A.Čaplikas: jei mažės biudžetas, mažinsime kompensacijas už vaistus

Šiandien portalo forume viešėjo ir į lankytojų klausimus atsakinėjo sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. 

Ministras sulaukė įvairiausių klausimų susijusių su Lietuvos sveikatos apsaugos sistema. Pateikiame kai kurių portalo skaitytojų klausimus ir ministro nuomones. 

Ministre, teko girdėti, kad stacionariai besigydantiems pacientams reikės už ligoninėje gautą maistą mokėti patiems. Ar tikrai yra tokių planų? Jeigu taip, nuo kada maistas gydymo įstaigose bus mokamas?

Ne, tokių planų neturime. Deja, gandų, susijusių su sveikatos pertvarka, yra daugiau nei teisybės. Mes stengiamės juos paneigti, bet ne visada suspėjame. Pradėdami sveikatos pertvarką, suvokiame, kad ši sritis yra labai jautri, todėl mūsų žingsniai bus labai svarūs, atsargūs, bet neišvengiami. 

Ar pritariate dirbtiniam apvaisinimui in vitro (mėgintuvėlyje)? Ar jūs pritariate embrionų šaldymui ir vėliau jų sunaikinimui? Ir apskritai, kaip sveikatos ministras, kaip vertinate įvairius bandymus ir eksperimentus su embrionais pvz. kuriant kamienines ląsteles?

Mes vykdome Seimo pavedimą, pateikti dirbtinio apvaisinimo įstatymą - svarstome. Žinodami, konservatorių kitokį požiūrį į dirbtinio apvaisinimo procedūrą, pateikiame du alternatyvas - aš už liberalesnį variantą. Tačiau galutinį sprendimą priims Seimas. Šiandieninė tvarka , kai dirbtinį apvaisinimą reglamentuoja tik 10 metų senumo ministro įsakymas, yra nenormali. Būtina priimti įstatymą. 

Prieš keletą metų teko gydytis Šiaulių onkologinėje ligoninėje, kur gavau puikų gydymą, tačiau prijungus šią ligoninę prie Šiaulių ligoninės padėtis kardinaliai pasikeitė į blogą pusę. Dabar už gydymą Šiaulių ligoninėje tenka mokėti. Bijau, kad prijungus ir kitas specializuotas ligonines (tuberkuliozės ir psichiatrijos) padėtis ligoniams taip pat pablogės. Kur Jūs, gerbiamas ministre, matote tą ekonominę ir kitokią naudą pacientams?

Aš manau, kad Lietuvoje turėtų veikti daugiaprofilinės ligoninės, ir tai jau yra pasitvirtinę. Galbūt galima kalbėti apie vienos konkrečios ligoninės blogą administravimą - tai vadovų kompetencijos klausimas. Nauda: administravimo lėšų taupymas, racionaliai paskirstomos investicijos (ypač medicinos įrangos pirkimui), svarbiausia - visapusiškesnė paslauga žmogui. 

Kokios permainos laukia Kauno antrosios klinikinės ligoninės? 

Pateikiame savo matymą Vyriausybei, kaip gali atrodyti visas sveikatos paslaugos įstaigų tinklas. Tai nėra galutinis sprendimas, tai ministerijos projektas - turime gerą progą racionaliai diskutuoti su steigėjais, kaip galima sutvarkyti sveikatos apsaugos įstaigų tinklą. Kaune, manome, galėtų būti sustiprinta dabartinė apskrities ligoninė su integruotomis paslaugomis bei Kauno Medicinos universiteto klinikos - du sveikatos centrai Kaune. Vilniuje numatome palikti tris stiprius. 

Ar yra planų sutvarkyti mažmeninę farmacijos rinką - vaistines? Šiuo metu tradicinių vaistinių Lietuvoje liko minimumas, visą rinką kontroliuoja vaistinių (kioskų) tinklai, kuriuose bet kokiomis priemonėmis (pagrinde nuolaidomis) skatinamas vaistų pirkimas ir vartojimas. Vaistas - ne bandelė. Ar valstybė gali sutvarkyti šią sritį?

Pritariu, kad vaistas - ne bandelė ir ne duona, skatinti jų vartojimą be gydytojų nurodymo - mažų mažiausiai yra neatsakinga. Kaip pasiekti žmogaus protą, kad jis besaikiai nevartotų vaistų? Kelios kvailiausios reklamos, kurias esu matęs žiniasklaidoje: gerk kiek nori - vartok vieną iš vaistų, ryte būsi sveikas; valgyk be saiko, išgerk vaistą ir bus viskas tvarkoje. Turime kalbėti apie vaistų vartojimo kultūrą Lietuvoje. Viena ministerija to nepajėgi padaryti. Tą turi suprasti ir farmacijos bendrovės, bet... Žmogus turi pats galvoti, ką daro. Vaistinė nėra vaistų parduotuvė, tai vieta, kurt žmogui teikiamos farmacinės paslaugos.
Esame parengę farmacijos rinkos sutvarkymo planą, artimiausiu metu projektai bus pateikiami Vyriausybei ir Seimui (bus vaistų kainų reguliavimas, receptų rašymo tvarka bei kitos priemonės). 

Ne paslaptis, jog ligoninėse populiari "vokelių sistema"- vokelis už operaciją, šokoladas vienai sesutei, butelis gydytojai, saldainių dėžė dar kam nors... Kaip žiūrit į tokius dalykus? Jūsų nuomone, tai kyšiai ar "dėkingumo dovanos"? 

Jei gydytojas reikalauja iš paciento užmokesčio arba atlygio, neteikdamas gydymo, tai to gydytojo mamos pienas, kuriuo jį maitino, buvo sugadintas. Kaltinti vien gydytojus, vėlgi negalima, gyvuoja mūsuose tradicija atsidėkoti gydytojui. Kodėl ji yra, iš kur atsirado - sunku pasakyti, bet kiekvienas iš mūsų kažkodėl mąsto, kad tą reikia daryti. Matyt, praeis dešimtmečiai, kol šitą išgyvendinsime. Esu realistas. Tai visuomenės brandos reikalas. Be abejo, gydytojų atlyginimai turi būti žymiai didesni, nors ir šiuo metu viešajame sektoriuje (gydytojų, mokytojų, policininkų, valstybės tarnautojų) atlyginimai yra didžiausi. 

Lietuva pirmauja pasaulyje pagal tuberkuliozės paplitimą. Tuberkuliozės nešiotojais tampa vis didesnė dalis visuomenės, galbūt net ir aš troleibuse sėkmingai apkosėtas. Greitai nebepadės jokie antibiotikai, nes leidžiama sergantiems nesigydyti, jeigu jie to nenori, nes "pažeidžiamos žmogaus teisės". O kaip su sveikųjų žmonių teisėmis? Kaip sprendžiate šią problemą?


Gyvename demokratinėje valstybėje, priversti gydytis sunku, bet instrumentų turime - teismo sprendimas. Tik nesutikčiau, kad tuberkuliozės plitimas yra labai didelis. 

Vyriausybė daug kalba apie skaidrumą, ypač viešųjų pirkimų. Ministerijos net pradėjo skelbti, kodėl, už kiek, iš ko ir ką perka. Bet girdėjau, kad ne viskas jūsų ministerijoje skaidru ir vieša. Prieš mėnesį ar du, Sveikatos apsaugos ministerija be konkurso paskirstė ar ne tris milijonus litų spaudos reklamai. Apie tai jokios informacijos nėra. Kodėl nebuvo konkurso?

Netiesa, neturime tokių pinigų reklamai, tad tiek tikrai neskiriame. Konkursas buvo, jo metu paskirstėme 240 tūkst. Tarp laimėtojų yra įvairios žiniasklaidos priemonės: specializuota žiniasklaida, radijo stotys, dienraščiai, savaitraštis, internetiniai portalai. 

Valstybės kontrolė aptiko daug įtartinų dalykų kraujo preparatų gamyboje. Kontrolieriai teigia, kad Valstybės ligonių kasa kelis kartus permoka užsienyje pirkdama kraujo preparatus iš Lietuvoje paruošiamos plazmos. Ką apie tai žinote? Dar pamenu STT tiria kraujo verslą ir yra pareiškusi įtarimus buvusiam sveikatos apsaugos ministrui R.Turčinskui. Gal tyrimas jau baigėsi, o gal ministerija ką nors išsiaiškino, ar taip ir sėdit sudėję rankas?

Rimtai vertiname Valstybės kontrolės išvadas. Tikrai jas įvykdysime. Situacija su kraujo donoryste nėra normali. Kitais metais norėtume parengti aiškią, skaidrią , paprastą kraujo donorystės finansavimo tvarką. Konkurencijos dėsniai kraujo donorystei, mano manymu, neturėtų būti taikomi. Konkuravimas tarp Vilniaus ir Kauno centrų bei didžiųjų ligoninių sukuria nenormalią situaciją. Tikiuosi, užteks jėgų pakeisti tvarką kitais metais. 

Ministre, mažinamos socialinės išmokos, pensijos. Ar numatoma mažinti kompensacijas už vaistus? Ar kitąmet pakaks kompensuojamiems vaistams pinigų biudžete?

Jeigu sumažės biudžetas, turėsime taupyti ir kompensuojamų vaistų srityje. Stengsimės nenuskriausti labiausiai socialiai pažeidžiamų žmonių.


Šiame straipsnyje: čaplikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių