800 tūkst. sodinukų laukia šiltos dirvos

800 tūkst. sodinukų laukia šiltos dirvos

Kirvį arba benzininį pjūklą ant peties užsimetęs, į mišką einantis nelegalus medkirtys ir atsakingas miškininkas yra visiškai skirtingi dalykai. Vykdydami savo pareigą miškininkai kasmet atkuria iškirstus miškus.

„Daug kam atrodo, kad miškininkai ir miškus niokojantys nelegalūs medkirčiai yra tas pats – juk ir vienas, ir kitas kerta miškus – tačiau tikri miškininkai puoselėja gamtą ir iškirstus miškus visuomet atkuria. Tokią miškininkų veiklą nustato ne tik asmeniniai etiniai ar moraliniai apsisprendimai, bet ir įstatymai, kurių laikytis yra būtina“, - teigia miškininkas Andrius Kertenis.

Kaip ir kiekvienais metais, vykdydama planinius darbus viena privati miškų valdymo bendrovė dirbtiniu būdu atkurs apie 200 hektarų iškirsto miško, t.y. sodinant medelynuose išaugintus sodinukus. Dažniausiai dirbtinai atkuriamos sausenės kirtavietės, kurios šiuo atveju susitelkę Pietų ir Šiaurės Rytų Lietuvoje. Jose prieš metus buvo paruošta dirva. Preliminariais skaičiavimais, bus panaudota apie 0,8 mln. sėjinukų ir sodinukų.

Sausesnėse nederlingose miško dirvose bus sodinami pušies sėjinukai, derlingesnėse – eglės sodinukai, šlapesnėse beržo, juodalksnio sėjinukai bei sodinukai.

Tai pat papildomai bus apsodinamos tos vietos, kuriose ankstesnių metų želdiniai blogiau prigijo ar nepakankamai gerai vyko savaiminis miško žėlimas.

 


Šiame straipsnyje: miškasmiškininkaisodinukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių