15 proc. Lietuvos gyventojų ketina vykti dirbti į kitas šalis

15 proc. Lietuvos gyventojų ketina vykti dirbti į kitas šalis. Tai paaiškėjo tyrimų bendrovei RAIT atlikus Lietuvos gyventojų apklausą. Tyrimas atskleidė, kad 15 proc. Lietuvos gyventojų, turi ketinimų patys išvykti į užsienį dirbti/ ieškoti darbo per artimiausius 12 mėnesių.

Dauguma (85 proc.) lietuvių teigė neketinantys išvykti. Šiek tiek daugiau nei dešimtadalis (11 proc.) apklaustųjų teigė, kad jų šeimos nariai per artimiausius 12 mėnesių ketina vykti į dirbti arba ieškoti darbo į kitas šalis.

Apklausos metu buvo klausiama, ar jie asmeniškai arba jų šeimos nariai ketina vykti dirbti/ieškoti darbo į užsienį per artimiausius 12 mėnesių. Tų, kurie atsakė, kad jie arba jų šeimos nariai ketina vykt dirbti arba ieškoti darbo į užsienį buvo klausiama, į kurią šalį jie ketina vykti.

Tarp ketinančių išvykti dirbti arba ieškoti darbo kitose šalyse yra daugiau jaunų vyrų (15-24 metų amžiaus) turinčių vidurinį išsimokslinimą, kurių pajamos mažesnės nei vidutinės (mažiau nei 600 Lt vienam šeimos nariui) arba kurie yra bedarbiai arba studentai, moksleiviai.

Tyrimas parodė, kad daugiausiai ketinama išvykti į Angliją (27 proc.), Norvegiją (19 proc.) bei Airiją (17 proc.). Tik 3 proc. apklaustųjų pasirinktų JAV.

„Šių metų apklausos duomenis lyginome su tokia pačia apklausa, kurią RAIT atliko 2005 m., kai nuo įstojimo į Europos Sąjungą buvo praėję nedaug laiko. Nustebino, kad didelių skirtumų neatradome. 2005 metais beveik tiek pat žmonių teigė (13 proc.), ketinantys išvykti ieškoti darbo į kitas šalis. Šiek tiek skiriasi šalys, kurias rinktųsi šiuo metu ir kurias rinkosi prieš penkis metus. 2005 m. 35 proc. apklaustųjų ketino važiuoti į Angliją, didesnė dalis nei šiais metais į Airiją (19 proc.) ir mažiau žmonių 2005 metais ketino vykti į Norvegiją (7 proc.). Daugiau buvo ketinančių vykti į Vokietiją (2005 m. - 13 proc., 2010 - 5 proc.). Greičiausiai žmonės per penkerius metus įgijo patirtį, pasitikrino, kuriose šalyse geresnės darbo galimybės“ - duomenis komentuoja RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Tyrimo duomenys atskleidė, kad 2005 m. daugiau žmonių nei 2010 metais teigė, kad jų šeimos nariai ketina išvykti dirbti ar ieškoti darbo užsienyje (atitinkamai 15 proc. ir 11 proc.).

Apklausa atlikta kovo 4 - 17 dienomis, apklausta 1041 15-74 m. nuolatinių Lietuvos gyventojų.


Šiame straipsnyje: emigracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių