Dzūkai jau ragauja nuodingais laikomus grybus - bobausius

Dzūkai jau ragauja pirmuosius pavarinius grybus – bobausius. Nors mikologai perspėja, kad grybai nuodingi, dzūkai sako juos valgantys daugelį metų.

Tereikia mokėti juos tinkamai paruošti. Šiuos grybus itin vertina skandinavai ir italai bei ruošia iš jų gurmaniškus patiekalus, praneša LTV „Panorama“.

Pirmuosius bobausius vietiniai dzūkai skanavo jau per Velykas, dabar atšilus renka kilogramais.

Ankstyvųjų pavasarinių grybų rasti nėra lengva. Pasak vietinių, reikia pažinti mišką ir mokėti ieškoti.

„Bobausiai mėgsta truputį tokią praardytą paklotę, normaliame, neliestame miške nelabai jų rasime. Tai kelių metų senumo kirtavietės, priešgaisrinės linijos ar netgi pakelės“, – kur ieškoti bobausių pasakojo gamtininkas Mindaugas Lapelė.

„Maždaug porą savaičių auga, paskui pradeda apačia baltuoti, supelija ir jie niekam netinkami – nei jų perka, nei kas valgo. Jie geriausi dvi savaites, geriausiu atveju – tris savaites“, – tvirtino Varėnos rajono gyventojas Algimantas Daškevičius.

Tačiau šiuos grybus valgo ne visi. Nuodingų bobausių kai kurie mikologai pataria visai nevalgyti. Jų nerenka lenkai, čekai,vokiečiai, tačiau juos mėgsta skandinavai, italai, prancūzai, estai ar net kanadiečiai.

Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms pavojingas. Giromitrinas verdant vandenyje skyla ir jame lieka.

„Jautriems žmonėms patartina paimti pusę galvutės ir suvalgyti, pažiūrėti, ar nieko nebus, ar nebus lengvo apsinuodijimo. Nuo pusė galvutės net ir jautrūs žmonės nenumirs. Giromitrinas sukelia kai kuriuos virškinimo, nervų sistemos sutrikimus“, – sakė mikologė dr. Jurga Motiejūnaitė.

„Nuverdu tris kartus po 10 minučių. Bet nuplauti, kai nuverdi, nereikia. Kiek jau valgau ir dar gyvas“, – tvirtino A. Daškevičius.

Grybų supirkėjai jau irgi sukruto – grybus superka po 2 litus už kilogramą. Pramoniniu būdu juos išdžiovina ir parduoda į užsienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
foto tai ne i tema, cia makavykai, voveruska dar matyt, ne tie grybai

juozas

juozas portretas
Nežinau nuo kada ir kas laiko bobausius nuodingais. Vėl išryškėja straipsnio autoriaus nekompentingumas

bobausis

bobausis portretas
"rasytoja" galejo pasiskaityti primytiviausia zinyna: As nesu nuodingas! Be to kodel nera mano nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 4
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Kaip nesupainioti 800 kavos skonių?
    Kaip nesupainioti 800 kavos skonių?

    Kavos skonių yra daugiau nei 800, bet paprastai užtenka atskirti kartų, saldų, rūgštų, o norint atpažinti įmantresnius, reikia specialiai ruoštis ir lavėti. Taip LRT RADIJUI sako Ypatingos kavos asociacijos Europoje koordinatorius Lietuv...

  • Receptas Valentino dienai: šokoladinis desertas su avokadu
    Receptas Valentino dienai: šokoladinis desertas su avokadu

    Valentino diena be šokolado neįsivaizduojama. Tam pritaria ir maisto tinklaraštininkė bei kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, šiai progai siūlanti nesudėtingą deserto receptą ...

    1
  • Kaip dar galima panaudoti cinamoną?
    Kaip dar galima panaudoti cinamoną?

    Cinamono, ko gero, galima rasti kiekvieno lietuvio namuose, tačiau šį prieskonį dažniausiai naudojame tik maisto patiekalams gardinti. LSMU profesorius Alvydas Unikauskas atskleidžia kelis cinamono panaudojimo būdus. ...

    1
  • Receptai, sušildysiantys net ir šalčiausią žiemą
    Receptai, sušildysiantys net ir šalčiausią žiemą

    Atslinkus žiemai, neretai šildytis imame ne tik židinio ar radiatorių šiluma, bet ir arbatomis ar įvairiausiais kūną bei sielą sušildančiais patiekalais. Sutikite, dabar – tikrai ne tas laikas, kai norėtume maitintis vien sa...

  • Sveikesnis maistas vaikams: naudingi receptai
    Sveikesnis maistas vaikams: naudingi receptai

    Ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas moko, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. Maisto technologė Raminta Bogušienė dalijasi sveikatai palankesniais receptais. ...

  • Rafinuoto aliejaus nauda sveikatai – menkavertė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Rafinuoto aliejaus nauda sveikatai – menkavertė (receptai)

    Turbūt kiekvienoje virtuvėje rastume augalinio aliejaus. Skirtingos jo rūšys yra ir daugelio maisto produktų sudėtyje. Augaliniai aliejai vertinami ne tik dėl jų maistinės vertės, bet ir universalaus panaudojimo, be to, jų įvairovė rinkoje l...

    1
  • Organizmo gelbėtojas žiemą – šakninės daržovės
    Organizmo gelbėtojas žiemą – šakninės daržovės

    Keičiantis sezonams kinta ir mūsų mityba, ypač šaltuoju metų laiku. Šviežius vaisius ar daržoves vis dažniau pakeičia sotesni, kaloringesni maisto produktai. Tačiau gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė skatina nepamiršti pasaulio...

  • Nuo gripo sergsti sotus ir sveikas maistas <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Nuo gripo sergsti sotus ir sveikas maistas (receptas)

    Gripu serga dvigubai daugiau žmonių nei pernai tuo pačiu metu.  Negana to, visiems pažįstama liga gali sukelti sunkių komplikacijų ir jau šiemet pasiglemžė ne vieną gyvybę. ...

    2
  • Miltų įvairovė leidžia gaminti sveikiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Miltų įvairovė leidžia gaminti sveikiau (receptai)

    Jei kažkada ruošiant miltinius patiekalus tekdavo apsiriboti kvietiniais ar ruginiais miltais, šiandien jų galime rasti pačių įvairiausių. Mitybos specialistė Evelina Pleterienė teigia, kad įprastinis požiūris į miltus kardinaliai kei...

    2
  • Po sočių švenčių – lengvi ir maistingi pietūs
    Po sočių švenčių – lengvi ir maistingi pietūs

    Po gausių žiemos švenčių vaišių siūloma pasigaminti salotas. Receptą pristato karšto maisto užkandinės-baro „The Great Tit“ virtuvės šefas Domas Sikorskis. ...

Daugiau straipsnių