AM „Karštoji linija“: daugiausiai skundų dėl neteisėtų statybų

Šalies gyventojai demonstruoja vis didesnį rūpestį aplinka, drąsiai reiškia nepasitikėjimą pareigūnų sprendimais ir kelia viešumon jų pastebimas negeroves.

Šias tendencijas pastebi Aplinkos ministerijoje įkurtos „Karštosios linijos“ darbuotojai.  

Korupcijos prevencijos „Karštoji linija“ pasiekiama internetiniu ryšiu, faksu ir telefonais, kuriais gyventojai turi galimybę pateikti ir teikia informaciją Aplinkos ministerijos Teisės departamento Kontrolės skyriui dėl aplinkos apsaugos pareigūnų galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo ir kitų aplinkos apsaugos teisės aktų pažeidimų, dėl pareigūnų neveikimo ar netinkamo pareigų atlikimo ir kt. 

Aplinkos ministerijos korupcijos prevencijos ,,Karštąja linija“ pernai buvo gauti 196 skundai ir pranešimai.

2009 m. ,,Karštąja linija“ daugiausiai (60 skundų) gauta dėl galimai neteisėtų statybų. 30 – dėl aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų veiksmų; 46 - dėl aplinkos teršimo; 17 – dėl VĮ miškų urėdijų pareigūnų veiksmų; 18 – dėl valstybinių saugomų teritorijų pareigūnų veiksmų (neveikimo) ir galimai neteisėtų veiksmų; 14 – dėl gyvosios gamtos apsaugos reikalavimų pažeidimų ir kt. 45 procentai gautos informacijos pasitvirtino.

“Šie skaičiai demonstruoja, kad “Karštoji linija” yra išties naudinga ir reikalinga. Gyventojai ja naudojasi vis aktyviau ir dažniau – ir tai džiugina. Savo ruožtu galėčiau paraginti žmones būti dar aktyvesniais bei patikinti, jog visa gauta informacija yra kruopščiai tikrinama”, - teigia aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Aplinkos ministerijos vadovas taip pat atkreipia dėmesį, jog daugiausiai skundų gaunama dėl galimai neteisėtų statybų. G. Kazlausko žodžiais, būtent todėl kova su savavališkomis statybomis bei jų prevencija yra viena iš prioritetinių Aplinkos ministerijos veiklos sričių.

Anot Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus vedėjos Onos Bubnelienės, prabėgę metai rodo, kad ministerijoje įkurta korupcijos prevencijos ,,Karštoji linija‘‘ pasiteisina. “Galima paminėti keletą pavyzdžių, kai gauti pranešimai buvo operatyviai patikrinti ir gauta informacija pasitvirtino”- teigia vedėja.

Aplinkos ministerijos ,,Karštąja linija’’ buvo gautas pranešimas, kad Molėtų rajone Giedraičių seniūnijoje, Žvirbliškų kaime prie Ilgio ežero, kaip spėjama neteisėtai, kertamas miškas. Patikrinus padėtį vietoje, faktai, kad miškas buvo kertamas neteisėtai, be nustatyta tvarka išduoto leidimo, pasitvirtino. Už nustatytus pažeidimus kaltininkui buvo paskirta 2000 litų administracinė bauda ir pareikalauta atlyginti 4379, 83 litų aplinkai padaryta žalą.

Kontrolės skyrius buvo gavęs pranešimą, kad Trakų rajone, Žydiškių kaime, prie Skaisčio ežero Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje, vykdomi neteisėti plataus masto žemės kasimo ir lyginimo darbai. Pranešimas pasitvirtino. Vienas asmuo už Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų pažeidimus nubaustas 500 litų administracine bauda, jam pateikta atlyginti 210 litų aplinkai padarytą žalą. Kitas pažeidėjas už saugomų teritorijų režimo pažeidimus sumokėjo 150 litų administracinę baudą ir atlygino 570 litų aplinkai padarytą žalą. Be to, iš pažeidėjų privalomais nurodymais pareikalauta imtis veiksmų, kad aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimai būtų nedelsiant pašalinti.

Pasitvirtino Aplinkos ministerijos ,,Karštąja linija‘‘ gauta informacija apie galimai neteisėtus VĮ Marijampolės miškų urėdijos pareigūnų veiksmus, susijusius su komercine medžiokle, minėtai urėdijai priklausančiuose profesionalios medžioklės plotuose Šunskų miške. Už nustatytus profesionalios medžioklės reikalavimų pažeidimus VĮ Marijampolės miškų urėdijos keturiems pareigūnams paskirtos drausminės nuobaudos.

Į Aplinkos ministeriją kreipėsi asmuo ir pranešė, kad Plungės rajone, Daugėdų gyvenvietėje pilietis neteisėtai, be leidimo, ant Balsupio upelio, kuris įteka į Miniją, pastatė (rekonstravo) Gudalių malūno užtvanką - upelio pakrantės apsaugos juostoje savavališkai iškirto medžius. Informacija pasitvirtino. Už Saugomų teritorijų ir Statybos įstatymų reikalavimų pažeidimus pažeidėjas nubaustas 750 litų administracine bauda ir surašytas privalomas nurodymas pažeidimus pašalinti. O už savavališkai iškirstus medžius šis pažeidėjas sumokėjo 300 litų administracinę baudą ir atlygino per 500 litų aplinkai padarytą žalą.

Iš Vilniaus rajono gyventojų gauta informacija leido imtis skubių veiksmų, kad būtų sustabdyta savavališka statyba Vilniaus rajone, Riešės seniūnijoje, Verbiškių kaime, kur pilietis jam nuosavybės teise nepriklausančioje žemėje savavališkai užtvėrė tvorą, pastatė pavėsinę ir pradėjo statyti gyvenamąjį namą. Pažeidėjui surašytas savavališkos statybos aktas, statinio statybos sustabdymo aktas ir pareikalauta iki balandžio 30 d.  likviduoti savavališkos statybos padarinius.

Siekiant efektyviau kovoti su savavališkomis statybomis, ,,Karštoji linija‘‘ yra įkurta ir Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje prie Aplinkos ministerijos, kuri 2009 metais gavo per 104 pranešimus ir skundus dėl galimai neteisėtų statybų, iš jų – 49 procentai pasitvirtino.

Kova su neteisėtomis statybomis duoda akivaizdžius rezultatus, ypatingai šiandien yra svarbu tinkamu laiku užkirsti kelią neteisėtoms statyboms, t. y. kovoti su priežastimis, bet ne su pasekmėmis. Nuo šių metų pradžios Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos iš naikinamų apskričių administracijų perėmė statybų valstybinę priežiūrą ir teritorijų planavimą.

Kadangi Aplinkos ministerijoje ,,Karštoji linija‘‘ yra įkurta siekiant aktyviau įtraukti Lietuvos Respublikos visuomenę į kovą su įstatymų pažeidimais aplinkosaugoje, išaiškinti galimus korupcijos atvejus šioje srityje, aplinkos apsaugos pareigūnų galimą piktnaudžiavimą tarnyba ar neveikimą ir netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą, todėl šalies gyventojus raginame nebūti abejingais, ir, pastebėjus minėtus pažeidimus nedelsiant kreiptis Aplinkos ministerijos tinklapyje nurodytais telefonais, elektroniniu paštu, palikti informaciją autoatsakiklyje. Aplinkos ministerijos Kontrolės skyrius gavęs pranešimus ,,Karštąja linija’’ operatyviai organizuoja jų tyrimą.

Aplinkos ministerijos korupcijos prevencijos ,,Karštoji linija”:  elektroninis paštas - pranesimas@am.lt, faksas (85 266 3671) ir telefonai: 266 3596; 266 2717; 266 3597.


Šiame straipsnyje: amNeteisėtos statybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių