Originaliausias rudens gėrybių receptas – petražolių medus

Šalies bibliotekose rugsėjį vykusi tiesioginė internetinė transliacija „Rudens gėrybės“ įkvėpė lankytojus kurti ir dalintis originaliais uogų, grybų, vaisių bei daržovių paruošimo žiemai receptais. Po transliacijos vykusiame rudens gėrybių konservavimo receptų konkurse sulaukta beveik pusantro šimto idėjų. Originaliausiu pripažintas petražolių medaus receptas, o jo autorė Raminta Borisovaitė bus apdovanota vertingu maisto ruošoje praversiančiu prizu. 

„Bibliotekose vykusi internetinė transliacija, kurių metu specialistai atskleidė rudens gėrybių paruošimo būdus, pritraukė beveik 5 tūkstančius žiūrovų. Tai tema, kuri rūpi daugeliui gyventojų, ypač gyvenančių kaimiškosiose vietovėse. Transliacija ir po jos vykęs konkursas jiems tapo gera proga pasidalinti rudens gėrybių paruošimo idėjomis su visa Lietuva, o taip pat paskatino aktyviau naudotis interneto galimybėmis“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius. 

Per tris savaites šalies gyventojai atsiuntė 138 rudens gėrybių konservavimo receptus su nuotraukomis. Konkurso komisija geriausia paskelbė Ramintos Borisovaitės idėją, kaip iš petražolių pasigaminti medų. Šiuos augalus, supjaustytus kartu su koteliais, reikia virti pusvalandį, nukošti, į skystį supilti cukrų, actą ir dar pavirti. Anot recepto autorės, supilstytas į stiklainius šis medus puikiai tinka kaip salotų užpilas ar gardėsis. Už šį receptą konkurso laimėtojai bus įteiktas garų puodas bei prieskonių rinkinys. 

Originalumu ne ką mažiau nusileido ir kiti rudens gėrybių konservavimo meistrai, su savo receptais patekę į konkurso finalą ir apdovanoti „Santa Maria“ prieskonių rinkiniais. Darius Anužis atskleidė, kaip iš įvairių daržovių mišinio pasigaminti „raudonuosius agurkus“, Eugenija Vaitiekūnienė įrodė, jog rauginti kopūstai gerai dera su medumi, nes tampa gurmaniškai traškūs ir su natūralia rūgštele. Kristina Gricienė pasidalijo kriaušių konservavimo receptu, kurio paslaptis – citrinžolės, šalavijai ir gvazdikėliai. O Janina Misiūnienė agurkus siūlo marinuoti su raudonaisiais serbentais bei prieskoniniais žalumynais. 

Prie transliacijos „Rudens gėrybės“ iš viso prisijungė 770 bibliotekų, tiesioginę vaizdo konferenciją stebėjo 4500 lankytojų. 

Internetinės konferencijos bibliotekose bus organizuojamos ir toliau. Spalį lankytojų laukia dvi transliacijos, skirtos elektroninėms paslaugoms. Jų metu bus pristatytos Lietuvoje teikiamos e. paslaugos, mokoma jomis naudotis. Lapkritį bibliotekos pakvies besirūpinančius savo sveikata – dviejų transliacijų „Sveikatos paslaptys“ metu specialistai pravers natūralios medicinos lobynus, supažindins su vaistažolėmis ir jų poveikiu, sveikos mitybos principais. Po šių transliacijų gyventojai vėl bus kviečiami dalyvauti konkursuose ir laimėti rėmėjų įsteigtų prizų.

Kaip rodo praktika, internetinės transliacijos yra itin naudingos skatinant senjorus, kaimo gyventojus bei kitas internetu mažiau besinaudojančias visuomenės grupes domėtis skaitmeniniu turiniu ir tapti aktyvesniais interneto vartotojais.


Šiame straipsnyje: medusreceptaspetražolės

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Varnalėšos – arbatai ir salotoms
    Varnalėšos – arbatai ir salotoms

    Nors paprastai varnalėšos laikomos piktžolėmis, tačiau jos turi ir labai daug naudingų savybių, sako gamtininkas Almantas Kulbis. ...

    1
  • Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas (receptai)

    Kitą kartą ruošdamiesi ką išsikepti ant grotelių arba kepsninėje artimuosius ar svečius galite nustebinti ne tik įprastais mėsos ar žuvies patiekalais, bet ir dūmo aromato desertais. Tokių gardumynų kepimas po atviru dangumi ypač pui...

  • Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis <span style=color:red;>(naudingi patarimai)</span>
    Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis (naudingi patarimai)

    Liepos 23-oji minima kaip tarptautinė dešrainių diena. Nors šis patiekalas Lietuvoje populiarumu nusileidžia čia pastaruoju metu itin paplitusiems mėsainiams, daugelyje pasaulio šalių, ypač JAV, jis yra tapęs neatsiejama greitai pa...

  • Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?
    Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?

    Ar žinote, kad šokolado istorija siekia tūkstančius metų? Kažkada jis buvo vadinamas dievų maistu, ilgus metus geriamas skystas ir tik XIX a. tapo šiandien matoma kieta šokolado plytele. ...

    1
  • 5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna
    5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna

    Vasarą dažniausiai norisi lengvesnio maisto iš šviežių produktų, todėl desertų mėgėjus nustebinsite gaiviu torto gabalėliu ar pyragaičiu su vaisiniu kremu. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atskleidžia penkis vaisinio kremo tort...

  • Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę (receptai)

    Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellenc...

  • Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis (receptai)

    Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, netur...

    1
  • Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas
    Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas

    Dar visai neseniai buvo laikai, kai dažnuose namuose vasara kvepėjo ne tik atostogomis, tačiau ir verdamų uogienių aromatu. Tačiau pastaruoju metu pastebima, kad tradicija gaminti uogienes išliko tik retame namų ūkyje, o lietuviai atrado naują ...

  • Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika (receptai)

    Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, vadinasi, juos rekomendu...

  • „Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    „Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai (receptai)

    Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą api...

    2
Daugiau straipsnių