A.Paleckiui teismas nuosprendį skelbs sausį

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas penktadienį baigė nagrinėti sovietų agresijos neigimu kaltinamo Algirdo Paleckio baudžiamąją bylą.

Teismo atstovas Audris Kutrevičius BNS sakė, kad posėdyje buvo paskelbti medžiagos iš vieno 1991-ųjų sausio 13-osios bylos tomo vertimai

Dėl bausmės kaltinamajam dar kartą pasisakė prokuroras, advokatas, žodį tarė A.Paleckis.

Nuosprendį teismas skelbs sausio 18 dieną.

A.Paleckiui verdiktą ketinta paskelbti dar gruodžio 14 dieną, tačiau tada paaiškėjo, kad į valstybinę lietuvių kalbą nebuvo išversta medžiaga, kuria rėmėsi kaltinamojo gynėjas.
Prokuratūra neįtakingai Socialistinio liaudies fronto partijai vadovaujančiam politikui siūlo skirta lygtinę vienų metų laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams.

Pagal prokuroro siūlymą, jei A. Paleckis  dvejus metus laikytųsi nurodytų reikalavimų, realiai nelaisvės jis galėtų išvengti.

A. Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

Kaltinamojo advokatas prašė išteisinti jo klientą, nes jis esą išsakė tik savo nuomonę.
Tai bus pirmasis nuosprendis Lietuvos teismų istorijoje dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuri 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.


Šiame straipsnyje: Algirdas Paleckis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai idomus komentaras

Labai idomus komentaras portretas
Faktai 2011 01 13 16:11 Kaip galima paaiškinti, kad dalies žuvusiųjų kūnuose rastos mažojo kalibro, medžioklinės kulkos? (sausio 13-osios teismo nuosprendžio 122-as puslapis). Kodėl šūvių į kelias aukas trajektorija ėjo iš viršaus žemyn 40-60 laipsnių kampų - kaip tik nuo stogų? (teismo nuospr. 110-as puslapis). Psl. 117 rašoma: „Atlikus kriminalistinę ekspertizę nustatyta, kad pateikta tyrimui kulkos šerdis, išimta iš (pavardė vieno iš žuvusiųjų) skrodimo metu, yra 7, 62 mm kalibro, 1908 metų pavyzdžio šovinio, skirto 1891/1930 metų pavyzdžio Mosino šautuvams, karabinams ir kulkosvaidžiams“. Kas galėjo būti apginkluotas tokiu prieštvaniniu šautuvu? Minėto nuosprendžio 122 puslapyje rašoma: „Nukentėjusiojo A. Ramanavičiaus sužalojimai – šautiniai, padaryti dviem mažojo kalibro skersmens sviediniais, kuriais galėjo būti ir mažojo kalibro kulkos, iššautos viena kryptimi, labai greitai viena po kitos“. Bylose yra liudininkų parodymai, kad šaudė iš miškelio - ne iš ten, kur buvo kareiviai, o nuo Architektų g. namo nr. 182 stogo. Iš už krūmų iš automato. Sausio 13-sios bylos 298-ame tome, puslapiuose 64-67 pateiktas tuometinio VSD pirmininko M. Laurinkaus dokumentas, 1991 vasarį perduotas premjerui Vagnoriui, - VSD įrašytas tarybinių kariškių pokalbis per raciją. Konkretūs kareiviai tarpusavyje kalbasi, kad į juos šaudo nuo stogų, ir tariasi, kaip reaguoti. Kodėl tai neištirta, nuleista negirdomis? Kodėl dabar įnirtingai neigiamas pats tokių šaudymų faktas ir net priimta BK pataisa apie bausmes iki 2 m kalėjimo už " okupacijos neigimą ir kt." ?

O gal JIS teisus

O gal JIS teisus portretas
Iš priešais bokštą gyvenačių ne kartą girdėjau apie šaulius ant stogų, o ir keli dalyviai pasakojo, jog kulkos virš galvų zvimbė nuo namų pusės... gal tai buvo "Jedinstvos" provokatorių darbas? Tik kodėl dabar taip karštai neigiamas pats faktas? Vienas, ten gyvenęs, per apklausas tai pasakęs. Tardytojas atsisakęs užfiksuoti. Sakęs, gal ten triukšmo išbaidytos bitės skridusios... Dabar žmonės bijo apie tai net užsiminti, nes, kaip matome, gali sulaukti RIMTŲ NEMALONUMŲ. Eidavome ir mes prie TV bokšto, deja, dabar to gailiuosi... Tą vakarą irgi buvome, bet apie 21 val. sutikome vieną pažįstamą iš tuometinės bokšto apsaugos. Pasakė, kad geriau eitume namo, nes naktį čia būsią karšta. Dabar esą ne 1939 m., kai Lietuva okupantus pasitikusi be šūvių... Gaila man savo vaikų, po 1991 patekusių į feodalizmo džiungles, priverstų tarnauti tiems, kas susivogė tų durnių "sovietikų" sukurtą turtą, pastatytas gamyklas ir fabrikus, kurie užgrobė mūsų senelių žemes ir ežerus. Gaila išvytų iš tėvynės, paverstų outsaideriais, paniekintų senelių ir motinų. Geriau jau "sovietinės baisybės", negu dirbti prostitute pasaulio patiltėse - mūsų ponai, dažniausiai tie, kurie tada stovėjo tribūnose, sukūrė baisią beteisiškumo ir skurdo terpę. Dar prieš keletą metų visuose laikraščiuose ir pan. buvo masė skelbinų, kuriuose už minimalų atlyginimą ieškojo genijų mokančių mažiausiai penkias užsienio kalbas, iki 25 metų su 25 metų darbo patirtimi, o jeigu specialybė būdavo moteriška, būtina sąlyga buvo nuo ausų augančios kojos. Todėl visi rimti protingi žmonės, pasiskaitę tokių marazmų, išdardėjo į užsienį... Baisiausia, kaip dabar plaunamos jaunimo smegenys... 20 metų gyvename mele, verčiame vaikus mokytis suklastotos Lietuvos istorijos.

nuomone

nuomone portretas
A. Paleckis - pirmasis nepriklausomos Lietuvos politinis kalinys ir kankinys ? Pagarba jam !
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių