Apie prasižengusius valdininkus bus privalu skelbti internete

 Valstybės tarnautojų padaryti pažeidimai turės būti skelbiami internete, taip pat pateikiant ataskaitas, kokių priemonių imtasi pažeidimams pašalinti bei kaltiems asmenims nubausti.

Tai numatančius įstatymų papildymus ketvirtadienį priėmė Seimas.

Kartu pritarta nuostatai griežtinti prasikaltusių valstybės tarnautojų atsakomybę už tyčia padarytą žalą.

Iki šiol valstybės institucijos neprivalėjo viešai skelbti apie jose padarytus nusižengimus. Tuo naudojantis, kai kuriems prasižengusiems asmenims pavykdavo atsipirkti minimaliomis nuobaudomis arba visai jų išvengti, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Seimui pritarus Teisingumo ministerijos parengtiems įstatymų pakeitimams, nuo šiol internete privalės būti skelbiamos visos Seimo kontrolierių ir Valstybės kontrolės pažymos, taip pat įsiteisėję teismų sprendimai ir atskirosios nutartys, kuriuose konstatuojami valstybės institucijose padaryti nusižengimai.

Informacija bus skelbiama Seimo ir Valstybės kontrolės, Nacionalinės teismų administracijos ir pačių institucijų, kurių atžvilgiu tokie sprendimai priimti, interneto svetainėse. Greta privalės būti skelbiamos ir ataskaitos apie tai, kokių priemonių nusižengimus padariusių institucijų vadovai ėmėsi nustatytiems pažeidimams pašalinti ar kaltiems asmenims nubausti.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, taip siekiama užtikrinti, kad pažeidimus darantys ar tarnyba piktnaudžiaujantys asmenys neišvengtų atsakomybės, o "užglaistyti" pažeidimai nemestų šešėlio ant sąžiningai dirbančių kolegų ir nedidintų visuomenės nepasitikėjimo valstybės institucijomis.

Valstybės tarnybos įstatyme įtvirtinta nuostata, kad iš tokius pažeidimus padariusių tarnautojų valstybė galės išieškoti visą žalos sumą.

Iki šiol už tyčia padarytus pažeidimus valstybės institucijos iš tarnautojo galėdavo išsireikalauti ne didesnę nei 9 jo vidutinio darbo užmokesčio dydžių kompensaciją.

Kartu pritarta siūlymui šiurkščiam tarnybiniam nusižengimui prilyginti valstybės lėšų ir turto apskaitos, valdymo, naudojimo bei disponavimo juo pažeidimus, turėjusius įtakos institucijos finansinių ataskaitų duomenų teisingumui.


Šiame straipsnyje: valdininkaikorupcijainternetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių