A.Brazauskas: aš ne paukštis, auksiniame narve nesėdėjau

"Tapau politiku per jėgą, per prievartą. Gyvenimas privertė", - dokumentiniame filme „Algirdas Brazauskas: liudijimai“ atviravo prezidentas Algirdas Brazauskas.

Norėjo izoliuoti

Buvęs valstybės vadovas prisipažino iki šiol niekam nepasakojęs apie 1996-1998 metais, anot jo, konservatorių vykdytą politiką užblokuoti jį kaip Prezidentą nuo visos svarbios informacijos. "Norėjo izoliuot mane nuo valstybės gyvenimo, o paskui maldavo, kad kandidatuočiau dar kartą", - filme teigia A.Brazauskas.

Jo teigimu, iš CK sektretoriaus tapti prezidentu ir surinkti 60 proc. piliečių balsų... "Politologams tai netelpa į jokias formules", - šypsosi A.Brazauskas. Ir priduria: "aš ne paukštis, auksiniame narve nesėdėjau".

Keikėsi su visais "artikeliais"

A.Brazauskas, prisimindamas karjeros pradžią pripažįsta: "koliodavausi". "Dabar jau nebepykstu, o jaunystėje pykdavau daugiau.

Koliodavausi kaip reikiant, ypač kai dirbau statybose. Naudodavau visus artikelius. Dabar jau taip nedarau", - sako pirmasis Atkurosios Lietuvos prezidentas.

"Aš tapau politiku per jėgą, per prievartą. Gyvenimas privertė. 1962 m. pasodino  juodą mašiną ir atvežė į Vilnių. Liūdna čia buvo. Lietuviškai kalbančių buvo mažai", - prisimena buvęs valstybės vadovas.

Išsaugojo lietuvišką Vilnių

"Kaip Lietuva per visą okupaciją liko su 80 proc. lietuvių? Tuomet mūsų tikslas buvo padaryti Vilnių lietuvišką. Statyti reikėjo, kurti naujas vietas taip pat", - pasakoja A.Brazauskas.

Anot jo, tuomet buvo priimti nutarimai uždraust bet kokią pramoninę statybą Vilniuje. "Mes pradėjome ieškot vietų, kur galima būtų statyt: Utena, Alytus, Mariampolė. Taip atsirado tie miestai ir vietiniai darbuotojai. Tokiu būdu susiformavo Lietuvos struktūra ir tokiu būdu mes išvengėm bangos darbo rankų iš kitur, ko neišvengė latviai", - sako A.Brazauskas.

"Buvo mintis ir naftos perdirbimo įmonę statyt Jurbarke. Maskva to norėjo. Nuvažiavom, pažiūrėjom: tokį mišką kirst... Geležinkelio nėra... Teko važiuot į Maskvą. Užduotis - argi sunki? Dvi savaites išgyvenome Maskvoje, prasėdėjom ministerijoje. Mes jiems nusibodom. Taip įmonė atsirado Mažeikiuose", - šypsosi valstybės vadovas, prisimindamas senus laikus.

Buvo atsakingas už visus

Prisimindamas Lietuvos laisvės kelią A.Brazauskas teigia, kad tuo metu revoliucijas galėjo kelti tie, kurie neužėmė jokių pareigų. "Aš buvau pats aukščiausias tarybinis pareigūnas, nešantis atsakomybę už tris milijonus gyventojų. Man tiesiai į akis sakydavo, kas mūsų laukia. Vėliau radom sąrašus pas Burokevičių - buvo sąrašai, kuriuos žmones reikia susemt dėl šventos ramybės. Juose ir aš buvau", - pasakoja prezidentas.

Kalbėdamas apie Baltijos kelią A.Brazauskas taip pat išlieka atviras. "Aš labai norėjau eit. Sėdėjau kabinete, tačiau gavau signalus iš Talino, iš Rygos. Mes kalbėjom apie dalyvavimą, su jais derinom, ir kai kurie jų dalyvavo, tačiau partiniai lyderiai ne. Aš tuo metu buvau atsakingas už visą Lietuvą", - dar kartą primena A.Brazauskas, primindamas ir keletą pasikėsinimų į jį.


Šiame straipsnyje: Brazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių