A.Kubilius jaučia, kad su valstiečiais liaudininkais susitars

Valdantieji tikisi, kad su opozicijoje esančiais valstiečiais liaudininkais dar iki kovo 10 dienos prasidedančios Seimo pavasario sesijos pasieks susitarimą dėl bendradarbiavimo, kuris leis Vyriausybei nesibaiminti galimų interpeliacijų.

Penktadienį valdančiosios koalicijos vadovai buvo susitikę su tris atstovus Seime turinčiais Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) lyderiais. Susitarta tęsti konsultacijas dėl šios opozicinės partijos paramos valdantiesiems, stabilizuojant koalicijos politinę padėtį.

Premjeras Andrius Kubilius pokalbį pavadino pozityviu. „Jis leidžia tikėtis, kad iki kovo 10-osios mes pasieksime sutarimą“, - kalbėjo jis. „Jaučiu, kad sutarsim, nors kol kas galutinio sutarimo dar nėra“, - pridūrė premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, VLS išdėstė savo pasiūlymus dėl tam tikrų veiksmų ekonomikoje ir socialinėje srityje, tikėdamiesi, kad bent dalis jų bus įgyvendinta dabartinės Vyriausybės ir Seimo valdančiosios daugumos. „Jie išdėstė pasiūlymus dėl ekonominės-socialinės politikos. Kai kurie iš tų penkiolikos punktų yra labai aiškūs, dėl kurių galima ir toliau kalbėtis. Kai kurie yra lyg problemų įvardijimas, dėl kurių mes jau kalbamės Vyriausybėje“, - konstatavo A.Kubilius.

Jo nuomone, nėra nei vieno nerealaus pasiūlymo, kuris būtų atmestinas jau šiandien: „Dėl visų galima diskutuoti ir tartis, dėl visų galima kalbėtis, kada būtų galima juos įgyvendinti - iškart, po metų ar po kelerių“.

VLS siūlo išspręsti sunkią savivaldybių finansinę padėtį, sugrąžinti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas kai kurioms prekių grupėms, bent kol kas nedidinti pensijinio amžiaus.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė tvirtino, kad iki kito penktadienio valdančiųjų ir valstiečių liaudininkų atstovai specialiose darbo grupėse kalbėsis apie kai kurių pasiūlymų įgyvendinimą bei pateiks savo išvadas.

Pasak premjero, valstiečiai liaudininkai lieka opozicijoje, „bet pasisako prieš oponavimą vardan chaoso sukėlimo“.

Be to, VLS už tokią savo poziciją nereikalauja jokių postų. Tačiau Vyriausybės vadovas leido suprasti, kad jeigu valdantieji įsitikins, kad valstiečiai liaudininkai elgiasi konstruktyviai, jiems gali būti pasiūlytas koks nors postas Seime. „Galbūt mes juos pabandytume įtikinti atsakomybės nevengti kai kuriose srityse, kur jie turi autoritetą“, - sakė A.Kubilius.

Neoficialiomis žiniomis, kovo pabaigoje arba balandį, įvertinus VLS elgesį, šios partijos atstovui gali būti pasiūlytas Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko postas.

VLS pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė tikįs, kad visa opozicija bus konstruktyvesnė dabartinės valdžios atžvilgiu. „Ji padarė klaidų ir nemažai, bet aš džiaugiuosi, kad tos klaidos pripažįstamos, bandoma jas spręsti. Su Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos vadovais kalbėjausi apie didesnį konstruktyvumą. Yra tokių galimybių“, - sakė jis.

Valstiečių liaudininkų lyderis pakartojo, kad trys šios partijos atstovai Seime nedalyvaus balsavimuose dėl interpeliacijų ministrų kabineto nariams, jeigu tokias rengs opozicija. Taip būtų užtikrintas tik minimalią persvarą Seime turinčios A.Kubiliaus Vyriausybės stabilumas.

Ketvirtadienį VLS valdyba nusprendė neremti galimų opozicijos politinių veiksmų, nukreiptų į Vyriausybės griovimą, jeigu su valdančiaisiais pavyktų susitarti dėl kai kurių ekonominių ir socialinių priemonių įgyvendinimo.

Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija šiuo metu ieško paramos, nes formaliai turi tik minimalią daugumą - 71 Seimo narį iš 141. Be to, netrukus ji gali sumažėti iki 70 balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių