Originaliausias rudens gėrybių receptas – petražolių medus

Šalies bibliotekose rugsėjį vykusi tiesioginė internetinė transliacija „Rudens gėrybės“ įkvėpė lankytojus kurti ir dalintis originaliais uogų, grybų, vaisių bei daržovių paruošimo žiemai receptais. Po transliacijos vykusiame rudens gėrybių konservavimo receptų konkurse sulaukta beveik pusantro šimto idėjų. Originaliausiu pripažintas petražolių medaus receptas, o jo autorė Raminta Borisovaitė bus apdovanota vertingu maisto ruošoje praversiančiu prizu. 

„Bibliotekose vykusi internetinė transliacija, kurių metu specialistai atskleidė rudens gėrybių paruošimo būdus, pritraukė beveik 5 tūkstančius žiūrovų. Tai tema, kuri rūpi daugeliui gyventojų, ypač gyvenančių kaimiškosiose vietovėse. Transliacija ir po jos vykęs konkursas jiems tapo gera proga pasidalinti rudens gėrybių paruošimo idėjomis su visa Lietuva, o taip pat paskatino aktyviau naudotis interneto galimybėmis“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius. 

Per tris savaites šalies gyventojai atsiuntė 138 rudens gėrybių konservavimo receptus su nuotraukomis. Konkurso komisija geriausia paskelbė Ramintos Borisovaitės idėją, kaip iš petražolių pasigaminti medų. Šiuos augalus, supjaustytus kartu su koteliais, reikia virti pusvalandį, nukošti, į skystį supilti cukrų, actą ir dar pavirti. Anot recepto autorės, supilstytas į stiklainius šis medus puikiai tinka kaip salotų užpilas ar gardėsis. Už šį receptą konkurso laimėtojai bus įteiktas garų puodas bei prieskonių rinkinys. 

Originalumu ne ką mažiau nusileido ir kiti rudens gėrybių konservavimo meistrai, su savo receptais patekę į konkurso finalą ir apdovanoti „Santa Maria“ prieskonių rinkiniais. Darius Anužis atskleidė, kaip iš įvairių daržovių mišinio pasigaminti „raudonuosius agurkus“, Eugenija Vaitiekūnienė įrodė, jog rauginti kopūstai gerai dera su medumi, nes tampa gurmaniškai traškūs ir su natūralia rūgštele. Kristina Gricienė pasidalijo kriaušių konservavimo receptu, kurio paslaptis – citrinžolės, šalavijai ir gvazdikėliai. O Janina Misiūnienė agurkus siūlo marinuoti su raudonaisiais serbentais bei prieskoniniais žalumynais. 

Prie transliacijos „Rudens gėrybės“ iš viso prisijungė 770 bibliotekų, tiesioginę vaizdo konferenciją stebėjo 4500 lankytojų. 

Internetinės konferencijos bibliotekose bus organizuojamos ir toliau. Spalį lankytojų laukia dvi transliacijos, skirtos elektroninėms paslaugoms. Jų metu bus pristatytos Lietuvoje teikiamos e. paslaugos, mokoma jomis naudotis. Lapkritį bibliotekos pakvies besirūpinančius savo sveikata – dviejų transliacijų „Sveikatos paslaptys“ metu specialistai pravers natūralios medicinos lobynus, supažindins su vaistažolėmis ir jų poveikiu, sveikos mitybos principais. Po šių transliacijų gyventojai vėl bus kviečiami dalyvauti konkursuose ir laimėti rėmėjų įsteigtų prizų.

Kaip rodo praktika, internetinės transliacijos yra itin naudingos skatinant senjorus, kaimo gyventojus bei kitas internetu mažiau besinaudojančias visuomenės grupes domėtis skaitmeniniu turiniu ir tapti aktyvesniais interneto vartotojais.


Šiame straipsnyje: medusreceptaspetražolės

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Pavasaris su prancūziškais patiekalais
    Pavasaris su prancūziškais patiekalais

    Prancūziška virtuvė dėl savo išskirtinumo įtraukta į UNESCO paveldą. Tačiau, norint paragauti prancūziškų patiekalų, nebūtina keliauti iki pat Prancūzijos. Vakar, kovo 21 d., trečius metus iš eilės Lietuvoje buvo skelb...

  • Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą
    Patarimai, kaip tinkamai paruošti arbatą

    Arbatos vartojimo tradicijos siekia tūkstantmečius, – ir šiandien arbata išlieka vienu populiariausių gėrimų pasaulyje. Arbatmedžių regionuose gaminama arbata nuo seno vertinama kaip išskirtinėmis skoninėmis, kvapiosiomis be...

  • Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Nauji įpročiai pavasarį padės maitintis sveikiau (receptai)

    Sezonų kaita skatina koreguoti ir kasdienės mitybos pobūdį. Organizmui natūraliai adaptuojantis prie oro sąlygų, šaltuoju metų periodu įprastai padidėja poreikis riebesniam, „sunkesniam“ maistui. Atėjus pavasariui, vertėtų ne ti...

  • Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys
    Savaitgalio pietums – portugališkas troškinys

    Siūlome pamatyti, kaip gaminamas tradicinis portugališkas troškinys kataplana. Jūros gėrybės, daržovės, čiorisas ir ryškiausios spalvos – vienoje lėkštėje. ...

  • „Kino pavasario“ programoje – virtuvės šedevrai iš vabzdžių
    „Kino pavasario“ programoje – virtuvės šedevrai iš vabzdžių

    22-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ Kulinarinių filmų programą atidarė ne vieną įvertinimą už dokumentiką pelniusio danų režisieriaus Andreas Johnsen juosta „Vabzdžiai“, kurioje aptariama globali maisto stygiaus...

  • Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis (receptai)

    Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įv...

  • Kaip paruošti tobulus barščius?
    Kaip paruošti tobulus barščius?

    Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virt...

    2
  • Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Skanu ir sveika: tofu ir špinatų maltinukai (receptas)

    Laidos „Labas rytas, Lietuva“ rubrikoje „Gardus rytas“ – receptas, skiriamas visiems, kurie mėgsta gaminti ir maitintis sveikai. Švieži veganiški pusryčiai – tofu ir špinatų maltinukai. ...

    2
  • Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvės šefas: maistas – nuotykis visoms juslėms (receptai)

    Trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „The Fat Duck“ savininkas ir pasaulinio garso virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis visuomet sako, kad maistas yra kur kas daugiau, nei vien tik produktų kombinacija. Jo manymu, tai yr...

  • Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
    Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų

    Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – suburtas lojalių klientų ratas ir tuo pačiu pelnytas ...

    1
Daugiau straipsnių