A.Kubilius ir kiti regiono lyderiai Prahoje susitiko su B.Obama

Lietuvos premjeras ketvirtadienio vakarą Prahoje susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu Baracku Obama.

A.Kubilius sakė susidaręs įspūdį, kad JAV vadovas gerai supranta regiono problemas, o Amerikos vykdoma „perkrovimo“ politika Rusijos atžvilgiu siekiama modernizuoti šią Lietuvos kaimynę.

Po susitikimo, kuriame dalyvavo 11 Vidurio ir Rytų Europos valstybių vadovų, Lietuvos vyriausybės vadovas teigė, kad JAV politika Rusijos atžvilgiu jau duoda reikšmingų rezultatų. "Prezidentas B.Obama paliko įspūdį, kad labai gerai žino mūsų regiono problemas ir visos Europos problemas platesniame kontekste", - sakė A.Kubilius.

B.Obama Prahoje ketvirtadienio vakarą aptarti saugumo klausimų susitiko su 11 Vidurio ir Rytų Europos valstybių vadovais. Susitikimas surengtas netrukus po to, kai JAV prezidentas su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu pasirašė sutartį dėl branduolinės ginkluotės mažinimo.

A.Kubilius sakė susitikime pabrėžęs šios sutarties simbolinę svarbą ir tai, kad Amerikos gebėjimai plėtoti raketinę ginkluotę 20-ojo amžiaus antroje pusėje atvedė iki sovietų imperijos pabaigos. "Bandžiau pabrėžti, kiek simboliška yra sutartis tarp Vašingtono ir Maskvos, kuri pasirašyta praėjus dienai po Lenkijos ir Rusijos premjerų susitikimo Katynėje. Amerikos gebėjimas plėtoti raketinę ginkluotę iki 1990 metų išsaugojo pasaulyje taiką ir neleido sovietų imperijai plėstis, iš kitos pusės - atvedė ir iki imperijos pabaigos. Šiandien matome pakankamai didelius ir globalius pasikeitimus tuose dalykuose, kurie mums ypatingai svarbūs. Amerikos politika ir kantri diplomatija duoda tikrai didelius rezultatus ir galbūt tai, kad Rusija ir dėl to keičia požiūrį į istoriją", - BNS sakė A.Kubilius.

Jis minėjo istoriniu vadinamą Lenkijos ir Rusijos premjerų susitikimą Katynėje, kur Antrojo pasaulinio karo metais sovietų režimas išžudė tūkstančius Lenkijos karininkų. Daugelis apžvalgininkų sako, kad Vladimiro Putino apsilankymas Katynėje rodo besikeičiantį Maskvos požiūrį į istoriją, kurios skirtinga interpretacija dažnai tampa kliūtimi Rusijos santykiuose su kaimynais, įskaitant sovietinę okupaciją patyrusias Baltijos šalis.

Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius teigė, kad susitikime B.Obama pareiškė, jog "perkrovimo" (angl. - reset) politika Rusijos atžvilgiu siekiama modernizuoti šią šalį, kad ji liautųsi būti grėsme: "B.Obama sakė, kad perkrovimo politika yra bandymas modernizuoti taip, kad Rusija liautųsi būti grėsme. JAV prezidentas pabrėžė, kad negali būti jokių interesų zonų, ir kiekviena šalis turi teisę rinktis, kokiai sąjungai priklausyti. B.Obama taip pat pasakė esąs nustebęs dėl Rusijos premjero V.Putino pažangos".

A.Kubilius tvirtino, kad susitikime labai detaliai JAV planai dėl priešraketinės ginkluotės Europoje nebuvo aptariami. Rusija priešiškai įvertino JAV planus priešraketinio skydo elementus dislokuoti Rytų Europoje.

Su B.Obama JAV ambasadoje Prahoje taip pat susitiko Lenkijos, Bulgarijos, Kroatijos, Vengrijos, Slovakijos ir Slovėnijos premjerai, Estijos, Latvijos ir Rumunijos prezidentai bei Čekijos premjeras su prezidentu.

Lietuvoje ir tarptautinėje žiniasklaidoje prieštaringų vertinimų sulaukė žinia, kad kvietimą į Prahą gavusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vietoj savęs delegavo ministrą pirmininką.

Pati D.Grybauskaitė sakė mananti, kad darbinėje vakarienėje "labai gerai ir pakankamai atstovauti Lietuvai gali ir premjeras".

Prieš šią vakarienę JAV ir Rusijos prezidentai Prahoje pasirašė dokumentą, kuris keičia 1991 metais sudarytą Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuri nustojo galiojusi praėjusių metų gruodį.

Praha šiai sutarčiai pasirašyti pasirinkta neatsitiktinai: B.Obama pernai balandį Čekijos sostinėje pasakytoje kalboje paragino pasaulį atsisakyti branduolinių ginklų, tačiau pripažino, jog iki jo gyvenimo pabaigos šis tikslas tikriausiai nebus pasiektas.

B.Obama derybas dėl START turinčios pakeisti sutarties laiko savo pastangų „perkrauti“ įtemptus JAV ir Rusijos santykius centriniu elementu.

Prezidentė D.Grybauskaitė šio susitikimo išvakarėse sakė, kad JAV ir Rusijos sutartis tiesiogiai neliečia Rytų Europos šalių interesų, tačiau, anot jos, būtų labai blogai, jei nusiginklavimas ateityje būtų vykdomas Europos saugumo sąskaita.


Šiame straipsnyje: kubilius obama

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių