Apdovanoti geriausių 2009 metų disertacijų autoriai

Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose buvo įteikti Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) apdovanojimai už geriausias 2009 m. apgintas disertacijas.

Tokia apdovanojimų ceremonija vyko jau ketvirtą kartą. Šiemet į finalinį atrankos etapą pateko penkios Vilniaus universitete, dvi Kauno technologijos universitete ir dvi Vilniaus Gedimino technikos universitete parengtos disertacijos, taip pat viena Mykolo Romerio universitete parengta disertacija. Dviejų pačių geriausių darbų autoriais buvo pripažinti Vilniaus universiteto auklėtiniai - fizikas Jūras Mickevičius, VU Taikomųjų mokslų instituto Puslaidininkinės optoelektronikos skyriaus mokslo darbuotojas, ir filologas Vytautas Rinkevičius, VU Filologijos fakulteto Baltistikos katedros jaunesnysis mokslo darbuotojas.

Apdovanojimus geriausių disertacijų autoriams įteikė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Sveikindama jaunuosius mokslininkus ji pabrėžė, kad tokie apdovanojimai yra „labai graži iniciatyva“, kuri turėtų paskatinti jaunuosius mokslininkus ir toliau dirbti šalies labui. „Mes visi turime pasirūpinti, kad mūsų mokslininkai dirbtų Lietuvai ir Lietuvoje“, - kalbėjo Prezidentė. D. Grybauskaitė taip pat paragino aktyviau remti studentų mokslinių draugijų veiklą ir pasidžiaugė, kad Lietuvoje šiuo metu steigiami inovatyvūs mokslo, studijų ir verslo slėniai.

Konkurso laureatus sveikino ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. „Noriu padrąsinti jus būti aukštojo mokslo srities kūrėjais. Kviečiu savo darbais ir principingumu prisidėti prie šio tikslo. Taip pat noriu palinkėti jums, kad jūsų vardai būtų plačiai žinomi Lietuvoje“, - sakė jis, kreipdamasis į konkurso finalininkus.

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos prezidentė Vilma Petrikaitė pasidžiaugė, kad išsipildė LJMS svajonė - apdovanojimai už geriausias disertacijas jau tapo gražia tradicija. „Lietuvos mokslininkai gali būti pasaulio mokslo elitas - tokia yra mūsų vizija“, - pažymėjo ji.

Konkurso nugalėtojai džiaugėsi aukštu jų darbų įvertinimu. „Malonu žinoti, kad, be manęs, dar kažkas perskaitė šią disertaciją“, - juokavo J. Mickevičius, kurio disertacija „Krūvininkų rekombinacija plačiatarpiuose nitridiniuose puslaidininkiuose“ buvo pripažinta geriausia tarp fizinių, technologijos ir biomedicininos mokslų srities disertacijų. Geriausios humanitarinių ir socialinių mokslų srities disertacijos „Prūsų kalbos kirčiavimo sistema“ autorius V. Rinkevičius pabrėžė dėmesio išnykusiai prūsų kalbai svarbą. „Tyrinėdami prūsų kalbą stipriname savo dvasinę kultūrą. Lygindami giminingas kalbas atkuriame savo kalbos istoriją“, - sakė jis.

Šiemet taip pat buvo įteiktas papildomos nominacijos - už geriausią disertaciją aplinkosaugos tematika - apdovanojimas, kurį įsteigė Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė. Jį gavo Vilniaus Gedimino technikos universiteto atstovas Alvydas Zagorskis.

Sveikiname laureatus ir linkime sėkmės tolimesnėje mokslinėje veikloje.

 

 


Šiame straipsnyje: apdovanojimaimokslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių