- Rūta Lankininkaitė, LTV „Panorama“
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dzūkai jau ragauja pirmuosius pavarinius grybus – bobausius. Nors mikologai perspėja, kad grybai nuodingi, dzūkai sako juos valgantys daugelį metų.
Tereikia mokėti juos tinkamai paruošti. Šiuos grybus itin vertina skandinavai ir italai bei ruošia iš jų gurmaniškus patiekalus, praneša LTV „Panorama“.
Pirmuosius bobausius vietiniai dzūkai skanavo jau per Velykas, dabar atšilus renka kilogramais.
Ankstyvųjų pavasarinių grybų rasti nėra lengva. Pasak vietinių, reikia pažinti mišką ir mokėti ieškoti.
„Bobausiai mėgsta truputį tokią praardytą paklotę, normaliame, neliestame miške nelabai jų rasime. Tai kelių metų senumo kirtavietės, priešgaisrinės linijos ar netgi pakelės“, – kur ieškoti bobausių pasakojo gamtininkas Mindaugas Lapelė.
„Maždaug porą savaičių auga, paskui pradeda apačia baltuoti, supelija ir jie niekam netinkami – nei jų perka, nei kas valgo. Jie geriausi dvi savaites, geriausiu atveju – tris savaites“, – tvirtino Varėnos rajono gyventojas Algimantas Daškevičius.
Tačiau šiuos grybus valgo ne visi. Nuodingų bobausių kai kurie mikologai pataria visai nevalgyti. Jų nerenka lenkai, čekai,vokiečiai, tačiau juos mėgsta skandinavai, italai, prancūzai, estai ar net kanadiečiai.
Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms pavojingas. Giromitrinas verdant vandenyje skyla ir jame lieka.
„Jautriems žmonėms patartina paimti pusę galvutės ir suvalgyti, pažiūrėti, ar nieko nebus, ar nebus lengvo apsinuodijimo. Nuo pusė galvutės net ir jautrūs žmonės nenumirs. Giromitrinas sukelia kai kuriuos virškinimo, nervų sistemos sutrikimus“, – sakė mikologė dr. Jurga Motiejūnaitė.
„Nuverdu tris kartus po 10 minučių. Bet nuplauti, kai nuverdi, nereikia. Kiek jau valgau ir dar gyvas“, – tvirtino A. Daškevičius.
Grybų supirkėjai jau irgi sukruto – grybus superka po 2 litus už kilogramą. Pramoniniu būdu juos išdžiovina ir parduoda į užsienį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas
Šventinį savaitgalį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai pasiūlys pasigaminti šventiškų patiekalų ir linksmai praleisti šeštadienio rytą. ...
-
Šventę siūlo kurti namuose: išskirtinės Vasario 16-osios vaišės
Šiais metais Lietuvos gimtadienis bus minimas savaitgalį, tad tai dar viena proga suteikti Vasario 16-ajai ypatingą atspalvį ir susikurti šventę namuose. ...
-
Kaip turėtų atrodyti sveika ir subalansuota vaiko vakarienė? (receptai)1
Įprasta, jog darželį lankantys vaikai vakarienę ar pavakarius valgo dar prieš keliaudami namo. Tačiau dažnas vaikas, vos grįžęs namo vėl jaučiasi išalkęs – prašo tėvų dar vienos vakarinės maisto porcijos. Kiek kartų i...
-
Savaitgalio pietums – žuvies kotletai ir biskvitinis vyniotinis su riešutais1
Po sunkios darbo savaitės šeštadienio rytą linksmai nusiteikę laidos vedėjai pradės gamindami tradicinius patiekalus kitaip – patobulinę ir įnešę naujų skonių bei spalvų. ...
-
L. Rimgailė: esu priklausoma nuo saldumynų. Ir savęs nekaltinu3
"Galbūt pyragėlis ir nepadarys mūsų laimingų, tačiau tikrai pakels nuotaiką, nuskaidrins dieną ir taip bent kažkiek sustiprins laimės pojūtį", – šypsosi vilnietė Liucina Rimgailė. Ji žino, ką sako: moteris savo pomėgį i...
-
Žiemą kepsninėje kepti gardėsiai: ką svarbu žinoti? (receptai)
Ištikimiems grilio mėgėjams blogo oro nėra. Visgi, nusprendus žiemą išsikepti mėsos, būtina žinoti keletą svarbių taisyklių. ...
-
Klasikinis befstrogenas pagal G. L. Demarco ir kvapnusis mangų pyragas1
Žiemai įsismarkavus, norom nenorom vis daugiau laiko praleidžiame namuose ir mėgaujamės buvimu su artimaisiais. O koks gi savaitgalis ir buvimas kartu be sočių pietų ar gardaus pyrago su karšta arbata?! ...
-
Šaltoms dienoms praskaidrinti – vištienos pyragas ir šveicariško morengo desertas
Užklupus speiguotiems orams, vis daugiau laiko praleidžiame namuose, virtuvėje ir šildomės karštais patiekalais. ...
-
Vaikų pusryčiai: ką turėtų žinoti tėvai? (receptai)1
Sveiki pusryčiai – svarbi dienos pradžia kiekvienam – tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Tačiau dažnai mažųjų nenoras valgyti sukelia daug streso tiek tėveliams, tiek ir patiems vaikams. O pusryčiauti būtina. ...
-
Savaitgaliui po švenčių – lengva sriuba ir populiariausias ispaniškas desertas
Pasibaigusio sotaus šventinio laikotarpio proga temperamentingasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo išsivirti lengvą detoksikuojančią brokolių ir špinatų sriubą. ...