A.Kubilius: Vyriausybė smerkia vandalų veiksmus Švenčionių kapinėse

Vyriausybė smerkia išpuolius prieš lenkų karių kapus Švenčionyse ir tikisi, kad įvykis bus greitai ištirtas, o kaltininkai - griežtai nubausti, sako premjeras Andrius Kubilius.

„Vyriausybė ir aš asmeniškai labai griežti smerkiame ir ateityje smerksime bet kokius vandalizmo aktus bet kuriuose kapuose: ar tai būtų lenkų, ar žydų, ar rusų, ar vokiečių, ar lietuvių. Ir šiuo atžvilgiu tikrai norėčiau tikėtis, kad ir pastarasis vandalizmo aktas Švenčionių kapinėse, lenkų karių kapinėse, bus teisėsaugos institucijų nedelsiant išaiškintas, ir kaltieji nubausti visu įstatymo griežtumu“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad dėl išpuolių kaltinti Vyriausybę - neatsakinga. Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) sekretorius Edvardas Trusevičius žiniakslaidoje ketvirtadienį pareiškė, kad minėtas išpuolis iš dalies yra Vyriausybės politikos padarinys.

„Norėčiau pasakyti, kad tikrai nesutinku su pasigirdusiais vertinimais, kad dėl tokių vandalizmo atvejų turėtų būti kaltinama Vyriausybė. Vandalizmo pasitaiko ne tik Lietuvoje, mes to netoleruojame ir netoleruosime, bet taip pat negalime tylomis žiūrėti į mums neatsakingai išreiškiamus kaltinimus“, - sakė A.Kubilius.

Policija ketvirtadienį pranešė, kad Rytų Lietuvoje esančių Švenčionių kapinėse buvo išpaišyti lenkų karių kapų paminklai.

Kapų prižiūrėtojas juodos spalvos dažais ištepliotus 20 lenkų kareivių kapų paminklų aptiko trečiadienio rytą, BNS sakė rajono policijos vadovas Arvydas Sinis. Pasak jo, dauguma paminklų, esančių katalikiškose kapinėse, tiesiog apteplioti, ant jų nėra jokių šūkių ar raginimų, tik ant vieno nupaišyta svastika.

„Ant 19 kapų buvo tiesiog užtepliojimai - jokių žodžių ar piešinių, o ant vieno nupaišyta svastika, kaip atrodo, drebančia vaikiška ranka“, - sakė A.Sinis.

Anot Švenčionių policijos vadovo, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kapo išniekinimo.
Seniūnijos darbuotojai kapus sutvarkė tą pačią dieną, sakė A.Sinis.
1920 metais Švenčionyse vyko susirėmimai tarp lietuvių ir lenkų karių. 1920-1939 metais miestas buvo okupuotas Lenkijos. Pagal 2001 metų surašymo duomenis, Švenčionių rajone 47 proc. gyventojų yra lietuviai, 29 proc. lenkai, 16 proc. rusai ir 5,5 proc. baltarusiai. Iš viso rajone gyvena apie 30 tūkst. žmonių.

Rugpjūčio mėnesį antilietuviški išpuoliai įvykdyti Lenkijos rajonuose, kur gyvena lietuviai - ten užteplioti dvikalbiai gatvių pavadinimai, išniekinti keli paminklai, o kapinėse prie Seinų pastatytas ten palaidotus Lietuvos karius žeidžiantis paminklas - jame vietos klebonas lietuvius įvardijo Raudonosios armijos talkininkais.

Kaip BNS sakė LLS atstovas E.Trusevičius, apteplioti kapai, kuriuose palaidoti 1919-1921 metais per vadinamąjį lenkų - bolševikų karą žuvę lenkų kariai. Pasak E.Trusevičiaus, tose pat kapinėse palaidoti ir 1942 metais žuvę „Armijos Krajovos“ kariai, bet jų kapavietės nepaliestos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia

cia portretas
debilu darbas arba provokacija kirsinimui..

Kęstas

Kęstas portretas
Skaldyk ir valdyk _I.Degutienė: nesuprantu, kaip žmonės palieka savo kraštą dėl gero gyvenimo._ Nenaudėliai. Išniekinti reikia jų protėvių kapus. Atimti jų pasus. Sušaudyti. Ar taip ir tik taip kalbama su Lietuvos piliečiais? Ar dera doriems valdantiesiems taip supriešinti žmones? Tėvai jus neišmokė gerbti jūsų artimą.

Lietuva

Lietuva portretas
smerkia kubiliaus veikla Vilniuje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių