A.Beliackis gali būti pristatytas Laisvės premijai

Baltarusijos žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį ketinama pristatyti neseniai įkurtai Laisvės premijai gauti.

Tai ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime patvirtino užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Į ministeriją kreipėsi kolega Petras Auštrevičius, prašydamas pateikti ne vieną pavardę, kuri galėtų būti teikiama Laisvės premijos nominacijai. Mes svarstome ir artimiausiu metu Užsienio reikalų komitetą pasieks pavardės. Ir ne tik vieno pono A.Beliackio. O tada jau spręs Seimas“, - teigė ministras, atsakydamas į Seimo nario Manto Varaškos klausimą dėl A.Beliackio kandidatūros teikimo Laisvės premijai gauti.

Remiąs šią idėją ketvirtadienį sakė ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius, kurio vadovaujama ministerija kaltinama suteikusi Baltarusijos teisėsaugai duomenis apie A.Beliackio Lietuvoje turimas sąskaitas bankuose. Remiantis šia informacija žinomas žmogaus teisių aktyvistas Baltarusijoje teisiamas dėl mokesčių nemokėjimo.
Anksčiau parlamentaras Vytautas Bogušis siūlė A.Beliackį nominuoti Nobelio taikos premijai gauti. A.Ažubalis tvirtino iš esmės pritariantis ir šiai idėjai.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad jų perduota medžiaga apie sąskaitas banke tapo pretekstu apkaltinti žmogaus teisių organizacijos „Vesna“ vadovą A. Beliackį pajamų slėpimu.

Laisvės premija yra Lietuvos Seimo vos prieš mėnesį įsteigtas apdovanojimas, kuris bus teikiamas Rytų bei Vidurio Europos žmogaus teisių gynėjams, kovotojams už laisvę. Jos laureatai gaus 5 tūkst. eurų ekvivalento litais dydžio (17,25 tūkst. litų) premiją.
Premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų pasiekimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą bei suverenitetą.

Pretendentus į premiją atrinks speciali Laisvės premijų komisija. Ji kasmet iki lapkričio 23 dienos privalės pateikti Seimui išvadas apie atrinktą pretendentą premijai gauti. Pačią premiją skirs Seimas iki gruodžio 23 dienos.

Premija turėtų būti įteikiama Laisvės gynėjų dieną - Sausio 13-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių