2009 m. įstoję studentai sutrumpinti studijų laiko negalės

Jei pasiseks, į kai kurias studijų programas įstoję šių metų abiturientai bakalauro diplomą gaus ne po ketverių, bet po trejų metų.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), reaguodama į kelių šalies universitetų ryžtą iki 3 ir 3,5 metų trumpinti bakalauro studijas, atkreipė dėmesį, kad Mokslo ir studijų įstatymas tokią galimybę numato. Tačiau primenama, kad sutrumpintos programos privalo atitikti studijų programų bendruosius reikalavimus. Be to, trumpinant studijų laiką, šiukštu negali nukentėti jų kokybė.

Jai užtikrinti ŠMM kaip tik parengė Laipsnį suteikiančių studijų programų bendrųjų reikalavimų aprašo projektą. Viešai svarstyti akademinei bendruomenei jis bus pateiktas dar šiomis dienomis. Pasiūlymams aptarti po poros savaičių rengiama apskritojo stalo diskusija, į kurią pakviesti aukštųjų mokyklų atstovai.

„Patvirtinus naujus Laipsnį suteikiančių pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų programų bendruosius reikalavimus, aukštosios mokyklos galės tam tikrais nustatytais atvejais ir būdu trumpinti studijas ar teikti dvigubą kvalifikacinį laipsnį pagal naujai parengtas ir akredituotas studijų programas“, - aiškino ŠMM Komunikacijos skyriaus vedėja Aida Janionytė.

Tačiau, jos teigimu, naujoji tvarka galios tik 2010 m. ir vėliau į universitetus priimtiems studentams.

Pernai į nuo šių metų reformuojamas studijų programas įstoję jaunuoliai sutrumpinti studijų metų negalės.

„Jie yra pasirašę studijų sutartis, kuriose numatyta, kad bakalauro studijų programa tęsiasi konkretų metų skaičių, tarkime, ketverius. Sutraukti kreditų nepavysk. Pagal naują programą galės studijuoti tik nauji įstojusieji“, - aiškino A.Janionytė.

Pirmieji studijas trumpinti užsimojo Vilniaus pedagoginis universitetas (VPU), Vilniaus Mykolo Romerio (MRU) universitetas ir Kauno technologijos universitetas (KTU).

Rinktis ne 4 metų, o trumpesnes bakalauro programas jie žada siūlyti jau šiųmetiniams abiturientams.

Pirma VPU parengta metais trumpesnio bakalauro programa - Europos istorija. MRU atstovų teigimu, šioje aukštojoje mokykloje nuo rudens galėtų atsirasti bent kelios 3,5 metų trukmės bakalauro studijų programos.

„Kiti universitetai kol kas nesikreipė. Kai bus patvirtintas galutinis bendrųjų reikalavimų studijų programoms aprašas, universitetai galės rengti naujų studijų programas. Kai jas patvirtins studijų kokybės vertinimo centras, tada jie jas galės vykdyti“, - sistemą aiškino A.Janionytė.

Organizuoti trumpesnės trukmės studijas nebuvo draudžiama ir anksčiau. Bolonijos deklaracijoje dėl aukštojo mokslo erdvės nurodyta, kad bakalauro studijos turėtų trukti ne mažiau kaip 3 metus.

Įstatymas nurodo, kad pirmos pakopos (koleginės ir bakalauro) studijų apimtis yra ne mažesnė kaip 120 kreditų, o tai leidžia organizuoti ir 3 metų bakalauro studijų programas, jei jų rengėjai, organizuodami trumpesnes studijas, numato pasiekti reikiamą studentų įgyjamų žinių ir gebėjimų lygį.

Akademinės bendruomenės manymu, metais trumpesnė studijų trukmė taps stipriu universitetų koziriu konkurencinėje kovoje dėl studentų simpatijų.

Portalas primena, kad įstojus į kai kurias universitetų siūlomas studijų programas magistro laipsnį galima gauti ne per 2, bet per 1,5 m. Vilniaus universiteto vientisosios Teisės studijos trunka 5 metus, tačiau studentai iškart po jų tampa magistrantais.

 

 


Šiame straipsnyje: studentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių