A.Kubilius nebijo partijos diskusijų dėl nepasitikėjimo juo

Premjeras Andrius Kubilius tvirtina nesibaiminantis diskusijų jo vadovaujamoje Tėvynės sąjungoje dėl partijos pirmininko vykdomos politikos ir pasitikėjimo juo.

Nemato nepalaikymo iniciatyvų“

Pirmadienį A.Kubilius patvirtino, kad liepos 3 dieną planuojama surengti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdį, kuriame radikaliau nusiteikę partijos nariai žada „užkurti pirtį“ vadovybei už neva netinkamos, konservatorių puoselėjamų vertybių neatitinkančios politikos vykdymą.

Pasak TS-LKD pirmininko A.Kubiliaus, tokia taryba planuojama nepaisant radikalų surinktų parašų su raginimu ją rengti, nes „eiliniam tarybos posėdžiui tiesiog atėjo laikas ir partijos prezidiumas ją vistiek žadėjo skelbti“.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad tarybos posėdyje bus keliamas klausimas dėl pasitikėjimo juo pačiu, A.Kubilius atsakė neigiamai. „Visi turi galimybė svarstyti viską, ką nori. Mūsų partija demokratiška, galima viską aptarti. Taryba bus liepos 3 dieną. Mes žinome tas kai kurias iniciatyvas, kurios atsiranda, tačiau apie viską bus galima pasikalbėti per tarybą“, - pastebėjo jis.

„Partija turi visas galimybes spręsti dėl vadovo, dėl pavaduotojų. Tuo labiau, kad pagal įstatus artėja suvažiavimas, kuriame galės būti šie klausimai keliami“, - pridūrė premjeras.

A.Kubilius plačiau nekomentavo, ar tebeturi 16,5 tūkstančių TS-LKD narių palaikymą. „Palaikymą turiu tokį, kokį galiu turėti“, - sakė partijos ir Vyriausybės vadovas. Bet jis teigė kol kas nematąs partijoje iniciatyvų dėl nepasitikėjimo: „Kadangi nematau nepalaikymo iniciatyvų, tai nieko negaliu pasakyti“.

Ragina priimti nepopuliarius sprendimus

Vadinamasis TS-LKD radikalusis sparnas, kurią atstovauja tokie Seimo nariai kaip Gintaras Songaila ar Kazimieras Uoka, artimiausioje partijos taryboje gali kelti klausimus dėl to, ar A.Kubilius vykdo konservatorių vertybes atitinkančią politiką. Tokia diskusija gali baigtis debatais dėl pasitikėjimo pačiu partijos pirmininku.

Laukdamas liepos 3-ąją numatytos TS-LKD tarybos posėdžio, premjeras skubina valdančiosios koalicijos partnerius dar iki birželio pabaigos Seime patvirtinti kai kuriuos nepopuliarius įstatymus, susijusius su socialinės sistemos pertvarka ir su biudžeto deficito mažinimu.

Pirmadienį po pasitarimo pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę Vyriausybės vadovas pranešė, kad koalicija iš esmės sutaria, jog būtina pratęsti „dar kuriam laikui“ valdininkų algų sumažinimą, apkarpyti motinystės pašalpas, pradėti ilginti pensinį amžių ir dar bent metams pratęsti sumažintų išmokų į privačius pensijų fondus galiojimą.

Skaičiuojama, kad šios priemonės leis valstybei kitąmet sutaupyti 1-1,5 mlrd. litų. Pasak premjero, šie ir dar kiti būdai yra reikalingi siekiant sumažinti biudžeto deficitą nuo 8,5 iki 6 procentų bendrojo vidaus produkto.

„Sutarėme, kad politikų ir kitų valdininkų algų sumažinimo galiojimas bus pratęstas ilgiau nei iki šių metų pabaigos. Turime daryti ir kitus žingsnius. Pirmiausia priimti sprendimus dėl motinystės pašalpų, kurių dydžiai dabar nepadengiami jokiomis įmokomis į „Sodrą““, - aiškino A.Kubilius.

Pasak jo, motinystės pašalpas norima reformuoti taip, kad motinos galėtų pasirinkti – ar gauti pašalpą tik vienerius metus, bet 100 proc. atlyginimo dydžio, ar gauti ją dvejus metus, pirmaisiais 70 proc. algos, antraisiais 40 proc.

Apie mokesčių didinimą – rudenį?

Be to, anot A.Kubiliaus, nuo 2012-2013 metų turėtų būti imtasi palaipsnio pensijinio amžiaus ilginimo iki 65 metų. „Noriu pabrėžti, kad tai bus labai palaipsnis procesas ir 65 metų riba būtų pasiekta apie 2026 metus. Tai yra panašiai, kaip ir daugelyje Europos valstybių“, - sakė jis.

Taip pat žadama taupyti „Sodros“ lėšas kitąmet paliekant 2 proc. išmokas į privačių pensijų fondus, nedidinant jų iki 5,5 proc. lygio.

Pasitarime pas Seimo vadovę, anot premjero, buvo aptartas darbų iki birželio 30 dieną besibaigiančios parlamento pavasario sesijos grafikas. „Bus labai intensyviai dirbama, labai daug posėdžių, nes reikia priimti daug sprendimų. Sutarėme, kokius darbus dirbsime iki sesijos pabaigos.

Vyriausybė priims ir pateiks Seimui kai kuriuos sprendimus dėl finansų reikalų, kad jie būtų priimti jau dabar, nes paskui, vadovaujantis šiais įstatymais, reikės formuoti kitų metų biudžetą.

Liberalų ir centro sąjungos atstovas Algis Čaplikas patvirtino, kad valdantieji kol kas nekalba apie mokesčių didinimą ar naujų įvedimą. „Buvo pasitarime sutarta, kad iš kelių blogybių – mokesčių didinimas, naujų įvedimo ir kitokių taupymo priemonių – reikia pasirinkti būtent kitokius būdus biudžeto išlaidų taupymui“, - sakė jis.

Kita vertus, neneigiama, kad rudenį, artėjant kitų metų biudžeto priėmimui Seime, gali būti iš naujo įvertinta šalies ekonominę padėtį ir svarstoma, ar mokesčių bent simbolinis padidinimas nepadėtų užkamšyti likusių biudžeto skylių.


Šiame straipsnyje: koalicijakubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių