Analoginės TV atjungimo data nekinta – 2012-ųjų spalis

Antžeminė analoginė televizija Lietuvoje bus išjungta 2012 metų spalio 29-ąją 3 valandą nakties. Vyriausybė pritarė šiai Susisiekimo ministerijos jau gerokai anksčiau parinktai ir paskelbtai datai. Nuspręsta neatidėlioti skaitmeninės televizijos galutinio įvedimo, nors jis kitąmet įvyks per naujojo Seimo rinkimų įkarštį.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pirmadienį pranešė, kad Vyriausybė pasitarime pritarė nutarimui, kuriuo numatoma skaitmeninės televizijos įvedimo data.

„2012 metų spalis buvo parinktas kaip antžeminės analoginės televizijos išjungimo data dar buvusios, Gedimino Kirkilo Vyriausybės. Manome, pasirinkta optimali data.Labai intensyviai tarėmės dėl jos su visais rinkos dalyviais ir su specialistais. Turime daugiau kaip metus, kad visi pasirengtų, kad visi žmonės Lietuvoje būtų pasirengę matyti skaitmeninę televiziją nuo 2012 metų spalio pabaigos“, - teigė ministras.

Analoginės televizijos atjungimas sutaps su naujojo Seimo rinkimais – pirmasis turas vyks 2012 metų spalio 14 dieną, antrasis bus surengtas spalio 28-ąją.

E.Masiulis tvirtino, kad gerokai anksčiau atjungti analoginės televizijos dar nebus pasirengta, o gerokai vėliau to daryti nebus galima dėl kitų priežasčių, įskaitant ir finansines. „Kitų metų biudžete bus numatytos lėšos kompensuoti skaitmeninės televizijos priedėlių įsigijimą. Kompensacijas turės teisę gauti tos šeimos, kur vienam žmogui tenka 525 litų pajamos per mėnesį. Mūsų preliminariais skaičiavimais, visoms kompensacijoms išmokėti gali reikėti 20-25 milijonų litų“, - sakė ministras.

Prašymus kompensuoti priedėlių įsigijimą galima bus pateikti nuo 2012 metų rugsėjo pabaigos iki 2013 metų vasario.

Susisiekimo ministerijos specialistai teigia, kad per laikotarpį iki numatytos antžeminės analoginės televizijos išjungimo datos reikės atlikti visus plane numatytus parengiamuosius darbus. Tarp svarbiausių numatomų darbų – kompensacijų socialiai remtiniems gyventojams už skaitmeninės priėmimo įrangos įsigijimą skyrimas, viešinimo kampanija, kurios tikslas – pasiekti, jog ne mažiau kaip 75 proc. gyventojų žinotų apie perėjimo nuo analoginio antžeminio prie skaitmeninio televizijos transliavimo privalumus, ir kitos priemonės.

Šių metų pradžioje atlikto tyrimo duomenimis, kas trečias namų ūkis šiuo metu techniškai dar nebuvo pasiruošęs perėjimui prie skaitmeninės televizijos. Dabar tokių ūkių yra kiek pamažėję, bet preliminariai skaičiuojama, kad iki kitų metų spalio pabaigos skaitmeninės televizijos įvedimui nebus pasirengę penktadalio visų gyventojų. Didesnė dalis jų pretenduos į valstybės kompensaciją priedėliams įsigyti.

Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių nuo senos kartos analoginės televizijos iki skaitmeninės galutinai turės būti pereita iki 2015 metų birželio 17 dienos. Tai numatyta Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos organizuos konferencijos metu pasirašytame susitarime, prie kurio prisidėjo ir Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiūrovas

Žiūrovas portretas
Nu blyn, šlykštu net skaityti! Prieš dvejus metus jau buvo nuspręsta, kad spalio 29 d. 2012-tais išjungs, o tik dabar patvirtino! Estai su latviais seniai jau perėjo prie skaitmeninės, o mūsų dar tik ruošiasi, prisidengdami, kad gyventojams reikės padėti! Kuo gi jūs ten padėsit, nevykėliai!? Tiunerių Seltekoj prikepsit?! Iš Kinijos per pus pigesnių priveš ir dar geresnės kokybės! Nepasiturintiems kompensuosit? Žadėjot prieš pusmetį atjungiant pradėti, bet jau pakeitėt terminus! O svarbiausia: Nacionalinė televizija iki to laiko net nesiruošia pilnai skaitmenizuoti nei studijinio, nei reportažinio signalo! Trūksta lėšų! Net vaizdo formato į 16:9 su stereo garsu dar nematom!

durnei

durnei  portretas
Na ir ka čia jūs norit pavaidint gal technologijom pasirodyt norit? kas nori tegul žiūri ta analogine velnem jos atsisakyt o be to bus taip išjungs analogine privatizuos skaitmenine ir pyst sakys norit žiūrėt mokėkit mėnesini mokesti ar pnš taip kad š**** iš to bus aš manau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių