Afganistane sučiupti alkoholiu svaiginęsi Lietuvos kariai (papildyta)

Trys Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnavę Lietuvos kariai sučiupti tarnybos metu neblaivūs. Vyrai atšaukti iš tarnybos ir grąžinti į Lietuvą dėl padarytų drausmės pažeidimų.

Kariuomenės vadas jau pritarė karių atleidimui iš profesinės karo tarnybos.

Alkoholį vartojo savavališkai

„Buvo įtarta, kad trys Lietuvos kariai gali būti neblaivūs. Buvo atliktas patikrinimas ir ši informacija pasitvirtino. Kariai buvo sulaikyti stovyklos teritorijoje vakare“, - antradienį komentuodamas sausio 30 d. įvykusį incidentą portalui sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kpt. Tomas Balkus.

Paklaustas, ar kariai sulaikyti, kai šventė kažkokią svarbią progą, T.Balkus tai paneigė. Jis nurodė, kad specialiomis progomis vadovybė gali leisti kariams išgerti dvi skardines alaus - vadovaujantis vadinamuoju „dviejų skardinių“ principu, kuris galioja NATO valstybėse - tačiau šiuo atveju esą jokios progos nebuvo, o kariai alkoholį vartojo savavališkai.

Ar bus atskleistos pavardės - dar neaišku

Pasak T.Balkaus, nusižengusių karių vardai ir pavardės, kol jie nėra galutinai atleisti iš tarnybos, kol kas negali būti įvardyti, nes to neleidžia įstatymas. Kariuomenės vado atstovo spaudai teigimu, galbūt tai bus galima padaryti, kai galutinai bus baigtos karių atleidimo procedūros.

Krašto apsaugos ministerija tarnybos metu alkoholį vartojusius karius įvardija kaip kapitoną A. A., vyresniuosius leitenantus P. B. ir A. B. Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės vadovybė dėl šio įvykio vasario mėnesį atliko tarnybinį patikrinimą, kurio metu buvo patvirtinta, kad kariai padarė šiurkštų drausmės pažeidimą.

"Karys turi būti budrus 24 valandas"

Lietuvos kariuomenės drausmės statutas už buvimą tarnybos metu apsvaigus nuo alkoholio profesinės karo tarnybos kariui numato drausminę nuobaudą - kario atleidimą iš profesinės karo tarnybos.

Lietuvos kariuomenės vadas susipažino su tyrimo medžiaga ir pritarė siūlymui už šiurkštų drausmės pažeidimą atleisti visus tris karius iš profesinės karo tarnybos.

„Deja, bet turime atsisveikinti su jaunais, profesionaliais ir gerai vadų vertintais karininkais. Tačiau, alkoholio vartojimo tarnybos metu Lietuvos kariuomenėje netoleruosime. Tarnybos tarptautinėje operacijoje metu karys turi būti budrus 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę, todėl nepateisinu tokių karių poelgių," - pranešime spaudai cituotas kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.

Kaip portalą patikino kariuomenės vado atstovas spaudai, kariai algos negaus nuo tos dienos, kai oficialiai bus atleisti iš profesinės karo tarnybos. T.Balkaus teigimu, visa karių atleidimo procedūra neturėtų užtrukti ilgiau nei du mėnesius.

Galutinis sprendimas - ministrės

Kariai šiuo metu yra jau Lietuvoje, nuo pareigų tarptautinėje operacijoje jie yra nušalinti kol bus priimtas sprendimas dėl atleidimo iš profesinės karo tarnybos. Pasak T.Balkaus, galutinį sprendimą dėl karių atleidimo iš profesinės karo tarnybos turi priimti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Visi trys kariai prieš misiją Afganistane tarnavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-ojoje rinktinėje. Į nušalintų iš tarnybos karių vietas PAG buvo išsiųsti kiti karininkai, kurie šiuo metu vykdo jų pareigas.


Šiame straipsnyje: kariaiAfganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių