A.Kubilius: neplanuojame taupyti pensininkų sąskaita

Prezidentei Daliai Grybauskaitei nepritarus pensijų skaičiavimo tvarkos pakeitimui, premjeras teigia, kad pensininkų sąskaita taupoma nebus. Andrius Kubilius neatmetė, kad atsižvelgiant į ekonominę situaciją, biudžetą svarstant Seime, reikės galvoti ir apie papildomas jo subalansavimo priemones.

„Gal viešoje erdvėje yra tam tikro nesusikalbėjimo. Mes neplanuojame pensininkų sąskaita ką nors papildomai taupyti - tą turėčiau pabrėžti labai aiškiai“, – interviu Žinių radijui sakė premjeras.

Anot jo, ir toliau į pensijos skaičiavimus bus įtraukiamas stažas sovietiniais metais: „Taip, kaip skaičiuojama dabar, nesiruošiame nieko keisti“.

Neįtraukti į naujų pensininkų pensijos skaičiavimą darbo sovietiniais metais ir taip sutaupyti apie 100 mln. litų pasiūlė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pasak A.Kubiliaus, šiuo metu diskutuojama, kaip dar papildomai sutaupyti 150 mln. litų.

„Nuo pirmadienio pradėję diskusijas mes priėjome prie tokio nedidelio skirtumo – tai yra gerai. Biudžetas bus parengtas, aš tikiu visų atsakomybe, o politikai, ministrai, premjerai turi būti pasiruošę atsistatydinti kiekvieną dieną“, – sakė A.Kubilius.

Jis teigė, kad liberalų siūlymas pavėlinti pensijų atstatymą į prieškrizinį lygį nebūtų palaikomas nei Seimo, nei prezidentės.

„Manau, kad visų pirma turime sumažinti viešojo sektoriaus, valstybės tarnybos, ministerijų pageidavimus ir parodyti tam tikrą pavyzdį, kad sugebame atsižvelgti į besikeičiančias tarptautinių rinkų situacijas, kartais keliančias tikrai nemažai nerimo. Pagal tai, kaip dabar vertiname situaciją tarptautinėse rinkose, mes galime pasiekti ir tą užsibrėžtą deficito tikslą. Tačiau ką aš esu ne vieną kartą sakęs, šį kartą biudžetą svarstome, turėdami labai dinamiškai, dažnai ne į gerą pusę besikeičiančią situaciją tarptautinėse rinkose. Todėl turime būti pasiruošę tam, kad iki galutinio svarstymo Seime lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje gali tekti mums svarstyti dar ir papildomų priemonių, kurias reiktų įgyvendinti, jei situacija blogėtų sparčiau, negu mes šiandien prognozuojame“, – kalbėjo A.Kubilius.

Lietuvos valstybės biudžeto pajamos kitąmet turėtų siekti beveik 26 mlrd. litų, o asignavimai – 26,574 mlrd. litų. Planuojamas kitų metų biudžeto deficitas – 574,796 mln. litų, arba 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto.


Šiame straipsnyje: pensijospensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Kriziu premjeras yra saunuolis. Tai ne Kirkilas, per ekonomini pakilima sugebejes "uzdirbti" Lietuvai milijardinius isipareigojimus vietoj to, kad butu pasielges taip, kaip estai, biudzeto pervirsi atidejes "juodesnei" dienai.

Eugenijus

Eugenijus portretas
Svarbu, kad daugiau nemazintu pensiju.

Pikasas

Pikasas portretas
Svarstant biudžetą nederėtų pamiršti ir labiausiai neteisingai nuskriaustų pensininkų. Tai, kaip buvo elgiamasi pensininkų atžvilgiu, neleidžiant jiems pasirinkti jam palankiausio 5 darbo metų vidurkio, jau esu diskutavęs. Net ir "Sodros" darbuotojai nukentėjusiems aiškino ir aiškina, kad taip elgtis neteisinga, bet įstatymas buvo toks. Visais atvejais teisinėje valstybėje būtina ieškoti teisingumo kriterijų ir juos rasti. Pritariu prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonei, kad reikia visiems pensininkams suteikti teisę pasirinkti, kuriuos 5 metus jis nori įtraukti pensijos apskaičiavimui. Jei toks asmuo turi net ir būtiną darbo stažą, tai būtų neteisingai išmesti iš jo dirbtinai kurį nors laikotarpį. Žinoma, gali atsitikti taip, kad kai kurie duomenys yra archyvuose dingę. Nors nemanau, kad tokių atvejų būtų daug. Tada gal būt galima nustatyti vidurkio atitikmenį buvusioms pareigybėms ar mokėti pensijos vidurkį. Žinau tokių asmenų, kurie turi darbo stažą ir gerus atlygius savo darbingiausiais jaunystės metais, o vėliau dėl sveikatos trikdžių, darbo netekimo ar kitų aplinkybių dabar toli gražu negauna net įprasto pensijos minimumo, skaičiuojant pagal dabartinį minimalų atlyginimą. Nemanau, kad toks teisybės atstatymas pareikalautų labai didelių lėšų. Didelis skaičius tokių neteisingai nukentėjusių asmenų jau iškeliavo Anapilin, o likę dažnai, kaip sakoma, nesuduria galo su galu. Negi dar maža to, kad tais sovietiniais metais dirbusių asmenų turtas buvo "prichatizuotas" visokių aferų pagalba, tai dar ir skriausti visą tai sukūrusius? Manau, kad tokią neteisėtą dabartinę situaciją būtina teisiškai atstatyti ir nekurti naujų planų, kurie remtųsi tik paskutinių, jau artimų pensijai metų rodikliais. Beje, jei palauksime dar kokį 10 metų, tai problemos nebeliks, nes nebeliks ir tų pensininkų, kurie mirs skurde dar anksčiau. Negalima tokiu būdu siekti jais kuo greičiau atsikratyti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių