2009-ieji – iššūkių metas aukštajam mokslui

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius antradienį susitiko su Lietuvos kolegijų vadovais, kuriuos supažindino su svarbiausiais pokyčiais, planuojamais aukštojo mokslo srityje.

„Kiti metai aukštajam mokslui - iššūkių metas", - sakė ministras.

Anot G.Steponavičiaus, įgyvendinama reforma įgalins aukštojo mokslo įstaigas pritraukti daugiau lėšų iš privataus sektoriaus, o tai teigiamai atsilieps tiek universitetų, tiek kolegijų veiklai.

Tarp svarbiausių planuojamų naujovių - „studijų krepšelio" įvedimas, aukštųjų mokyklų teisinės formos pakeitimas, suteikiant joms daugiau autonomijos valdyti turtą, ir naujos valstybės remiamų paskolų sistemos sukūrimas. „Studijų krepšeliai" bus atskirai sudaromi kolegijoms ir universitetams. Jau nuspręsta, kad universitetams tokiu būdu bus paskirstyta 51 mln. litų.

Pertvarka taip pat numato pakeitimus aukštųjų mokyklų valdyme. Daugelis kolegijų jau padarė pažangą modernizuodamos valdymą - jų direktoriai yra renkami savivaldos organų tarybų. Priėmus naują Mokslo ir studijų įstatymą, tokiu būdu bus renkami visų aukštųjų mokyklų vadovai.

Kolegijų studentų skaičius nuolat auga. Praėjusiais 2007-2008 akademiniais metais kolegijose studijavo per 60 tūkst. studentų. Ateityje planuojama, kad kolegijų sektorius dar labiau stiprės, o jų vaidmuo, ypač regionuose, didės.

Kolegijų atstovai, kaip ir kiti akademinės bendruomenės nariai, bus įtraukti į darbo grupes, kurios kurs studijų paskolų sistemą bei „studijų krepšelio" metodiką.


Šiame straipsnyje: mokslasreforma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių