A.Kubilius vengia komentuoti galimą susitikimą su B.Obama

Premjeras kol kas atsisako komentuoti, kodėl jis, o ne kvietimą gavusi Prezidentė turės vykti į Prahą susitikti su Jungtinių Amerikos Valstijų vadovu.

Pasisakys po Velykų

Penktadienį žurnalistų paklaustas, ar kitą savaitę vyks į Čekijos sostinę susitikti su JAV prezidentu Baracku Obama, Lietuvos Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius pareiškė šį klausimą galėsiąs pakomentuoti tik po Velykų švenčių. „Tikrai dabar negaliu komentuoti. Jeigu bus kvietimas, jeigu bus tokie sprendimai, tai tikrai nematau, ką čia daug galima būtų komentuoti“, - sakė jis.

Anot A.Kubiliaus, kelionė į balandžio 8 dieną Prahoje rengiamą susitikimą dar yra derinama diplomatiniais kanalais. Pasiteiravus, kodėl į susitikimą su B.Obama vyksta jis, o ne kvietimą gavusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras atsakė diplomatiškai ir trumpai: „Tai dar bus suderinta diplomatiniais kanalais, nes čia tikrai ne mano paties sprendimai“.

Lietuvos Prezidentės atstovai ketvirtadienį patvirtino, kad D.Grybauskaitė deleguoja Vyriausybės vadovą vykti į Prahą, nors kvietimą yra gavusi ji.

Atsisakė kvietimo

BNS duomenimis, susitikti su JAV prezidentu be Lietuvos ministro pirmininko ketina dar septyni premjerai ir trys prezidentai iš Vidurio ir Rytų Europos šalių, įskaitant Latvijos ir Estijos prezidentus.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, į Čekijos sostinę kitą savaitę ketina atvykti Latvijos, Estijos ir Rumunijos prezidentai, kitoms pakviestoms regiono šalims atstovauspremjerai.

Teigiama, kad D.Grybauskaitė - vienintelė iš keturių kviestų prezidentų neatvyks į Prahą. Neoficialiomis žiniomis, pakviesti buvo Baltijos šalių ir Rumunijos prezidentai.

Likusioms šalims - Čekijai, Lenkijai, Slovakijai, Bulgarijai, Kroatijai, Slovėnijai - vakarienėje Prahoje turėtų atstovauti premjerai. JAV prezidentas Rytų europiečius į vakarienę JAV ambasados Prahoje rezidencijoje pakvietė tą pačią dieną, kai Čekijos sostinėje su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ketina pasirašyti susitarimą dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo.

K.Girnius: „Prezidentei geriau nuvažiuoti“

Lietuvos Prezidentūroje, Vyriausybėje ir Užsienio reikalų ministerijoje oficialiai atsisakoma komentuoti D.Grybauskaitės sprendimą nepasinaudoti B.Obamos kvietimu. JAV taip pat nekomentuoja būsimo susitikimo, tik penktadienio vidurdienį išplatino informaciją žurnalistams apie akreditacijos Prahoje sąlygas.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius BNS sakė manąs, kad B.Obamos kvietimą gavusiai Lietuvos prezidentei būtų buvę geriau vykti pačiai. Anot politologo, svarbu, kaip į šį Prezidentės žingsnį reaguos JAV ir Europos šalys. „Manyčiau, kad gavus kvietimą būtų buvę geriau keliauti. Yra du klausimai. Pirma, kaip reaguos Amerika, ir ar tai laikys akibrokštu. Tai yra galimybė. Antras klausimas, kuris gal dar svarbesnis, kaip reaguos Europos šalys - ar manys, kad vėl grįžtama prie noro pabrėžti Lietuvos politikos išskirtinumą“, - sakė K.Girnius.

Vertindamas B.Obamos sprendimą susitikti su Vidurio ir Rytų Europos šalių vadovais, politikos ekspertas sakė manąs, kad JAV taip nori parodyti dėmesį regionui, kuris ėmė nerimauti dėl galimai pasikeitusios JAV politikos. „Amerika suprato, kad per mažai dėmesio skiria Rytų Europai, kyla tame regione nuogąstavimų, ir su šiuo pakvietimu nori regioną truputį nuraminti, pasakyti - iš dalies suprantame jūsų rūpesčius ir nuogąstavimus“, - sakė K.Girnius.

Nekviečiama į Vašingtoną

D.Grybauskaitė jau senokai laukia Baltųjų rūmų kvietimo atvykti į Vašingtoną susitikti su B.Obama. Tačiau, kaip jau skelbta, toks vizitas vis dar nėra suderintas, nors planuota, kad jis galėtų įvykti šių metų kovą arba balandį.

Neoficialiomis žiniomis, kur kas mažiau užsienio politikai nei vidaus reikalams skiriantis B.Obama neranda laiko nedidelės valstybės vadovei. Be to, į D.Grybauskaitę Vašingtone dabar žvelgiama atsargiau, nes ji neslepia savo proeuropietiško požiūrio į užsienio politiką, aukodama proamerikietiškąjį, kuris Lietuvos diplomatijoje vyravo ilgus metus.


Šiame straipsnyje: KubilusObama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių