A.Kubilius: padėtis verčia išlikti negailestingu

Premjeras Andrius Kubilius kitų metų biudžetą apsvarsčiusiems Seimo nariams tvirtino, kad, nors padėtis ekonomikos gerėja, valdžia dar negali būti dosni.

Antradienį kalbėdamas Seimo plenariniame posėdyje, kuriame surengtas 2011 metų biudžeto projekto pirmasis svarstymas, A.Kubilius sakė, kad pagrindinis finansinis dokumentas turi išlikti taupus.

"Kitų metų biudžetas lieka taupus ir jis privalo likti. Nežaiskime žaidimų su ugnimi. Ekonomikoje yra pozityvių požymių, bet turime matyti plačiau ir giliau. Tarptautinės rinkos ir euro zona lieka pakankamai nerami savo situacija. Tai reiškia, kad yra klaidinga galvoti, jog jau rytoj gyvensime puikiai ir galesime sau leisti atsipalaiduoti", - teigė premjeras.

Vyriausybės vadovas neneigė, kad valdžiai norėtųsi būti dosnesne, ypač artėjant rinkimams. "Tačiau tenka atsiprašyti ir likti negailestingu. Negalima sau leisti atsipalaidavimo. Nėra galimybių dosnumui ir gerumui", - sakė A.Kubilius.

"Turime visi pasimokyti iš ankstesnių klaidų. Turime matyti ne tik ateinančius metus, bet ir tolimesnių metų išlaidas. Negalime sau leisti kaip 2008 metais didinti pensijų 30 procentų, o skaičiuojant su 2007 metais – iš viso 50 proc.", - pridūrė premjeras.

A.Kubilius pabrėžė, kad pastarųjų metų ekonomikos krizė nėra nei pirma, nei paskutinė. Tačiau valstybė turi stengtis pasirengti galimiems iššūkiams: "Krizės kartojasi. Bet joms galime pasirengti kur kas geriau nei dabartinei krizei. Tam reikia elgtis racionaliai ir protingai - neturime teisės išlaidauti net ir įveikę krizę, peržengę tą duobę".

Antradienį, kaip ir numato Statutas, Seimas po pirmojo svarstymo grąžino Vyriausybei tobulinti 2011 metų biudžeto projektą. Jo antrasis svarstymas Seime numatomas gruodžio 7 dieną, priėmimas - gruodžio 9-ąją.


Šiame straipsnyje: Seimasbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių