„Amnesty“ paskelbė apie dar vieną CŽV skrydį Lietuvoje (atnaujinta)

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį paskelbė naujus duomenis apie dar vieną su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) siejamą skrydį į Lietuvą 2005 metais ir paragino prokurorus atnaujinti tyrimą, ar amerikiečiai šalyje nebuvo neteisėtai įkalinę įtariamųjų terorizmu.

Ataskaitoje organizacija nurodo gavusi patvirtinimą apie iki šiol neskelbtą skrydį iš Maroko sostinės Rabato į Vilnių 2005 metų pradžioje. Į Vilnių vasario 17-osios vakarą atvykęs lėktuvas buvo užsakytas kompanijos, kuri siejama su CŽV kalinių pervežimo programa, teigia organizacija.

„Amnesty International“ teigimu, manoma, kad Rabate nuo 2004-ųjų pradžios buvo kalinamas palestinietis Abu Zubaydah. Apie jo galimą kalinimą Vilniuje praėjusių metų sausį pranešė kita nevyriausybinė organizacija „Reprieve“, tačiau prokurorai tuomet sakė negavę jokių tai patvirtinančių duomenų.

„Šio skrydžio laikas 2005 metų vasarį sutampa su galimais Abu Zubaydah perkėlimais iš Maroko į slaptus sulaikymo centrus Europoje“, - žurnalistams Vilniuje sakė „Amnesty International“ kovos su terorizmu ekspertė Julia Hall.

Palestinietis Abu Zubaydah buvo suimtas 2002 metais Pakistane. Jo teisininkų teigimu, vėliau jis buvo laikomas slaptuose centruose Tailande, Lenkijoje, Maroke ir Lietuvoje, o dabar yra liūdnai pagarsėjusiame Gvantanamo kalėjime. JAV iš pradžių jį įtarė užėmus aukštas pareigas „Al Qaeda“ teroristinėje organizacijoje, tačiau kaltinimų nepateikė iki šiol. Jo teisinė atstovė ketvirtadienį pranešė, kad Lietuva apskųsta Europos Žmogaus Teisių Teismui dėl to, kad esą nepakankamai kruopščiai ištyrė galimą jo neteisėtą kalinimą šalyje.

Londone įsikūrusios organizacijos „Reprieve“ atstovas Croftonas Blackas bendroje spaudos konferencijoje pranešė surinkęs duomenų, kad skrydį užsakė JAV įmonė „Computer Sciences Coorporation“, kuri dirbo su JAV kalinių pervežimo programose.

Jo teigimu, tiek Lietuvoje, tiek kitur surinkti duomenys parodė, kad lėktuvas „Boeing 727“ atskrido į Lietuvą 2005 metų vasario 17-osios vakarą per Jordaniją, o po pusantros valandos išvyko atgal per Islandiją.

Mano klausimas - kiek daugiau buvo tokių skrydžių, tokių lėktuvų? Dėl to būtinas kruopštesnis informacijos tyrimas", - sakė jis.

2009 metais atliktas parlamentinis tyrimas įvardijo du su CŽV siejamus skrydžius į Vilnių 2003 ir 2005 metais ir dar tris į Palangą 2005 ir 2006 metais, bet nė vienas iš tų skrydžių nebuvo iš Maroko.

„Amnesty International“ paragino prokuratūrą nedelsiant atnaujinti ikiteisminį tyrimą ir jame aiškintis ne tik Lietuvos, bet ir Jungtinių Valstijų pareigūnų galimus nusižengimus.

„Prašome nedelsiant atnaujinti kriminalinį tyrimą dėl Lietuvos prisidėjimo prie pervežimo ir slapto sulaikymo programų. Jis turi būti išsamus, nešališkas ir suteikti teisę dalyvauti galimoms aukoms“, - sakė J.Hall.

Ji pabrėžė, kad iš pradžių Lietuva teigiamai išsiskyrė Europoje, kai ėmėsi tyrimų dėl pranešimų apie galimus slaptus kalėjimus, tačiau prokuratūros sprendimas nutraukti tyrimą organizaciją nemaloniai nustebino.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad išsamiai analizuos pateiktą medžiagą ir, jei joje ras naujų, anksčiau netirtų aplinkybių, turinčių reikšmės bylai išspręsti teisingai, priims atitinkamus sprendimus dėl tyrimo atnaujinimo ir tokių aplinkybių patikrinimo.

Generalinė prokuratūra šiemet sausį nutraukė ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimo veikimu Lietuvoje. Ikiteisminio tyrimo metu taip pat tirti buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmai ir galimas jų piktnaudžiavimas. Prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad "Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių", tačiau tyrimas nutraukiamas suėjus senaties terminui.
Prokuratūra tyrimą buvo pradėjusi po parlamentinio tyrimo, per kurį nenustatyta, ar į Lietuvą buvo atvežti CŽV sulaikyti asmenys, nors sąlygos tokiam pervežimui buvo.
Lietuvos vadovai sakė suprantantys, kad negaunant informacijos iš JAV ką nors daugiau nustatyti yra sudėtinga. Jungtinės Valstijos susilaiko nuo bet kokių komentarų dėl spėjamų CŽV kalėjimų.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių