A.Ažubalis pasmerkė išpuolius prieš lenkų karių kapus Švenčionyse

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ketvirtadienį pasmerkė išpuolius prieš lenkų karių kapus Švenčionyse, pavadinęs juos išpuoliais prieš žmogiškumą.

„Smerkiame šiuos išpuolius ir pabrėžiame, kad tai nėra išpuolis prieš tautinę mažumą, tai yra išpuolis prieš žmogiškumą“, - pareiškė ministras.

„Pasirodžiusi informacija dėl lenkų kapų išniekinimo Švenčionyse yra skaudinanti žinia, ypatingai prieš artėjančią visų Šventųjų dieną ir Vėlines, kai, būdami krikščionys, susikaupimu ir pagarbą minime mirusiųjų ir žuvusiųjų atminimą“, - teigė A.Ažubalis.

"Galime pasidžiaugti, kad padariniai jau likviduoti. Greitas atsakas į išpuolius yra svarbus tokių poelgių užkardymui ateityje. Tikiuosi, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas padės nustatyti kaltuosius ir tinkamai įvertinti jų elgesį", - pareiškime pridūrė ministras.
Policija ketvirtadienį pranešė, kad Rytų Lietuvoje esančių Švenčionių kapinėse buvo išpaišyti lenkų karių kapų paminklai.

Kapų prižiūrėtojas juodos spalvos dažais ištepliotus 20 lenkų kareivių kapų paminklų pastebėjo trečiadienio rytą, BNS sakė rajono policijos vadovas Arvydas Sinis.
Pasak jo, dauguma paminklų, esančių katalikiškose kapinėse, tiesiog apteplioti, ant jų nėra jokių šūkių ar raginimų, tik ant vieno nupaišyta svastika.

"Ant 19 kapų buvo tiesiog užtepliojimai - jokių žodžių ar piešinių, o ant vieno nupaišyta svastika, kaip atrodo, drebančia vaikiška ranka", - sakė A.Sinis.
Anot Švenčionių policijos vadovo, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kapo išniekinimo.
Seniūnijos darbuotojai kapus sutvarkė dar tą pačią dieną, sakė A.Sinis.

1920 metais Švenčionyse vyko susirėmimai tarp lietuvių ir lenkų karių. 1920-1939 metais miestas buvo okupuotas Lenkijos. Pagal 2001 metų surašymo duomenis, Švenčionių rajone 47 proc. gyventojų yra lietuviai, 29 proc. lenkai, 16 proc. rusų ir 5,5 proc. baltarusių. Iš viso rajone gyvena apie 30 tūkst. žmonių.

Rugpjūčio mėnesį antilietuviški išpuoliai buvo įvykdyti Lenkijos rajonuose, kur gyvena lietuviai - ten užteplioti dvikalbiai gatvių pavadinimai, išniekinti keli paminklai, o kapinėse prie Seinų pastatytas ten palaidotus Lietuvos karius žeidžiantis paminklas - jame vietos klebonas lietuvius įvardijo Raudonosios armijos talkininkais.


Šiame straipsnyje: išniekinti kapai

NAUJAUSI KOMENTARAI

jj

jj portretas
Kas galėtų paneigti jog tai ne tomaševskinių provokatorių darbas?

kaip

kaip portretas
šauksi, taip ir atsilieps. jei jau lenkas klebonas įvardijo lietuvius, palaidotus Seinuose, sovietų talkininkais, tai ko jie nori? Patys didžiausi sovietų talkininkai ir buvo lenkai, net savo autonomiją norėjo Švenčionyse įkurti, pagal maskvos nurodymą. Slavai ir liks slavais. Įdomu, ko jie sėdi lietuviškose žemėse. Lietuviai kažkodėl nė centimetro neprisigrobė lenkiškų žemių, o šitie sėdi etninėse lietuvių žemėse ir dar drįsta niekinti lietuvišką palikimą..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių