A.Ažubalis ragina nepainioti tolerancijos su abejingumu

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Tolerancijos dienai skirtoje konferencijoje trečiadienį paragino nepainioti tolerancijos su abejingumu.

„Tolerancijos poreikis ypač aktualus šiandien, kada žaibiška informacijos sklaida kiekvieną žinią gali paversti nesantaikos detonatoriumi. Dėl to kartais tvarkos labui dabar net siūloma riboti laisvą žodį. Bet, mano įsitikinimu, tai būtų didelė klaida“, - Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM) Tolerancijos centre kalbėjo ministras.

Anot jo, tam, kad Lietuva, kurią „Freedom House“ tolerancijos atžvilgiu įvertino puikiai, nenusiristų ir negrįžų „ten, kur kadaise jau buvo“, reikia nepainioti tolerancijos su abejingumu.

"Kad tai neįvyktų, nemaišykime tolerancijos su abejingumu. Juk tam, kad blogis triumfuotų, reikia visai nedaug, – kad geri žmonės nieko nedarytų", - sakė A.Ažubalis.
Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, tolerancijai ir laisvei nepakanka gerų įstatymų: „Reikia geros valios žmonių , kurie nori ir gali juos įgyvendinti“.

VVGŽM direktorius Markas Zingeris taip pat priminė tolerancijos stoką Lietuvoje praeityje. Anot jo, tai lėmė, kad Lietuvoje šiuo metu atgimsta antisemitizmas.

„Tai, kad sovietmečiu uždaroje visuomenėje buvo nutylėtas ir neišdiskutuotas Holokaustas, palengvino sąlygas šiais laikais atgimti naujajam, o kartu senajam antisemitizmui. (...) Tikriausiai baisiausias totalitarinio mąstymo įspaudas, žalojęs intelektualų sąmonę, buvo savęs cenzūravimas“, - svarstė jis.

Trečiadienį Lietuvoje vykstančioje konferencijoje, skirtoje Tarptautinei tolerancijos dienai, aptariama saviraiškos laisvė totalitarinio režimo sąlygomis, antisemitizmo, ksenofobijos, rasizmo ir kitų diskriminacijos formų problema šiuolaikinėje visuomenėje bei tikėjimo laisvė.

Renginyje taip pat minimas demokratinius pokyčius Vidurio ir Rytų Europoje paskatinusių Helsinkio grupių įkūrimo 35-ųjų metinių jubiliejus.

1995 metais Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. Lietuvoje ši diena minima nuo 2003 metų.


Šiame straipsnyje: tolerancijažmonių teisės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių