Originaliausias rudens gėrybių receptas – petražolių medus

Šalies bibliotekose rugsėjį vykusi tiesioginė internetinė transliacija „Rudens gėrybės“ įkvėpė lankytojus kurti ir dalintis originaliais uogų, grybų, vaisių bei daržovių paruošimo žiemai receptais. Po transliacijos vykusiame rudens gėrybių konservavimo receptų konkurse sulaukta beveik pusantro šimto idėjų. Originaliausiu pripažintas petražolių medaus receptas, o jo autorė Raminta Borisovaitė bus apdovanota vertingu maisto ruošoje praversiančiu prizu. 

„Bibliotekose vykusi internetinė transliacija, kurių metu specialistai atskleidė rudens gėrybių paruošimo būdus, pritraukė beveik 5 tūkstančius žiūrovų. Tai tema, kuri rūpi daugeliui gyventojų, ypač gyvenančių kaimiškosiose vietovėse. Transliacija ir po jos vykęs konkursas jiems tapo gera proga pasidalinti rudens gėrybių paruošimo idėjomis su visa Lietuva, o taip pat paskatino aktyviau naudotis interneto galimybėmis“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius. 

Per tris savaites šalies gyventojai atsiuntė 138 rudens gėrybių konservavimo receptus su nuotraukomis. Konkurso komisija geriausia paskelbė Ramintos Borisovaitės idėją, kaip iš petražolių pasigaminti medų. Šiuos augalus, supjaustytus kartu su koteliais, reikia virti pusvalandį, nukošti, į skystį supilti cukrų, actą ir dar pavirti. Anot recepto autorės, supilstytas į stiklainius šis medus puikiai tinka kaip salotų užpilas ar gardėsis. Už šį receptą konkurso laimėtojai bus įteiktas garų puodas bei prieskonių rinkinys. 

Originalumu ne ką mažiau nusileido ir kiti rudens gėrybių konservavimo meistrai, su savo receptais patekę į konkurso finalą ir apdovanoti „Santa Maria“ prieskonių rinkiniais. Darius Anužis atskleidė, kaip iš įvairių daržovių mišinio pasigaminti „raudonuosius agurkus“, Eugenija Vaitiekūnienė įrodė, jog rauginti kopūstai gerai dera su medumi, nes tampa gurmaniškai traškūs ir su natūralia rūgštele. Kristina Gricienė pasidalijo kriaušių konservavimo receptu, kurio paslaptis – citrinžolės, šalavijai ir gvazdikėliai. O Janina Misiūnienė agurkus siūlo marinuoti su raudonaisiais serbentais bei prieskoniniais žalumynais. 

Prie transliacijos „Rudens gėrybės“ iš viso prisijungė 770 bibliotekų, tiesioginę vaizdo konferenciją stebėjo 4500 lankytojų. 

Internetinės konferencijos bibliotekose bus organizuojamos ir toliau. Spalį lankytojų laukia dvi transliacijos, skirtos elektroninėms paslaugoms. Jų metu bus pristatytos Lietuvoje teikiamos e. paslaugos, mokoma jomis naudotis. Lapkritį bibliotekos pakvies besirūpinančius savo sveikata – dviejų transliacijų „Sveikatos paslaptys“ metu specialistai pravers natūralios medicinos lobynus, supažindins su vaistažolėmis ir jų poveikiu, sveikos mitybos principais. Po šių transliacijų gyventojai vėl bus kviečiami dalyvauti konkursuose ir laimėti rėmėjų įsteigtų prizų.

Kaip rodo praktika, internetinės transliacijos yra itin naudingos skatinant senjorus, kaimo gyventojus bei kitas internetu mažiau besinaudojančias visuomenės grupes domėtis skaitmeniniu turiniu ir tapti aktyvesniais interneto vartotojais.


Šiame straipsnyje: medusreceptaspetražolės

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių