A.Kubilius: ginčas dėl CŽV kalėjimų yra baigtas

Ginčas, ar Lietuvoje buvo slaptieji JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimai, yra baigtas, teigia ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

"Na, aš manau, kad visus tyrimas, kuriuos mes galėjome atlikti, buvo atlikti Lietuvoje Lietuvos parlamento, ir mes nebeturime ko pridurti. Ir jeigu bus gauta papildomos informacijos, mes grįšime prie anksčiau padarytų išvadų. Taigi, tai ginčas, kuris Lietuvoje yra baigtas, ir čia nebėra ką pridurti", - ketvirtadienį po susitikimo su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton (Hilari Klinton) per spaudos konferenciją sakė premjeras.

Klausimas, ar JAV Vyriausybė bendradarbiaus sprendžiant problemą, kad Lietuva dar nėra baigtas slaptųjų CŽV kalėjimų klausimas, adresuotas JAV valstybės sekretorei, tačiau H.Clinton jį perleido A.Kubiliui.

Seimas sausį patvirtino parlamentinio tyrimo išvadas, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) buvo gavęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) prašymą įrengti patalpas, tinkamas sulaikytiems asmenims laikyti, ir tokios patalpos buvo įrengtos, tačiau nenustatyta, ar jose laikyti terorizmu įtariami asmenys.

Kad netoli Vilniaus 2004-2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams laikyti, praėjusių metų rugpjūtį pranešė JAV televizija "ABC News". Jame teigta, kad Lietuvoje galėjo būti kalinti ir kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Aukščiausi tuometiniai Lietuvos vadovai neigė žinoję apie tokį kalėjimą.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimaskubiliusJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių