi ir ankstesniuose tyrimuose, tačiau turint omeny su krize susijusias įsidarbinimo, pensijų problemas, vertinimai dar labiau pablogėjo.

Įdomu, kad nemažai dėmesio sulaukė ir moterys. Bene didžiausia su jomis susijusi problema – smurtas šeimoje. Lietuva pagal šį rodiklį užima vieną pirmaujančių vietų, „Eurobarometro“ duomenimis, apie 50 proc. žmonių pas mus pažįsta moterį, kuri patyrė smurtą. Tuo tarpu tautinės mažumos, respondentų manymu, diskriminuojamos mažiausiai. Žmonės nemato problemų. Pagal šį rodiklį Europoje užimama pirmą vietą jau gerąja prasme. Pagal tautinę ir rasinę diskriminaciją pirmauja Danija ir Olandija, kur galima sutikti daug tokių žmonių“, - aiškino V. Gaidys.

Apklausos metu respondentams buvo pateiktos šešios žmogaus teisės – teisė dalyvauti politiniame gyvenime, žodžio laisvė, privataus gyvenimo neliečiamumas, nuosavybės teisė, asmens saugumas, teisingas teismas. Būtent paskutinė teisė į teisingą teismą, respondentų teigimu, pažeidžiama labiausiai, rašo delfi.lt.

„Nieko keista – šiemet buvo žemiausias teismų vertinimas per 12 matavimo metų ir gal per visus Lietuvos nepriklausomybės metus. Žemas pasitikėjimas ir prokuratūra. Tuo tarpu žodžio laisvė, teisė dalyvauti politiniame gyvenime atsidūrė paskutinėse vietose. Žmonėms šios teisės mažiau aktualios“, - teigė pranešėjas.


Šiame straipsnyje: Diskriminacijapensininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių