A.Kubilius: Vyriausybė sieks, kad vaistų kainos ir toliau mažėtų

Vyriausybei antradienį apsisprendus dar griežčiau kontroliuoti vaistų didmenininkus, premjeras Andrius Kubilius sako, kad sprendimai leis ir toliau mažinti vaistų kainas.

"Labai svarbūs dalykai bus daromi siekiant, kad vaistų kainos, kurios ir taip jau priėmus reikalingus sprendimus sumažėjo 10 procentų, mažėtų ir toliau įgyvendinant vaistų kainų reguliavimo principus", - Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Anot jo, Sveikatos apsaugos ministerija imasi labai ryžtingų priemonių, o vaistinėms, kurios nesilaiko nustatytos tvarkos, turėtų būti keliamas atsakomybės klausimas.

"Tikimės, kad įgyvendinant tokią politiką, kainos sumažės ne tik tais 10 procentų, kuriais jau spėjo sumažėti, bet sumažės ir dar daugiau. Mes ir toliau sėkmingai darysime labai praktinius sprendimus, kurie jau artimiausiu metu spręs tas problemas, kurios yra pačios aktualiausios", - teigė premjeras.

Vyriausybė nutarė, kad tais atvejais, kai vaistinio preparato įsigijimo kaina yra mažesnė negu gamintojo deklaruota, didmeninės prekybos antkainis turėtų būti taikomas nuo įsigijimo kainos.

Gamintojai iki gegužės 1-osios nedeklaravo 181-o nekompensuojamo vaisto kainos - jais ketinama nebeleisti prekiauti. Išimtis gali būti padaryta dėl prekybos 34 analogų neturinčiais vaistais, kurių kainos gamintojai nepateikė.

Lietuvos pareigūnai susidūrė ir su kita problema - maždaug trečdalis nekompensuojamų vaistų kainų yra didesnės nei aštuoniose palyginimui pasirinktose šalyse.

Didmenininkai ir tiekėjai konkrečias kainas privalėjo deklaruoti nuo balandžio 1 iki 10 d., o jos taikomos nuo gegužės pradžios. Prognozuota, kad kai kurie medikamentai turėjo atpigti apie 20 proc. Realiai apie pusšimtis populiariausių vaistų atpigo apie 10 procentų.


Šiame straipsnyje: vaistaikainosvaistinėskubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių