A.Kubilius: turime gebėti apginti savo teritoriją

Opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Andrius Kubilius ragina iš esmės spręsti Lietuvos gynybos klausimus. Jis teigia, kad šiuo metu vykdoma Lietuvos kariuomenės reforma veda šalį prie nusiginklavimo.

Rugsėjo 10 dieną prasidėsiančioje Seimo rudens sesijoje konservatoriai ragins keisti pavasario sesijoje priimtus sprendimus dėl laipsniško perėjimo prie profesionalios kariuomenės.

„Būdamas Rusijos kaimynu, turi gebėti ginti ir savo teritoriją. Tačiau tenka konstatuoti, kad Lietuva pastaruoju metu užsiima tik nusiginklavimu. Karinė Lietuvos doktrina yra plėtojama visiškai priešinga kryptimi nei reikia - patys mes savo teritorijos ginti nesiruošiame, o ar kiti gins Gruzijos ir Rusijos karo akivaizdoje lieka neaišku", - sekmadienį partijos tarybos posėdyje kalbėjo jos pirmininkas A.Kubilius.

Pasak jo, pavasarį patvirtinti planai pereiti prie profesionalios kariuomenės palaipsniui atsisakant šauktinių yra klaidingi.

„Mes turime savo gynybos koncepciją, kuri įtraukta į rinkimų programą. Kai kuriuos dalykus jau siūlėme pavasarį per svarstymus Seime. Deja, tuomet mūsų neišgirdo nei Seimo dauguma, nei prezidentas. Tikiuosi, kad dabar po Gruzijos įvykių galimybė būti išgirstam bus didesnė", - teigė A.Kubilius.

Anot A.Kubiliaus, pastarųjų savaičių įvykiai Gruzijoje skatina svarstyti ir „kai kuriuos kitus dalykus - priešlėktuvinės ir prieštankinės gynybos klausimus, apie kuriuos labai mažai kalbama".

Konservatorių vadovo nuomone, prezidentui derėtų šaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį, kuriame turėtų būti svarstomi esminiai gynybos klausimai.

Liepos viduryje Seimas nusprendė, kad 2013 metais Lietuvos kariuomenėje neliks šauktinių ir bus pereita prie profesionalios kariuomenės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių