R.Vilpišauskas: prezidentės žodis svarbus, bet nebūtinai lemiamas

Prezidentės raginimas neįtraukti į valdančiąją koaliciją Darbo partijos yra svarbus politinis veiksnys, bet nebūtinai bus lemiamas, jei derybos tarp trijų opozicijos partijų sėkmingai baigsis, pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Pasak jo, prezidentės pareiškimas yra signalas, jog šalies vadovė norėtų matyti „vaivorykštės“ koaliciją, kurioje kartu dirbtų konservatoriai ir socialdemokratai.

„Tai yra signalas, jog prezidentė matytų kitokią koaliciją ir veikiausiai tai signalas, jog prezidentė norėtų, jog formuotųsi koalicija tarp socialdemokratų, konservatorių ir Liberalų sąjūdžio, galbūt dar kai kurių kitų dalyvaujančių partijų“, – sakė R.Vilpišauskas.

„Prezidentė yra populiari, neabejotinai turi autoritetą Lietuvoje, ir šiuo atžvilgiu jos žodis yra svarbus. Jos pareiškime kalbama apie pažeidimus, kurie iš tiesų daugelį papiktino. Šia prasme toks pareiškimas gali būti gana populiarus tarp Lietuvos gyventojų“, – teigė politikos ekspertas.

„Kita vertus, jeigu nauja dauguma susitars tarpusavyje, teisiškai prezidentė turės labai mažai galių ką nors pakeisti koalicijos sudėtyje. Visgi Lietuvoje parlamentinė dauguma gali būti gana tvirta ir nepritarti tam, ką siūlo prezidentė. Todėl žiūrint grynai formaliai, teisiškai, prezidentės pozicija nebūtinai gali pakeisti dabar besiformuojančią naują valdančiąją koaliciją, bet jos pozicija neabejotinai yra svarbus politinis ir moralinis veiksnys“, - kalbėjo R.Vilpišauskas.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį pareiškė mananti, kad formuojant Vyriausybę Darbo partija negali dalyvauti.

„Mano nuomone, formuojant Vyriausybę negali dalyvauti partija, kuri įtariama padariusi daugiausiai šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje buhalterijoje“, – sakė D.Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

antigrybas

antigrybas portretas
nu nu...blyn...juokinga. p.G. imkites gert zmoniu valia, netoli prezidento rinkimai, tauta...gali pasakyt SAVO zodi

Grybukas

Grybukas portretas
Teisiamiems ne vietą Seime, o juo labiau vyriausybėje. Ten vėl jam tektų priesaiką duoti uždėjus ranką ant Konstitucijos. Mes nenorime teisiamų aferistų matyti Vyriausybėje.

lina

lina portretas
Konservai keliaklupsčiavo prieš prezidentę(natūralu kunigėliai per mišias nuolankumo išmokė). Ir visi dabar laukiam: ar suras jėgų daugumos kolicija pasipriešinti princesei? Vat tada ir žinosim ar galima tikėtis LT permainų, ar viskas ir toliau kaip kubilius norėtų kristų stabilai be permainų į bedugnę. Nors ir Lansbergis pasakė, kad LT yra bedugnės dugne, o vat lietuvos didžiagalvis ir kauniečiai galvoja kad mums dugne gerai... matysim.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių