Ant energetikos viceministrės namo - užrašai dviem kalbomis

Naujai paskirta energetikos viceministrė Renata Cytacka nesilaiko šalies įstatymo. Ant jos namo kabo lentelė su gatvės pavadinimu ne tik lietuvių, bet ir lenkų kalba. Politikė tikina, kad įstatymų nepažeidžia. Valstybinė kalbos inspekcija su tuo nesutinka. 1000 litų bauda nubaustas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslavas Daškevičius tikina, kad nieko padaryti negali, praneša LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

Vasarą ant R. Cytackos namo Jašiūnuose kabėjo lentelė su lenkiškai užrašytu gatvės pavadinimu. Po šio savaitgalio atsirado gatvės pavadinimas ir lietuvių kalba, rašo portalas DELFI.lt

„Problema yra neišspręsta, nes jeigu yra lentelės dviem kalbomis, vis tiek yra pažeidžiamas Vidaus reikalų ministro įsakymas, kuris reglamentuoja konkrečiai gatvių pavadinimų lentelių pateikimų tvarką. Problema iki šiol yra neišspręsta ir ji neegzistuoja“, - sakė Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas.

Įstatymas numato, kad viešieji užrašai turi būti valstybine kalba. Naujoji energetikos viceministrė mano, kad dvikalbių užrašų įstatymo nepažeidžia.

„Pati esu juristė, jokio teisės pažeidimo nėra. Jeigu padaryčiau kokį nors pažeidimą, tam tikros institucijos turėjo kreiptis ir surašyti aktą ir taip toliau. Ant mano namo kabo valstybine kalba užrašas ir aš nematau jokio skandalo dėl to. Kitas dalykas, mūsų dabartinis gerbiamas premjeras pasakė, kad irgi nemato jokios problemos dėl dvigubų gatvės pavadinimų“, - sakė R. Cytacka.

Valstybinė kalbos inspekcija Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui už dvikalbius viešuosius užrašus visame rajone skyrė 1000 litų baudą. Jis skundėsi teismams, tačiau visi jie išaiškino, kad bauda skirta teisingai.

„Ir kalbos inspekcija yra pareikalavusi iš jo imtis priemonių, kad pažeidimų nebūtų. Jis yra pranešęs, kad bus įpareigotas seniūnas ar kitaip jie spręs tą problemą, ir bus taikoma administracinė nuobauda, ką jie gali ir daryti savo savivaldybės administracijos ribose ir pagal savo kompetenciją“, - sakė A. Dambrauskas.

Tačiau administracijos direktorius tikina, kad žmonės nenori nukabinti lenkiškų užrašų, o jis esą nieko negali padaryti.

„Žmonės tas lenteles pakabino ant savo namų ir nelabai nori jų niminėti. Kaip administracijos direktorius, aš neturiu teisės parašyti įsakymo dėl lentelių nuėmimo nuo privačios nuosavybės. Čia turbūt įstatymo spraga“, - svarstė B. Daškevičius.

Administracijos direktorius tikisi, kad valdžią gavusi Lenkų rinkimų akcija inicijuos įstatymų pataisas dėl dvikalbių užrašų įteisinimo.

„Mes turime dabar frakciją Seime ir, aišku, kad ta frakcija bandys kažkaip teisiškai sureguliuoti tuos klausimus. Aš sakyčiau, kad niekam ypatingai nemaišo, ir jeigu užrašas apačioje liktų ir nevalstybine kalba, būtų normalu, sakyčiau“, - sakė B. Daškevičius.

Kad dvikalbių užrašų neliktų Valstybinė kalbos komercija prašo ir Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilsudskis

Pilsudskis portretas
Kam patinka dviguba v ir dvigubi gatviu uzrasai, tegul vaziuoja i Varsuva, ten ju laukia issizioje... :)))

jk

jk portretas
Aukštai valdininkei spjauti į LR įstatymus ,nes ji lenkė.Kaip sakoma įsileisk kiaulę į trobą ant stalo užlips.Normalioj valstybėj jau šiandien būtų atleista,štai ką reiškia šūdlenkius komunistams kviesti į valdžią.Kažkaip lenkijoj nėra užrašų lietuviškai.Visiu lenkai Lietuvos priešai.

Smulkmenos

Smulkmenos portretas
Tokios smulkmenos nejaudina visuomenės. Galbūt šitaip patogiau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių